Pages

.:: S A H A B A T ::.

tabung

Friday, January 29, 2010

.::Ini cerita seram::.

28012009 (Jemahat)
Semalam hari khames kan?
Maknanya, hari nih jumaat.

Al-kesahnya?

Semalam, aku tido awal. Pening, rasa cam mo demam+migrain.
After pakai koyok, sapu ubat dekat perut, aku landing dekat katil.
Baca segala doa bagai..

Then..
Zzzz..


Tapi, bukan itu motip aku menulis d cni. Bukan tajuk utama aku menaip entry kali nih.
Kali nih, memang seram. (Bagi aku lah...)
Seram.
Betul..
Sumpah!

"Tengah syok2 bercerita, berborak di malam hari dengan rumate2 ku,merangkap Atul dan Along, suddenly, aku nampak sumthing appear di hujung tingkap.

Ah, sudah, aku start bedebar.

Kepala,yess..Kepala tuh muncul pelahan2, dari bawah. D belakang tingkap.

Aku amati..

Ya ALLAH..



Pontianak!

Aku apa lagi, menjerit gitau rumate2 aku, and kitorang berlari keluar bilik.

And 'dia' kejar!

Kami lari ke hujung paraswhich mean jalan mati, ada ampaian d ctu. Menjerit mintak tolong."

Suddenly... Aku terjaga.

Astaghfirullah hal 'azim. Mimpi rupanya. Aku rasa badan aku, berpeluh.
Tengok hp, dah pukul 1 pagi rupanya.

Bilik terang dek lampu study. Along (my rumate) tengah kemas2 barang dia. Oh, suda habes study la tuh.

Aku raup muka, sambung tido. Honestly, mimpi tuh sangat real. Aku terbangun lagi pukul 4. Alarm. Yes.. Aku suka bangun awal pagi.

Hening jak.
Tapi kali nih, aku jadi kaku, takut. Takut mo bangun.
Sebab aku tau, bila aku pegi ke ruang study, tingkap akan menganga dengan lebarnya.

Sumpah.
Aku takut!

Macam tuh la aku, bangun tido bangun tido, sampai azan subuh kedengaran.

Suda azan, baru aku berani bangun. Bangun menuju ke bahagian meja study.N tepat jangkaan aku. Tingkap terbuka luas.

~~8.40 am
"Ntah la kak ra. Semalam,masa along iron baju, memang meremang juga bulu roma. Rasa macam ada sumthing jak di belakang langsir tuh. Sebab tuh along tolak langsir tuh.
Kak ra jangan kestau Atul ya? Budak tuh bukan boleh dengar benda2 macam nih"

~~Suddenly, aku teringat kejadian 2 tahun lalu, bila aku mohon untuk stay d bilik nih.

"Kenapa kamu mintak bilik nih? Berani. Ramai suda orang report bilik nih macam sumthing"~~Abg HEP

Saturday, January 23, 2010

.::Aku yAng EmO::.

23012010 (Sabtu, 17:51)
Lamanya lagi aku mau habes study. Sem ini, dan sem depan.

:males:
Sumpah. Bila motivasi itu ada, syukur, aku dapat pujuk diri aku, katakan pada diri aku, ALLAH jadikan semua ini, pasti ada hikmahnya. Tidak DIA menjadikan sesuatu itu sia2.

Betul. Sumpah aku boleh pujuk diri aku sendiri. Banyak motivasi, banyak ayat2 suci yang aku baca, supaya hati aku tidak memberontak. Sangat2 membantu. Semangat untuk meneruskan hidup masih ada. Masih berada dilandasan yang sepatutnya.


Tapi itu bila aku kuat untuk memujuk diri aku sendiri.
Bila kekuatan itu hilang?
Bila emo datang menjelma?

Sumpah, aku lah manusia yang paling lemah.
Lemah untuk mengatasi kelemahan diri. Lemah untuk melawan kemalasan yang melanda.
Kadang, aku rasa macam mahu terbang.
Terbang, tinggalkan segala masalah.
Aku ingin pergi, pergi jaoh2...
Tempat di mana aku boleh perolehi ketenangan, kebahagiaan.

Muzik.
Muzik apa yang boleh menghilangkan segala bebanan yang aku tanggung?
Gambar.
Gambaran apa yang boleh kembalikan semangat aku?
Tampat.
Di mana aku boleh temui jati diri.

Tapi, aku pasrah.
Aku hanya hamba.

Mahu tenang, aku harus kembali ke fitrah penciptaan aku.

Aku hanya hamba.
Harus kembali kepada Sang Pencipta.

Terlalu banyak rinduku yang ku buang hanya untuk mereka yang tidak tahu menghargai.

Ya ALLAH..
Tenangkan hatiku...
Tetapkan rinduku, hanya untuk MU ya Rabbal..

Aku hamba-MU..
Aku lemah tanpa Rahmat-MU ya Tuhan..

Kembalikan semangat juang ku.
Demi aku, keluargaku, agamaku dan negaraku.

Haih...
Sumpah! Aku terasa mahu pulang. Pulang ke pengkuan kedua ibu bapaku. Adek beradekku. Walau kadang terselit duka, xmampu aku bohongi, mereka penguat semangatku.


p/s:sumpah, aku sedang emo. Haahahaha...:nangis:



.::Sultan Johor Pass Away::.

23012010 (Sabtu)
Sultan Iskandar, Sultan Johor mangkat.

Al-Fatihah....





Friday, January 22, 2010

.::Pindah?::.

22012010 (Jemahat)
Dia pindah bilik.

Dasat kan?

Hoho... After 2 weeks xberamas mesra, dia give up.
Xtahan la tuh kot, dok macam orang bisu dalam bilik nih.
Kami d hulu, dia d hilir,
Kami d Selatan, dia d Barat..
Mo wat camana kan? Wat u give, u get back...


Itu la kejadiannya bila menegking anak orang tanpa perasaan.
Put urself at our shoes...
By da way..
Hope u'll b happy at ur new place.
Jangan buat lagi dengan orang laen dengan apa yang ko suda buat ke atas kami k?
Kita hidup bermasyarakat kan?

If ko terbaca blog ni...
Aku mo ko tau, aku sudah maafkan segala2nya.



Tuesday, January 19, 2010

.::Abortion::.

19012010 Selasa
Semalam,
"Nak tau tak? tapi, janji dekat kitorang, citer nih, hanya kita2 jek yang tahu. Ianya melibatkan maruah anak orang..."
Mereka berkata dengan siyesnya.
"hoh? ok2.. apa dia?"
"Janji dulu..."
"Adui.. Iya bah... Janji2.."
Mereka saling berpandangan.

"N pregnant!"
"........."
"Betol ni..."
"Hah? Anak sapa?"
"S..."
"Budak engineering tuh ka?"

Angguk2...



"Then, budak S tuh, mo betanggung jawab ka tidak?"
"Hahaha... Nak betanggung jawab hapenye.. Dan2 kawan dia kol, gitau N, S dah mati. Dekat luar negara"

Hahahaha... Gelak ramai2..
Pah tuh... Bla2... Bla2...
Dia wat afta raya ritu..
Denagn S..
Bla2...
Kantoi.. Ada nampak pic baby yang kene scan tuh...
Then...
Syok2 mengulas...

"Tapi, N dah gugurkan dah. P bagi ubat. RM120"
"Biar betik?"
"Betik la... Sebab, A cakapa dekat dia, kalo dia gugurkan baby tuh. Tuh la dia gugurkan baby tuh. Nak jugak pecaya cakap orang"
"So, now apa macam la? N ok ka tidak tuh?"
"Ntah, ari tuh dia pendarahan jugak. Pas tuh, xpegi cuci pon perut dia. Bahaya kan tuh?"
"Huhu.. Aku plak yang takot..."

Hari ini.
"Ko tau, N pegi chechk, baby dia xgugur pon"

Huh. Dalam hati, aku juz berdoa... Semoga aku dan membe2 yang laen, terhindar dari benda2 macam nih. Uff....


Cyan kan?

Monday, January 11, 2010

.::Kejadian Ketika Usiaku Menginjak 23 tahon!::.

12012010
Ada kelas pukul 8nih kang. Tapi saja mo meluangkan masa sebab..
Sebab mo menceritakan penngalaman ngeri d 9 Januari.

Kenapa pasal 9 Januari jak?
Hah? Kenapa?
Sebab.. Pda tarikh ini.. Pada tahun 198*, kejadian kelahiran manusia bernama.. Erm.. Ehem2..Semestinya lah aku berlaku. Hahahahahaha..

HAPPY BIRTHDAY TO ME!



Al-kesahnya, begini la..
Sepanjang 8 hb tuh, aku ada kelas. Pagi until petang. Sesampai d bilik.. Afta, solat isyak, nenok TV kejap, tengok ke luar tingkap.. Hurm.. Hujan.
Risau memandangkan dua berok.. Eh2.. Budak bilik aka junior aku still dekat luar walaupon jam sudah menunujukkan pukul 8 malam lebeyh. I risau tau. Kot2 bas xda kan..

Afta mesej2 dorang, soh balek.. Xsedar, aku terlelap suda.. Hehehe.. Hinggalah...
Tepat pukul 12 tengah malam, 9 hb Januari...
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


(Siyes, aku mo letak pic tuh.. Tapi.. Tenet slow. Sabaq2.. Bila tenet laju suda, i upload k)

Guess wat? My adek2 bilik telah membuat seprais untuk i.. Derang bli kek n pizza.. erm..
Sedap2..
Tambah lemak lagi beberapa kilo.. Tapi, ada i kesah? Ada la derang bagi hadiah yang cumil2... Itu pon.. Nanti i upload jugak. Credited untuk Along n Atul... Thanks so much!

Tengah best2... Bahagia2 d tengah malam.. Tepat pukul 2.. Tiba2....

"kong! Gong2!!!!! Auww............ Auw........."

Sorang membe bilik marah! Hahahahaha..... Macam2 dia cakap... Tapi aku malas hengat, sebab menda tuh hanya akan membuatkan aku stress.

Yang dua orang bidak nih.. Bila kene herdik macam tuh... Apa lagi... Tanpa teragak2 dan ragu2 lagi.. Memanjat katil dan paksa mata untuk tidoq. Uhuk2...

Cyan korang kan? I mintak hampun tau.. Sebab i korang kenak marah....

Apa pon.. Thanks untuk semua yang kamu semua lakukan untuk kak ra... wee....

Sangat2 hepi...

Friday, January 8, 2010

.::Ngeri2!::.

08012009 (jemahat....)
Nebes la today..
Napa saya nebes?
Uff...
Sebab..
Today was is my last dat being 22..
Uhhuk..
Esok masuk 23 suda... By da way..
Ada aku kesah ka?
hahahaha... Biasa lah tuh.. Yang hidup pasti akan mati... Orang cakap.. Untuk sampai ke pengakhiran usia.. Memang la usia kena meningkat.. Ya kan?




Umur meningkat nih.. Hostel kata pergi.. Kubur kata mari..
Takotnya.. Korang takot X?
Aku takot.. Banyak dosa nih.. Dan banyak lagi menda yang belom tercapai. Sangat2 banyak...

Sempena berada di hari terakhir ku berusia 22 tahon ini..
Let me recall kejadian2 yang penting ketika berusia 22 tahon..

1. Kejadian ngeri.. Bila aku xdapat sambong sem... Ngeri gilak!
2. Pindah rumah baru... Sedeyh tinggalkan rumah lama yang suda saksikan aku membesar.
3. Pengalaman kerja yang... Ngeri..

Uhm.. Apsal semua ngeri nih?
Malas la aku mo update kalo gini. Bye!

Thursday, January 7, 2010

.::Miri, Sarawak::.

07012010 (Khames)
Pukul 2 tadi, supposely ada kelas. Control Math. But bila ku menerima SMS mengatakan kelas cancel, then fine. From IP aku gerak ke.. Lebri.
Cari2 buku, then.. Jumpa la beberapa buku yang kurang memberangsangkan. Pilih punya pilih.. Suddenly...

Seddenly aku terhengat sumthing..


Aku try buka HP sebab my hp oredi low battery. Paksa punya paksa, aku mesej adek aku pasal abg aku. Napa dengan abg aku?

Abg aku akan dipindahkan bertugas ke Sarawak. Dia naek pangkat kan.. Congratulation to u abg.. Erk.. Abg ke? i xpanggil dia abg pon. I panggil nama dia jak.. Ahahaha.. Aku lah adek yang paling bersopan.

Apa pon, bila my lil bro inform menda nih, then.. suddenly i feel sad. Sad la..

Selalunya, bila cuti.. Aku balek rumah.. Ada jak dia kan? Now, bila balek rumah.. Dia suda tiada. Bukan selama2nya, tapi.. Untuk kitorang berjumpa tuh pon... Suda jarang la.. Maybe, tym cuti jak baru dia ada.

Aku and my bro tuh.. Mo cakap kami rapat... Tidak juga. Dia kuat jugak mengaco.. Tapi tuh la.. Memang kurang rapat. Bercakap bila ada hal yang penting jak. Tapi, bak kata adek aku yang turut merasa sedeyh atas kepergian beliau..

'Ya.. Sudah namanya adek beradek, bila dia xda, kompom tercari2..'

Thats ryte!
Tapi, aku tahu.. hati yang paling merasa sedeyh, semestinya bonda terchenta. My mum paling rapat dengan my bro tuh.
Apa boleh buat kan? Ady bukan pergi saja2.. Tapi untuk masa depan keluarga kita jugak. Supaya, InsyaALLAH, masa depan, kuarga kita akan jadi lebeyh baek dari sekarang nih.. Amin..

Apa popn.. Untuk my bro.. Semoga segala urusan kamu di Miri tuh.. dipermudahkan ALLAH s.w.t. Aku doakan segala yang terbaek untuk ko.. Dilindungi ALLAH, sentiasa dirahmati.. Dan yang paling penting.. Kamu sentiasa selamat di sana..

Amin2....



Monday, January 4, 2010

.::Selamat Tahon Baru!!!!!::.

04012010 (Hisnen)
SELAMAT TAHUN BARU SEMUA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Hahahahahaha..
Erk..

("^_^)

Hepi semacam jek aku kan?
Masok hari ke empat suda kita di tahun 2010 ni ya?
Agak2 basi jugak la kalo aku nih baru jek nak mengwish suma orang...
Tapi2.. At least.. I wish tau?


Ehehehe..
masok tahun baru nih.. Feeling aku kososng.. Ntah la napa ea? Knape? Syyyyyyyyyy... Something happened since last year.. Terbawak2 sampai ke tahon nih.. Sabar jek la aku kan...

Tahon lalu..
Tahon lalu..
banyak gak peristiwa2 yang membuatkan peristiwa2 tersebut terpahat di dalam hati. Buruk, baek, masin, pahit, manis.. Suma ada.. cukup rasa.. Tahu takpe...

Rasa nak crita suma.. Cam xlarat.. Banyak nak update.. nak download gambar.. tapi..

tapi..

Apa kan daya...
pc ini bukan aku yang punya..
Tapi lebri yang punya..

So..

Next entry maybe...