Pages

.:: S A H A B A T ::.

tabung

Saturday, July 31, 2010

.::Keistimewaan Ramadhan Al Mubarakh::.

31072010 (Sabtu)

Tengok kalender dekat sidebar itu? Oh, sudah masuk 19 Sha'ban hari ini kan? Apa maknanya? Maknanya, Ramadhan Al-Mubarakh sudah dekat. Tinggal beberapa hari saja lagi. Buat kawan kawan yang belum habis ganti puasa tu, sila lah berbuat sedemikian secepat yang mungkin ya. Alhamdulillah, masih ALLAH bagi izin-NYA untuk bernafas di muka bumi ini. Masih diizinkan untuk menumpang di bumi ciptaan-NYA. Dan insyaALLAH, masih diberi peluang untuk merasa nikmat Ramadhan yang kemungkinan untuk tidak berjumpa dengan bulan penuh keberkatan ini pada tahun yang akan datang pasti ada. *insaf*

Bila buka akaun blog hari ini, terlihat sesuatu dekat ruangan post yang aku ikuti perkembangan blog blog mereka. Dan.. Ahha, Kak Chik buat giveaway. Terasa ingin mencuba memandangkan memang berniat ingin membuat post mengenai kejadian kejadian yang tidak terlupakan di bulan Ramadhan ini.

Bila sebut pasal Ramadhan, perkara pertama yang timbul dalam fikiran ini pastinya mengenai syaitan yang dibelenggu. Bila syaitan ini dibelenggu, mak cakap, tiada lah hantu atau segala macam benda yang menakutkan. Maka, pada bulan ini, keberanian seorang aku pastinya berada ditahap yang tertinggi sehingga tidak takut untuk berjalan seorang diri pulang dari surau. Ahahaha..
Syaitan in leaving us!


Paling menarik dalam bulan Ramadhan ni, bila tiap tiap malam, akan ada satu solat yang kita tidak lakukan pada malam malam biasa. Iya, hanya dibulan Ramadhan saja solat ini dilakukan. Tidak kira sama ada secara jemaah atau seorang diri. Yang penting, keistimewaan Ramadhan ini terletak pada malam malamnya. Solat tarawih. Inilah saat paling menarik dalam bulan Ramadhan. Ntah la ya. Syukur.. Semenjak dari kecil, semenjak tahu untuk melakukan solat ini, ALLAH sentiasa mengurniakan aku dengan sahabat sahabat yang secara lazimnya akan membuatkan aku sentiasa sering ingin menunaikan solat tarawih ini. Tidak boleh tidak. Terasa rugi bila ada malam yang ditinggalkan secara sengaja untuk tidak bertarawih bersama sahabat sahabat. Akan terdetik dalam hati,'ah,si sahabat yang ini pergi tarawih malam ini, kenapa aku tidak? Rugi betul!'. Lantas cepat cepat bersiap untuk bersaing dengan si sahabat. Sebab itu, jarang terdengar perkataan 'tidak mahu' bila si sahabat mengajak untuk bertarawih melainkan kepenatan yang melampau akibat kelas atau kuliah pada pagi harinya Ramadhan. Terima kasih ALLAH, terima kasih sahabat.

Lagi yang istimewanya di dalam Ramadhan ini bila akan adanya satu malam yang keberkatan beramal pada malam ini adalah lebih baik dari beramal selama seribu bulan yakni malam Lailatul Qadar. 10 malam yang terakhir, kan? Kita tidak tahu malam yang mana, maka, pergi saja tiap tiap malam. Mudah mudahan saja segala amalam kita di dalam  bulan ini diterima ALLAH swt.

Bila Ramadhan, akan ada peringatan dari ibu bapa ke anak, dari kakak ke adik supaya jangan lupa memasang niat pada malam hari. Cukup membuatkan betapa berbezanya bulan keberkatan ini dengan bulan yang lainnya. Cantiknya agama ALLAH, bila puasa orang islam dibezakan dengan puasa orang bukan islam hanya dengan bersahur. Salah satu golongan yang malaikat berdoa untuknya adalah golongan yang bangun untuk bersahur tau. Jadi, jangan malas bangun sahur.

Lagi menggamit memori, bila tiba Ramadhan, seluruh penduduk kampung akan bergilir gilir menghantar juadah ke masjid. Sedekah, orang kata. Best bila teringat. Hantar juadah ke masjid. Terasa seluruh penduduk kampung bersatu. Sememangnya, ini lah yang dituntut dalam beragama.

Kalau mahu disenaraikan perkara perkara yang menarik dalam bulan Ramadhan ini, mahu sampai esok pun tidak habis. Secara ringkas saja, (Ringkas? Sudah terlalu panjang post kamu ini, Ara ui..), Pada bulan Ramadhan, aku akan cuba berbuka dengan buah kurma. Barulah beriya iya mencari buah ini. Sunnah rasulullah la katakan.. Hihi. Suka bila adanya bazaar.. Suka bila dapat mengatasi ujian nafsu serakah ketika melihat jenis jenis makanan yang ada di bazaar. Sebab tahu kebanyakan makanan hanya indah kabar dari rupa. Uhuk uhuk. Dan yang paling penting, suka bila fikir, lepas Ramadhan, akan adanya hari raya. O yeah!

Selamat menyambut bulan Ramadhan Al Mubarakh wahai umat islam. Mari kita sama sama mengumpul saham untuk bekalan di alam sana. Mudah mudahan saja segala amalam baik kita di terima ALLAH swt. Amin.

Sedikit ilmu untuk dikongsi:

  • Bulan yang penuh Barakah
  •  Pada bulan ini pintu Jannah di buka dan pintu Neraka ditutup
  • Pada bulan ini syaitan-syaitan dibelenggu
  • Dalam bulan ini ada suatu malam yang keberkatan beramal di dalamnya adalah lebih baik dari beramal selama seribu bulan, iaitu Malam Al-Qadar.
  • Pada bulan ini juga setiap hari akan ada malaikat yang menyeru dan menasihati umat Islam supaya berbuat baik dan menjauhi perkara maksiat
Keistimewaan beramal di bulan Ramadhan
  • Amal itu dapat menutup dosa-dosa kecil antara Ramadhan ini sehingga bertemu Ramadhan berikutnya
  • Menjadikan bulan Ramadhan sebagai bulan memintakan syafaat daripada amalan membaca al-Quran dan puasa itu sendiri dan perisai siksaan neraka
  • Bagi orang yang berpuasa disediakan pintu khusus baginya untuk memasuki Jannah iaitu yang dinamakan “Rayyaan”
Ihsan Mimbar Ulama


.::Dia : Adolf Hitler, Aku : Mengagumi Beliau::.

31072010 (Sabtu)

Sabtu! Selepas terlihat sedikit sawang di sini, seperti yang dijanjikan, mari kita berbicara mengenai Adolf Hitler. Shiapa ya beliau ini? Maybe, ada yang mendengar tentang kekejaman beliau dengan kejadian kejadian seperti kejadian (Apsal ini ayat seperti berbelit belit saja? *_* " ) HOLOCAUST.

HOLOCAUST tu apa? Ini lah kejadian yang dinamakan pembunuhan orang Eropah berbangsa YAHUDI sekitar Perang Dunia ke II secara berjemaah sermai lebih kurang 6 juta orang oleh tentera Nazi bawah pimpinan manusia berani bernama Adolf Hitler.

tanam saja ramai ramai
 
Sumber dari abang Google
 
 Beliau ini, dilahirkan pada bulan April dan matinya juga pada bulan April akibat membunuh diri. (Yang ini, sila jangan kamu ikut ikuttan ya! ). Seorang yang sangat mengagumi negara sendiri yakni malaysia GERMAN. Sedikit tentang kehidupan Hitler:

Nama : Adolf Hitler
D.O.B : 20 April 1889
Tempat Lahir : Braunau Am In, Austria
Pendidikan Awal : Sekolah awam di Fischlham
Hobi : Melukis dan pernah menjana pendapan dengan melukis semula gambar dari post card

Sumber adalah dari makcik wikiwiki.

Tapi yang lagi menarik perhatian aku mengenai lelaki ini adalah hasil dari seorang Mak Dara Terdiva melalui entry beliau yang ini. dia. Adolf Hitler.bukan.saya. Mulanya aku banyak mendengar melalui lelaki ini hasil dari cerita adik aku yang juga sangat meminati Hitler ini. Pantang saja wujud siaran mengenai German dan lelaki ini,pastinya dia akan melekat dihadapan tv dan mampu menjadi monster.inc apabila remote dirampas dan channel bertukar. Sungguh kejam walaupun kadang aku terlalu ingin menonton cerita motivasi seperti Shin Chan, CSI dan juga drama siri Benci Bilang Cinta (Ini mengarut!)

Petikan dari post mak dara tersebut:

kali ni saya nak share sesuatu yg menarik utk dikongsi bersama..asyik2 citer pasal perasaan jer..orang pun jelak nak baca kan?kan?kan?

petikan ni saya dapat dari FB seorang kawan..tentang seorang lelaki bernama Adolf Hitler ..sejauh mana kesahihannya..wallahualam...kalau dia tipu..maksudnya..kita semua pun kena tipu..haha!! tak kelakar!

ok layan..

Apa yang bakal anda baca ini ialah sebuah email yang saya terima dari seorang kawan dari Arab Saudi...saya terjemahkan ke dalam Bahasa Melayu dan saya kongsi bersama anda semua...

Penghormatanku kepada lelaki agung, Adolf Hitler, semoga ada sepertinya di zaman ini...

Aku berbual dengan seorang ahli keluarga yang sedang menamatkan tesis PhD beliau dan aku amat terperanjat apabila beliau nyatakan tesis beliau berkaitan Adolf Hitler, pemimpin Nazi. Maka aku katakan "Takkan dah habis semua tokoh Islam di dunia ini sampai kamu memilih si bodoh ini dijadikan tajuk?"

Beliau ketawa lalu bertanya apa yang aku ketahui tentang Hitler.

Aku lalu menjawab bahawa Hitler seorang pembunuh yang membunuh secara berleluasa dan meletakkan German mengatasi segala-galanya...lalu dia bertanya dari mana sumber aku. Aku menjawab sumberku dari TV pastinya.

Lalu dia berkata : " Baiklah, pihak British telah melakukan lebih dahsyat dari itu...pihak Jepun semasa zaman Emperor mereka juga sama...tapi kenapa dunia hanya menghukum Hitler dan meletakkan kesalahan malahan memburukkan nama Nazi seolah-olah Nazi masih wujud hari ini sedangkan mereka melupakan kesalahan pihak British kepada Scotland, pihak Jepun kepada dunia dan pihak Afrika Selatan kepada kaum kulit hitam mereka?"

Aku lantas meminta jawapan dari beliau. Beliau menyambung : "Ada dua sebab -

1. Prinsip Hitler berkaitan Yahudi, Zionisme dan penubuhan negara Israel. Hitler telah melancarkan Holocaust untuk menghapuskan Yahudi kerana beranggapan Yahudi akan menjahanamkan dunia pada suatu hari nanti.

2. Prinsip Hitler berkaitan Islam. Hitler telah belajar sejarah kerajaan terdahulu dan umat yang lampau, dan beliau telah menyatakan bahawa ada tiga tamadun yang terkuat, iaitu Parsi, Rome dan Arab. Ketiga-tiga tamadun ini telah menguasai dunia satu ketika dulu dan Parsi serta Rome telah mengembangkan tamadun mereka hingga hari ini, manakala Arab pula lebih kepada persengketaan sesama mereka sahaja. Beliau melihat ini sebagai satu masalah kerana Arab akan merosakkan Tamadun Islam yang beliau telah lihat begitu hebat satu ketika dulu.

Atas rasa kagum beliau pada Tamadun Islam, beliau telah mencetak risalah berkaitan Islam dan diedarkan kepada tentera Nazi semasa perang, walaupun kepada tentera yang bukan Islam.



Beliau juga telah meberi peluang kepada tentera German yang beragama Islam untuk menunaikan solat ketika masuk waktu di mana jua...bahkan tentera German pernah bersolat di dataran Berlin dan Hitler ketika itu mennggu sehingga mereka tamat solat jemaah untuk menyampaikan ucapan beliau...


Hitler juga sering bertemu dengan para Ulamak dan meminta pendapat mereka serta belajar dari mereka tentang agama dan kisah para sahabat dalam mentadbir...


Hitler bersama Syeikh Amin Al-Husainiy


Beliau juga meminta para Sheikh untuk mendampingi tentera beliau bagi mendoakan mereka yang bukan Islam dan memberi semangat kepada yang beragama Islam untuk membunuh Yahudi...





Seorang tentera Nazi melekatkan gambar Mufti Al-Quds


Semua maklumat ini ialah hasil kajian sejarah yang dilakukan oleh saudara aku untuk tesis PhD beliau dan beliau meminta aku tidak menokok tambah apa-apa supaya tidak menyusahkan beliau untuk membentangkannya nanti. Beliau tidak mahu aku campurkan bahan dari internet kerana aku bukan pakar bidang sejarah. Tetapi gambar-gambar yang ada di sini sudah lama tersebar dan semua orang boleh melihatnya di internet.

Aku juga sedaya upaya mencari maklumat tambahan di internet dan berjumpa beberapa perkara :

1: Pengaruh Al-Quran di dalam ucapan Hitler.
Ketika tentera Nazi tiba di Moscow, Hitler berhajat menyampaikan ucapan. Dia memerintahkan penasihat-penasihatnya untuk mencari kata-kata pembukaan yang hebat tak kira dari kitab agama, kata-kata ahli falsafah ataupun dari bait syair. Seorang sasterawan Iraq yang bermastautin di German mencadangkan ayat Al-Quran :

(اقتربت الساعة وانشق القمر) bermaksud : Telah hampir Hari Kiamat dan bulan akan terbelah...

Hitler berasa kagum dengan ayat ini dan menggunakannya sebagai kalam pembukaan dan isi kandungan ucapan beliau. Memang para ahli tafsir menghuraikan bahawa ayat tersebut bermaksud kehebatan, kekuatan dan memberi maksud yang mendalam.

Perkara ini dinyatakan oleh Hitler di dalam buku beliau Mein Kampf yang ditulis di dalam penjara bahawa banyak aspek tindakan beliau berdasarkan ayat Al-Quran, khususnya yang berkaitan tindakan beliau ke atas Yahudi...


2. Hitler bersumpah dengan nama Allah yang Maha Besar

Hitler telah memasukkan sumpah dengan nama Allah yang Maha Besar di dalam ikrar ketua tenteranya yang akan tamat belajar di akademi tentera German.

" Aku bersumpah dengan nama Allah (Tuhan) yang Maha Besar dan ini ialah sumpah suci ku,bahawa aku akan mentaati semua perintah ketua tentera German dan pemimpinnya Adolf Hitler, pemimpin bersenjata tertinggi, bahawa aku akan sentiasa bersedia untuk berkorban dengan nyawaku pada bila-bila waktu demi pemimpin ku"


3. Hitler telah enggan meminum beer (arak)
pada ketika beliau gementar semasa keadaan German yang agak goyah dan bermasalah. Ketika itu para doktor mencadangkan beliau minum beer sebagai ubat dan beliau enggan, sambil mangatakan " Bagaimana anda ingin suruh seseorang itu minum arak untuk tujuan perubatan sedangkan beliau tidak pernah seumur hidupnya menyentuh arak?"

Ya, Hitler tidak pernah menjamah arak sepanjang hayat beliau...minuman kebiasaan beliau ialah teh menggunakan uncang khas...


Bukanlah tujuan penulisan ini untuk membela apa yang dilakukan oleh Hitler, tetapi ianya bertujuan untuk menyingkap apa yang disembunyikan oleh pihak Barat. Semoga kita semua beroleh manfaat


Apa macam? Adakah Adolf Hitler zaman sekarang ini?

Friday, July 23, 2010

.::Mahu MP3? Mudah, Copy n Paste Saja::.

23072010 (Jumaat)

Tengah blogmoonwalking, tiba tiba saja terjumpa satu peraduan yang amat mudah. Konsep mudah saja, hanya copy dan paste. Macam cabutan bertuah gitu. Hadiahnya? MP3 2 GB okeh. Best bukan? 

Hari ini hari Jumaat. Mudah mudahan, murah rezeki. Amin.

Copy & Menang : Sungguh mudah, anda perlu copy & paste sahaja untuk memenangi TIGA buah MP3 Player
Untuk maklumat lanjut, layari www.rkurl.com/117hw
Penaja utama : Raja Kamil, www.akuseorangblogger.com









Thursday, July 22, 2010

.::Online Sambil Dapat Duit. Best Sungguh::.

22072010 (Khamis)

O yeah! Apa macam? Gempak tidak tajuk? Tidak? Ok bye.

Sekarang ni, (Eh eh, tadi sudah kata bye, still menaip apa an?) ramai orang boleh dapat duit hanya dengan selalu berinternet kan? Jangan tipu, nuffnang, mangga tuh segala. Iya. Memang sudah berapa ramai yang boleh beli kereta hanya dengan online setiap hari. Ok. Agak hyperbola sepak di situ. Tidak kisah la apa jua benda yang berhasil diperolehi hasil daripada online ni kan? Aku juga sedang mencuba. Hihi. Tengok kat tepi tuh, ada ManggaAd kan? (Kalau baek, sila lah klik iklan. Hehe. Terima kasih bagi yang telah mengklik)

Jenis mengiklan begini memang sudah biasa orang gunakan. Sekarang, aku jumpa satu lagi cara bagaimana kita boleh online, sambil share share, sambil boleh dapat duit. Huh? Tidak percaya? Tidak percaya ya? Tidak mengapa.. Nanti, bila aku sudah berjaya membeli kereta sebijik, kamu orang sila jangan jeles.Haha. Jangan marah, gurau sket.

Cara yang satu ni, kalau korang adalah seorang manusia yang gemar bergambar bagai, (Skil sikit sikit amik gambar sendiri di mana mana saja sambil buat muka kiut) ha! ini lah peluang yang best untuk mendapat keuntungan daripada sifat semula jadi korang yang suka ambil gambar. Mudah saja. Upload gambar korang sebanyak mungkin dan tunggu. Sesenang itu? Ya iya lah!

Cuma, kalau mahu ramai orang view picta picta itu, kena la rajin promote bagai. Derang akan bayar $0.22 per 1000 pic view. Ok la tu. Daripada tiada. Betul kan?

Konsepnya begini, gambar gambar korang tu, makin ramai orang view, makin banyak la income yang anda boleh jana. Itu saja. Tapi ingat, sila jangan mengupload gambar gambar yang kurang sopan. Walaupun mungkin di dunia income yang anda dapat adalah banyak, beringat juga income untuk ke neraka juga mungkin akan membuak buak. Peringatan ikhlas dari aku.

Oh ya, kalau berminat untuk mencoba, sila la klik sini ya kawan kawan! eh eh, bukan di situ, di Sharepic

APA!? Iya iya. Jangan risau. Karang aku post la pasal Hitler tu. Ya ampun. Pemarah sungguh.


p/s: mudah mudahan boleh kaya raya. Amin.




Friday, July 16, 2010

.::Kesukaanku terhadap GERMAN::.

16072010 (Jumaat)

Pheww.. Bila pakai baju kurung kali ni, terasa pulak laennya. Haha. Sudah dua bulan lebih tidak memakai baju kurung. Hari ini punya agenda yang penting. Berjumpa Datin Sri  Suzelawati demi 2 subjek yang belum terdaftarkan. Neves tahu. Dis is my last semester. Mahu pengsan kalau ada subjek yang belum di ambil. Belum cukup jam kredit, maunya aku tidak dapat konvo.

Entry kali ini mengenai tanahair GERMAN. Serius. Aku tidak pernah peduli mengenai negara aku ini sehinggalah WC 2010. Pertama tama, apa lagi kalau bukan teruna bermata kuyu Mesut Oezil. Gandingan beliau bersama anak anak teruna seperti Mueller, Schweinsteiger (Ok, aku mengaku aku salah eja nama dia. Tapi aku juga mengaku yang aku malas google), Lahm, Podolski dan yang laen2 nya la memang giler mantap. After konvo ni, aku kerja. Dan aku berazam untuk ke Brazil demi melihat pasukan kegemaran aku ni maen lagi. Uh uh. Impian ini mampu membuatkan aku tersenyum!

Oh. Lagi pasal German. Kenal itu Hitler? Tidak kenal? Kasian. Hitler itu pemimpin agung. Ahaha. Next entry aku cerita. Kali ini aku mahu berkongsi mengenai Mesut. Apa akan jadi pada beliau tahun 2050 karang? Lihat bawah. Sangat comel ok. *pengsan*. Eh eh. Lihat link ini lah. Oezil.


Thursday, July 15, 2010

.::Kejadian Membuang Masa::.

15072010(Khamis)

Pagi yang cerah. Alhamdulillah. Apa juga cabaran, apa juga dugaan, harap aku dan kalian sekalian (Huh, ayat apa ini?) bisa menangani dengan cara yang terhormat, dengan cara yang bijak. Hidup ni, kalau tiada cabaran, memang tidak best la kan?

Semalam, start satu kelas. Dan sepatah haram pun aku tidak paham. Kalkulus Pembolehubah Kompleks. Hii. Abeslah, awal awal bab suda tidak paham. Dr. Aini memang seorang yang laju dan menepati jadual. Hukhukhuk.

Lepas kelas, pergi melihat Eclips. Tolonglah. Aku suka vampire yang oldskul itu. Bella memang perempuan yang tidak malu. Ada minta mahu melakukan hubungan yang intim dengan lelaki yang belum bergelar suaminya. Syukur saja dia minta dengan lelaki yang budiman. Kalau dia minta dengan lelaki malaysia yang kurang budiman? Ha. Sambung sendiri. Jangan ada yang marah. Aku menulis berdasarkan kejadian kejadian benar yang berlaku disekeliling aku ok.

ini, ini la Bella
 

Bella ini rebutan dua jejaka yang aneh. Satu sangat sejuk dan satu lagi dapat memberi kehangatan. Kuikui. Apakah?


Wednesday, July 14, 2010

.::Semangat Sket!::.

14072010(Rabu)

Alhamdulillah. Bangun pagi ini sedikit terasa lain. Lebih semangat. Tidak lah seperti semalam yang blur blur blur memikirkan masa depan. Hari ini, sudah ada rancangan untuk dilakukan sepanjang hari. Dalam jadual pengkuliahan menunjukkan aku akan ada kelas pukul 10 pagi ni. Kalkulus. Uff, ini subjek a, very the tough u know. Semoga saja aku dapat melepasi semester ini dengan keputusan yang baik. Amin.

Selepas kelas, mahu menyerahkan tudung kepada yang empunya. Siapa lagi kalau bukan Datin Sri Suzelawati. Beliau ini adalah lecturer aku. Sempat kirim tudung ke aku masa aku pergi semenanjung tempohari. Percaya dengan taste aku konon. Haha. Sila jangan menyesal nanti ya datin sri. Eh eh eh, beliau bukan juga datin sri betul betul. Saja i buat panggilan sebegitu memandangkan beliau memanggil aku sebagai datin. Hii.. Segan, tahu.

Selebihnya, aku mahu menguruskan mengenai pendaftaran yang tidak selesai selesai hingga kini. Oh. Kenapakah kadar kelidudan unibesiti aku ni melampaui paras beku? Sangat lembab. Untill now semua pelajar pun tidak dapat mendaftar.

O ya, aku juga akan pergi membeli barang keperluan. KEPERLUAN. Bukan KEMAHUAN. Ya ALLAH, tolong tanamkan sifat berjimat cermat di dalam diri aku. Amin.

p/s: Semoga saja hari ini adalah lebih baik dari hari semalam.  



Tuesday, July 13, 2010

.::Kesayanganku, Mesut Oezil::.

13072010(Selasa)

Serius nih. Aku sudah jadi gila bayang fanatik sama itu Mesut Oezil. Di masa belum seberapa mahu bz sebegini, apa lagi pekerjaanku. Menggoogle mengenai beliau. Haish! Mengyoutube mengenai beliau. Pas tu syok sendiri ketawa ketawa macam orang sewel saja. Kenapakah berperangai sebegini? *pengsan*

Terasa ingin tampal gembar beliau di mana mana saja. Tolong! Aku sudah menjadi si gadis yang obsess kepada si jejaka.

p/s: Tiba tiba memasang impian untuk further study di GERMAN.

.::Anak yang Membuang Masa::.

13072010(Selasa)

Warggghhhhhhh! Tekejut tidak? Tidak? Oh. Tidak mengapalah. Hari ini aktiviti yang aku lakukan hanya lah membuang masa dan tenaga. Memang tidak bagus untuk diamalkan oleh seorang pelajar tahun akhir. (Amin. Sesiapa yang baca, sila kamu tolong aminkan juga.). Aminkan apa? Aminkan aku sebagai pelajar tahun akhir la. Mudah mudahan ini saja la last sem aku. Biarpun pointer tidak seberapa, aku tidak kesah. Janji berakhir semester ini saja. Amin amin amin ya RABBAL al- Amin..

Bangun pagi tadi agak lewat. Bukan agak lagi. Sememangnya lewat. Huh! Plis deh. Bangun bangun tengok member sudah tiada. Beliau pergi test motor. Mahu mabil lesen motor katanya. Bangun, dengar lagu waka waka dan wavin flag, terus aku rindu sama itu WC. Rindu sama bola sepak. Rindu sama kesayangan ku MESUT OEZIL. Makin laku beliau sekarang. Banyak club rebut mahu ambil beliau jadi ahli. Tapi khabarnya, beliau menolak juga. Mahu setia dengan aku *shy* Werder Bremen katanya.

Aku benci betul dengan unibesiti aku ni. Lembab macam siput. Apa? Tidak dapat mendaftar subjek. Biar betul, kamu. Ini pun, portal student di tutup hari ni sehingga pukul 5. Atas sebab apa? Kelembapan tahap mokja. Aku tengok unibesiti lain, ok saja. Geram betul!

Abg aku kol tadi. Sempat kena *bunyi cicak* sebab extend melebih batas. Iya. Salah aku. Aku janji ini lah yang terakhir. Amin. Tolong ya kalian. Aku mohon aminkan. Aku mohon.

Member yang sorang lagi belum datang. Sedang dalam perjalanan maybe. Mudah mudahan saja beliau membawa makanan yang enak dari rumah

Semester ini aku ada 6 subjek. 2 wajib tayang ulang. Semoga saja semuanya berjalan dengan lancar. Ya ALLAH, permudahkan segala urusan ku, dunia dan akhirat.

Terlintas untuk ingin membuat part tym. Sedang mencari. 

p/s:masih ada hutang yang belum berbayar. Bila mahu bayar ni?





Monday, July 12, 2010

.::Dalam Kesedihan::.

12072010 (Isnin)

Sebenarnya aku sedang dalam kepenatan. Iya. Aku baru saja sampai kampus. Tiba tiba terasa sunyi. Bukan tiba tiba. Memang sudah terasa sunyi. Ketahuan aku akan tinggal beberapa kerat orang saja. Kawan yang lain sudah habis. HAbis pengajiannya. Habis waktu berjuangnya di unibesiti nurhaliza ini. Yang tinggal hanya aku berdua. Bukan, bukan berdua saja. Ramai. Tapi yang ku kamceng hanya seorang. Lamanya la satu sem ini. Macam mana aku mahu meneruskan hidup?

Sebenarnya lagi, aku dalam kesedihan. Iya. Sedih tahu. Bila terasa tidak ramai kawan kawan yang kamceng. Yang sekepala. Yang boleh petkan tempat duduk time kuliah. Yang boleh tolong sign kan kedatangan. Yang boleh sepatutnya ke lebri tapi menyinggah ke kafe lebri. Yang boleh cover duit kalau duit kurang. Uhh. Sedih. Mahu nangis di sudut sudut lah!

 Terbayang macam mana kehidupan yang bakal aku jalani dalam enam bulan ini? Pergi kelas, sorang sorang. Bayangkan saja terasa ingin pengsan! *pengsan*

Tapi aku harus positif. Percayalah. 6 bulan itu tidak lama. Sedar tidak sedar, boleh habis. Harap harap, sem ini, tidak ada subjek yang sangkut. Amin

p/s:Esok mahu pergi memohon kediaman. Harap harap dapat. Amin.

.::Tahniah Spain!::.

12072010 (Isnin)

Habis. Habis sudah piala dunia. Sangat cepat sebulan itu berlalu kan? Rasanya baru macam semalam tengok opening ceremony tempohari. Sekarang, sudah tamat. Ish ish.. Betul betul tanda tanda kiamat.

Spain menang. Itu yang pasti. Tapi salute sama Belanda. At least bukan kalah senang senang. Menang pun ketika masa tambahan. Itu namanya rezeki. ALLAH sudah tentukan rezeki masing masing. So, harap bersabar. YAng berjudi tuh, harap harap insaflah ya. Kalau rugi, RASAKAN KAMU! Hahahaha.

Ok, sekadar mahu menghapdate. Sedang dalam persediaan untuk kembali ke kampus. Salam.

p/s:Still, in love with MESUT OEZIL. Haha.


Sunday, July 11, 2010

.::Oezil my dear::.

11072010 (Ahad)

Dear my fruitheart, Mesut Oezil..

How are u, my fiance idola? Hope u'll owez in a very very good condition. (Uh oh. Tolonglah. Terasa ingin pengsan apabila menaip post ini sambil membayangkan muka Oezil)

Oezil dear,
Setiap kali i nampak u maen, i mean, maen bola la, i terasa seperti u dekat depan mata i saja. Seolah olah, i tengok u maen dekat stadium. Seolah olah, i suda terpergi Afrika sana. Melihat u maen secara live.

Oezil,
Pada mulanya, i tiada la merasa berminat untuk menyokong pasukan u and ur country. I more to ASIAN. Japan, Korea. Tapi, tiba tiba, adek i yang berminat tengok u, so i pun tengok la. Tiba tiba, i termerasa i terminta tengok u pulak. Uhh. (Tapi i terhilang minat sekejap bila u kepit rambut u ke telinga. Nampak aww aww tahu.). Lepas itu, semakin lama, semakin i rasa.. "kompom i minat u!"

Oezil sayang..
Its ok pun German tidak dapat menjadi juara tahun ni. Dont care. Yang penting korang still di atas antara yang teratas. Ingat itu, menang atau kalah, i tetap sokong u and ur team. Hihihi..Oh ya, u ni terlalu cool kan? cool sangat la.Ada taik lalat dekat leher kiri kan? (Gulp! kenapa aku terasa ini ayat stalker?!). Bila tengok u kejar bola, ada element yang lembut di situ. I yakin, u langsong tidak kasar orangnya. Mata pun kuyu jak. Adui... Pingsan!! *melted*

Tapi sebenarnya, u sudah ada tunang. Alhamdulillah, u bawak tunang u masok islam sekali. Bagus bagus. Its ok. I rela undur diri demi u and kebahagiaan u. Uhhuu..

Ok la Oezil, tulis pasal u lama lama buat i mahu pengsan berkali kali. Tolong lahhh!!!!




p/s;sapa sapa yang baca ni, tahu email oezil, sila inform ya. Huu..

Friday, July 9, 2010

.::Kucing dan Telinga bernanah::.

09072010

Ahh. Letih betul jadi suri rumah ni. Letih jaga anak anak kucing kucing yang ramai tu. EH, JANGAN MARAH DULU YA ADIB. Tapi aku heklas tahu. Menjaga kamu sekeluarga. Ini baru habis bagi mereka makan.Sangat lapar mereka sehingga asyik bergaduh saja. Sungguh bersifat kebinatangan.

Dua tiga hari ni aku sakit telinga. Tolonglah. Sakit yang amat. Sehingga terasa ingin memengsankan diri buat seketika. Syukur saja ALLAH bagi cuti. Tidak payah risau untuk basahkan bahagian yang sakit itu. Sedih tau. Tidur malam terasa seolah olah tidur seperti kanak kanak saja layaknya. Mengongoi mintak di kasihani. Sangat sadis.

Tiada isi. Saja mahu menghapdate blog sniri.


Wednesday, July 7, 2010

.::Stress sehingga pengsan::.

07072010(Rabu)

Lagi beberapa hari, aku akan pulang ke kampus. Iya. Aku masih ada lagi satu semester berbaki. Perjuangan belum selesai. Masih berbaki 21 jam kredit yang tinggal untuk syarat konvo. *sigh* kawan kawan pun tinggal berapa kerat saja yang ada. Tidak mengapa, tinggal satu sem sahaja. Tidak lama bukan?

Stress. Semua orang mesti punya pernah merasai stress kan? Apa itu stress? Tekanan kalau di translete ke dalam bahasa melayu. Iya, aku juga salah seorang daripada manusia yang pernah merasa stress. Sekecil kecil masalah pun, kalau tidak di tangani dengan betul, boleh saja mendatangkan stress. Iya kan?

Huh. Sebenarnya, aku sedang mengalami stress. Tapi, yang peliknya aku ni, tengah stress, bila menaip gini, aku tidak tahu apa yang aku stress kan. Huh? Apakah? Kenapakah? Banyak benda yang membuat aku merasa stress. Iya.. Stress. Sangat. Tapi. Tidak lah sebegitu teruk.

Hih. Apa yang aku hendak taip ni? Ah. MAu pengsan dulu la. *pengsan serta merta*

Friday, July 2, 2010

.::Kebakaran::.

02072010(Jumaat)

Sakit kepala. Semuanya gara gara malang yang menimpa. Semalam, usai isyak. aku terus mengantuk. Tidak tahu kenapa, yang penting kepala terasa berat. Perut terasa senak. Perasaan tidak enak.

Sekitar pukul 8, masih terlalu awal untuk tidur sebenarnya. Sempat si adik merasuah aku untuk tidak tidur, meneman dia membuat tugasan sekolah. Sempat juga aku mengambil kesempatan akibat rasuahnya. Ambilkan kaca mata yang aku tertinggal di bawah, sekaligus ambilkan losyen halia untuk aku sapu di perut yang sakit. Done. Tidak berapa lama, eh eh. Aku pengsan. Haa. Sori dek.

Sekitar pukul 2, aku terbangun. Betul. Perasaan ini tidak enak. Seperti ada yang buruk mahu berlaku. Istighfar banyak banyak. Semoga saja semuanya baik. Sempat tersedar lagi. Sudah kedengaran bacaan al-Quran dari surau yang berdekatan.

Tidak lama selepas itu, aku terdengar suara makcik aku. YA ALLAH. Rumah nenek aku terbakar katanya. MASYA-ALLAH. Tiada fikir fikir. Aku berlari. Terlihat dari jauh api marak. YA ALLAH.. Jantung ini bagai mahu pecah. Suara ku sudah tiada. Neves punya pasal. Tidak sedar bila aku mencapai baldi. Sedar sedar, aku tengah sibuk memadam api. Apa yang mampu aku lakukan. Dibantu dengan jiran jiran terdekat. Kebakaran ini berlaku sedang muazzin laungkan azan. ALLAH HU AKHBAR.

ALHAMDULILLAH. After bertungkus lumus. Berjaya juga api dipadam demi mengelakkan api merebak ke rumah utama. Palis palis. Jauhkan la.. Semoga tiada lagi kecelakan seperti ini yang berlaku. Huh.

Selepas selesai semua, barulah para bomba dan penyelamat celup merasa lemah, letih dan sakit sakit badan. Kasihan betul. Makan bubur pun merasa sangat berselera.

*************************************LOADING TERUS!!!***************************

Dem dem dem. Aku terlalu ingin mengupload pic yang sempat aku snap. Malangnya hintenet ini berkelajuan kura kura yang sakit perut.

p/s:Badan lagi sedang sakit sakit disamping lebam dibeberapa bahagian.:nangis: