Pages

.:: S A H A B A T ::.

tabung

Monday, August 30, 2010

.::Mengapalah bawa anak kecil ke masjid atau surau?::.

29082010 (Ahad)

Assalamualaikum, dan salam sejahter.

Kalau ditanya tentang keadaan mataku. Sungguh. Mengantuk. Puas aku pujuk. Puas aku lawan. Perasaan kemengantukkan tahap mokdja ini tetap tidak mahu mengaku kalah. Haih. Kenapakah? Dan mengapakah? Jawapannya pastilah kerana aku sedang membuat assignment. Bila saja aku buka internet. Huh! Sedikit cerah mata aku jadinya.



Mungkin post kali ini, tiada pengisian. Ya, mungkin. Sebab, aku cuma mahu mengsharekan ketidakpuasan hati aku ketika di surau tadi.

Kenapalah dibawa anak anak kecil ke surau atau masjid? Kenapa? Secara jujurnya, kehadiran mereka sangat sangat mengganggu kekhusyukkan aku untuk bersolat. Tidak tahulah dengan orang lain. Lari lari, jerit jerit, buka buka tirai, lalu depan orang tengah solat. Bukankah sangat mengganggu perbuatan itu. Lebih lebih lagi, aku ini pengguna tegar kacamata. Iya, namanya juga rabun. Maka, kacamata itu adalah satu keperluan. Keperluan yang pasti. Bila solat, aku letak kacamata itu di depan, atas sejadah. Namun, bila anak anak kecil ini belarian dihadapan.. Tiba tiba aku menjadi tidak tenang. Risau kalau kalau anak anak tersebut berlari sambil pijak spek mata aku. Tidakkah boleh mendatangkan kepengsanan. Bukan sepusen dua harga spek tu ya.

Tidak tahu lah kan. Yalah, aku ini masih belum punya anak. Kawen pon belom lagi tau *malu malu*. Macamana mau kawen kalau calonnya juga belom ada? Aku belom tahu asbab dan musabab kenapa anak anak kecil ini dibawa kesurau atau masjid. Mungkin juga.
  1. Tiada bibik yang jaga di rumah
  2. mahu didik anak agar dekat dengan masjid
  3. ...................
  4. ...............................
  5. ........................................
  6. .....................................................
Ok cukup. Aku tiada jawapan. Harap kalian boleh isi. Baiklah. Aku memang serius mengantuk ni. Mahu tidur dulu ya. Gudnyte.. Everybody gudnyte~~~~. Salam.

 Ha! tengok tengok. Tidak khusyuk la bapaknya mau solat tu.

p/s:kang kalau aku ada anak karang, mahu bawa ke masjid tidak? *berangan kah?*

Gambar adalah ihsan dari makcik jiran sebelah google. 

Yang tersangat Heklas
AraWani

Sunday, August 29, 2010

.::Ampunkan Dosa Dosa ku ya ALLAH.. I::.

290812010 (Ahad)

Assalamualaikum dan salam sejahtera (Haih, teringat zaman sekolah dulu. Inilah permulaan untuk sebuah pengumuman. Guna kekuatan suara sendiri ya. Tiada mike atau pembesar suara.)

Barusan, aku blogwalking disebuah blog yang ALHAMDULILLAH. Ya ALLAH, besar sungguh nilai info yang dikongsikan oleh pemblog (Pemblog ya, bukan goblok. Awas kamu!) tersebut. Siapa tidak kenal dengan LADY GAGA. Perempuan pelik yang berpakaian aneh dan berperangai weird. Awal kemunculannya, aku tidak pernah hiraukan. Betul ni. Poker face? Ah. Dengar juga, tapi bukan sampai mendownload segala. Betul ni. Ada dalam laptop aku pun secara kebetulan. Tapi, sudah ku delete. Aku delete sebelum aku baca benda yang bakal aku tunjukkan ke kamuorang semua selepas ini.

Namun, aku akui, aku jadi jatuh minat bila dengar lagu ALEJANDRO tu. Serius minat! Astaghfirullah.. Ok la Kawan kawan. Siapa yang pernah minat, sedang minat dan tersangat minat dengan ini perempuan. Mari kita sama sama bersyahadah semula. Untuk apa? Oklah, kamu baca saja lah ini.

Assalamualaikum...! Semoga apa yang nak saya sampaikan hari ini dapat memberi sedikit manfaat kepada semua khususnya kepada peminat peminat Lady Gaga~ Insya-Allah..
Apa? Lady GaGa? siapa tak kenal kan~ dah cukup famous dah dengan fesyen pelik3, dan video pelik3 dan lucah3 ~ Baru-baru ni terdetik untuk menyiasat perkembangan baru cik Gaga~ mesti ada yang dah tahu tentang Lady Gaga dan hubungan dia ngan illuminati kan? Rupanya video untuk lagu Alejandro iaitu lagu baru dia dah release~ Banyak kontroversi tentang video ni~ Time nak tengok tu macam ragu-ragu jugak. Ya lah video cik Gaga ni sudah pasti banyak unsur-unsur lucah~ Tapi oleh sebab nak mengkaji apa yang ada dalam vid dia kali ni jadi saya play jugak video dia~ Jadi seperti yang dijangkakan~ Banyak benda yang dapat dilihat dalam video yang membuktikan yang dia memang Illuminati puppet. Ramai lagi artis Hollywood pun sama tapi dia yang paling berpengaruh so far~

Video yang mencapai 70 juta viewer tak lama lagi kali ni lebih berani dan mengandungi banyak simbolik. Saya akan cuba explain dari apa yang saya dah dapat tahu di satu web. Rasanya ramai jugak yang dah tahu cik Gaga adalah salah satu artis dibawah naungan illuminati.
Bagi mereka yang tak tahu apa itu illuminati boleh lak ke web nihttp://mistisfiles.blogspot.com/ dan tengok dekat belah kanan cari Jentera Al-Masih Ad-Dajjal .. Ada complete explaination tentang Illuminati and Freemason juga Lepas dah faham boleh teruskan baca apa yang nak saya explain lepas ni ..

Dalam video terbaru dia .Ada sesuatu yang cuba disampaikan .Ada jalan cerita yang tersembunyi disebalik lagu yang dinyanyikan. Kalau hanya dengar lagu, mungkin tak banyak yang kita boleh tahu. Kita akan mula analisa dari permulaan video lagu Alejandro-lady gaga hingga habis. Ini adalah jalan cerita berdasarkan video. jangan hanya baca buka mata tapi baca buka minda.


Video dimulakan dengan lelaki membuat beberapa formasi dan beberapa dari mereka kepala mereka ditutup dengan sarung, mungkin mengisyaratkan bahawa itu adalah orang-orang tahanan dari beberapa macam. Salah satu lelaki adalah dalam bentuk piramid sementara yang lain memegang hexagram sebagai tahanan berbaris.

"I know that we are young.And I know you may love me. but I just can't be with you like this anymore, Alejandro."



Selepas tu diteruskan dengan proses pemakaman. Perarakan membawa keranda yang kita dapat nampak Cik Gaga kat depan tu mengenakan jubah hitam dan membawa Sacred Heart(Hati Kudus). Sacred Heart ni adalah pendarahan hati Tuhan untuk umat manusia (dalam kepercayaan kristian). Kenapa kata Sacred Heart? Tengok gambar bawah.. Hati yang Lady Gaga pegang tu ada bukan hati biasa biasa, tapi ada paku dan dawai yang di lilit-lilit(simbolik) yang sama macam Sacred Heart of Jesus(merujuk kepada hati Jesus).. Google untuk baca lebih lagi ..


"But I just can't be with you like this anymore, Alejandro." Siapa Alejandro? Seorang lelaki yang dia tak boleh bersama ke? And then dia curang dengan Roberto dan Fernando? (berdasarkan lirik). Jawapannya tak.. Alejandro bukan seorang lelaki. kalau dengar lagu tanpa tengok video mungkin takkan faham. Gambaran video ni mengatakan bahawa Alejandro mungkin membawa maksud sesuatu yang lebih mendalam.. Jadi kalau bukan manusia. Apa dan siapa Alejandro?


Kemudian Gaga ni dipaparkan dalam kedudukan berkuasa, memakai mahkota hitam sambil melihat tahanan melakukan persembahan untuknya. Gaga kemudian mengalihkan satu goggle. Sekaligus mempamerkan simbol illuminati - TheAll-Seeing Eye (bukan sekali tapi banyak kali) untuk mendedahkan sifat sejati dari kekuatannya.


Selepas itu ada sebuah adegan simbolik lagi,seorang tentera dipaparkan dipasang ke string,seperti boneka. Yang jelas menunjukkan yang ada seseorang 'control' dia. Atau senang kita guna istilah dia adalah 'mind-control slave' .Dia tidak boleh mengawal pergerakan sendiri.. Dan memegang senjata di kemaluannya. Wajah dia nampak kosong, nampak bingung betul-betul seperti seorang hamba yang di-control segala pergerakannya - oleh Gaga si illuminatist tak guna.


Dalam adegan selanjutnya, Gaga sedang berbaring, memakai red latex suit yang untuk biarawati tu (kristian) dan memegang tasbih. Okey jadi boleh nampak kan.. Waktu scene ni gaga pandang ke langit dan menyanyi part : "Stop,please, just let me go, Alejandro". Sebaik saja diasebut "Alejandro" gaga mengangkat dua tangannya kelangit. Jadi dalam ni kita boleh nampak dengan jelas nampak yang Alejandro merujuk kepada tuhan bukan manusia.

"She hides true loveEn su bolsillo. She's got a halo 'round her finger, Around you."
Maksud lirik ni pulak. A halo' bermaksud ai dianggap "suci"(holy). Around her finger(cincin kawin) merupakan penyatuan Gaga dengan tuhan melalui agama, tapi dia sekarang malu dengan pernikahan ini kerana suaminya telah mati. Jadi dia menyembunyikan cincin itu di bolsillo nya, bosillo dalam Sepanyol yang bermaksud poket dan mula menyalahkan tuhan..

Selepas sahaja lirik tu... Konsep penolakan (rejection) ditujukan kepada Tuhan bermula.. kerana Tuhan nampaknya tidak memenuhi keperluan rohani Gaga. Dia kemudian memutuskan untuk mencari ketuhanan diri. Dengan memeluk satu spirituality yang baru. Dalam video ni lebih menunjukkan yang Gaga telah bertukar dari biarawati menjadi paderi Luciferian(Syaitan). Kenapa kata jadi paderi Syaitan?

Saya kata paderi syaitan sebab tengok jelah jubah Gaga di atas.. Ada banyak simbol salib terbalik. Ni menunjukkan bahasa simbol yang membawa maksud yang jelas. Kita tahu salib adalah simbol keimanan bagi agama Kristian kerana mewakili pengorbanan Jesus & kebangkitan. Dalam Kristian, salib terbalik dikenali sebagai "Cross OfSt.Peter", untuk menghormati Simon Peter yang diminta untuk disalibkan terbalik kerana dia merasa tidak sesuai untuk dihukum mati dalam hal yang sama seperti Kristian lain. Tapi dalam kalangan bukan-Kristian, salib terbalik merupakan simbol penyelewengan dan sesuatu yang membawa kuasa negatif kerana simbol terbalik selalu ditemui dalam ilmu hitam dan Satanisme iaitu pemujaan syaitan..





(Salib terbalik dan pentagram terbalik adalah simbol yang selalu digunakan untuk berhubung dengan syaitan. Untuk memuja dan menyeru syaitan ..)


"In symbolism, an inverted figure always signifies a perverted power (...) Black magic is not a fundamental art; it is the misuse of an art. therefore it has no symbols of its own. It marely takes the emblematic figures of whitemagic, and by inverting and reversing them signifies that is left-handed."- Manly P.hall


Waktu ni lirik ni yang dinyanyikan menunjukkan gaga tidak mahu diganggu oleh tuhan.Dont bother me, Dont bother me,Alenjandro (merujuk kepada tuhan) Don't call my name , Don't call my name, Bye fernando.. I'm not you're babe , I'm not you're babe, Alejandro (tuhan)Salib terbalik (simbol syaitan) ditempatkan pada kedua bahu gaga, menjadi simbol tiang. Dilapiskan dan digabungkan dengan simbol terbalik di alat kelaminnya. Diangkat oleh sekumpulan lelaki dalam satu bulatan .Mengangkat seperti mengagungkan Gaga,menyambut kedatangan Gaga ke dalam kumpulan mereka.


sebaik sahaja lepas tu menunjukkan Gaga memasukkan tasbih ke dalam mulutnya .Tasbih adalah serangkaian manik-manik yang digunakan dalam tradisi Katolik untuk berdoa dan meditasi. Dalam Islam sendiri ada tasbih.. Jadi dengaan menelan tasbih, Gaga menggabungkan dalam dirinya simbol ketaatan dalam agama dan juga bermaksud cara Gaga untuk mendapatkan Ketuhanan dengan cara sendiri. Dia ingin mencapai keilahian dengan satu cara sendiri. Itu adalah prinsip aktif Lucifer. Jelas menunjukkan yang Gaga bukan menyembah tuhan tetapi Lucifer..



I'm not your babe I'm not your babe, Fernando
Waktumenyebut perkataan Fernando, Gaga membuat simbol tangan macam tu(yang jelas merujuk kepada Jesus). Itu adalah tanda berkat bagi ajaran Kristian, Katolik kepada mereka yang dianggap Suci. Janganlah ingat Gaga tu buat simbol tu suka-suka. Sebab semua simbol membawa makna yang tersendiri .Kita yang kena solve apa makna dia..


Dapat tengok kan kat belakang Gaga ada salib.. Gaga dah menghina kristian cukup banyak dalam video dia. Gaga menyanyi sambil memandang ke atas dan kemudian dia mengulang-ulang lirik : " Don't call my name,Don't call my Name Bye Fernando (Jesus) "


Dan di akhir video ..Ditunjukkan Gaga dilampirkan bersama string.. Pada mulanya Gaga control lelaki tu dan akhir video ditunjukkan Gaga pula di-control.. Oleh siapa? Fikir-fikirkan lah siapa yang control cik Gaga ni .Siapa dalang disebalik semua ni? Siapa ketua? Anda mampu cari jawapannya kan? Insya-Allah pasti ..

Sebagaimana disebutkan di atas, video Alejandro sangat kompleks dan simbolik, dan sesuai untuk multitafsir. Boleh jadi macam-macam.. bergantung pada pengetahuan si pemerhati dan sudut pandangan masing-masing. Namun demikian, rasanya bahagian-bahagian video Alejandro dalam ni jelas dan tak perlu banyak teka teki macam video Telephone dan Bad Romancae. Jadi apa yang gaga nak sampaikan dari video nya? Dalam ni gaga menolak iman Kristian juga mengotori simbol dan menunjukkan yang ada satu kuasa spiritual lain. Hmm lepas ni apa ? Jangan usik agama orang lain, sudah lah~





atau, kalau nak, bagi saya email, saya just send html full code~ so, you all just masukkkan je dalam new post korang~

Apa macam? Baru kita tahu siapa dia kan? Kalau hari ini dia menghina anutan kaum lain, tidak mustahil. Aku ulang ini ya. Tidak mustahil masa akan datang akan dihinanya pula agama suci kita ini, yakni ISLAM. Mintak dijauhkan. Na'uzubillah min zalikh.

Mari, mari kita sama sama perbaiki diri, mari kita sama sama perbetulkan hati. Yang berlalu biarkan berlalu. Mintak ALLAH ampunkan dosa dosa lalu. Diri kita khasnya, kaum keluarga, sahabat handai dan seluruh umat islam umumnya.

Ya ALLAH, jangan KAU pesongkan hati hati kami setelah KAU berikan kami jalan yang benar. Amin ya RABB..
Sumber.

Yang tersangat Heklas
AraWani

Saturday, August 28, 2010

.::Berkaitan Paderi Melayu. Hentikan Fitnah??::.

28082010 (Sabtu)

Asslamualaikum..
Ok lah, ini berkaitan dengan entry aku yang berkaitan paderi melayu ini. Menurut blog yang aku wajib baca setiap hari, DUNIA CACAMARBA, gambar yang digunakan itu hanya la sekadar fitnah. Maaf. Kalau ada yang marah dengan post aku dan let us together gede see this picture then fikir fikir lah...

Apa lgi? Lets us nilai n fikir fikir kan..


Yang tersangat Heklas
AraWani

.::Its Ok Kalau Tidak Chantek pun!::.

28082010 (Sabtu)


"Its ok if we're not beautiful, just dont put on stuff that make us look ugly and stupid"

Kan? Tidak mengapa kalau kita ini tidak seberapa mahu berupa dalam erti kata yang lain, tidak chantek, tidak jelita, tidak kiut, dan ayat ayat yang laennya. Tidak mengapa. Sungguh, tidak mengapa. Ada apa dengan rupa? Ada apa dengan kechantekkan? Ada apa dengan kejelitan? Ada apa dengan chenta?
Kalau maruah ditahap yang paling rendah. Rupa chantek kalau perangai mengalahkan mak ayam tidaklah juga berguna. Contohnya seperti membuang anak ayam tanpa belas kasihan. Ish ish ish *geleng kepala*

 
Tidak mengapalah. Cukup kita tetapkan di hati kita, let berusaha untuk perbaiki diri dan amalan. Sebab apa yang lagi penting disisinya ialah amalan kita, ketaqwaan kita. Ingat ya.Apa dia mohd adib? Kab Ba Ra Kap Alif  Ta Nun.. Iya.. KEBERKATAN itu yang lebih penting!



Yang tersangat Heklas

.::Menggiurkan sungguh...!! Shortbread Biskut::.




Hihi. Aku kalau bab masak memasak ni memang failed. Sangat. Apa yang aku tahu? Just pandai goreng telur, goreng ikan, masak air, masak maggi. Yang lain? Memang failed. Kalau aku bantu mak aku dekat dapur pun, bab kupas mengupas, kacau kuali tu, pandai la. Haha. Sedih kan? Sedih sungguh! Sebagai perempuan memang sedih betul. Perempuan tidak pandai masak? Gulp!!!

Tidak mengapa. Karang, bila aku sudah bekerja,ada dapur sendiri. Aku akan cuba belajar memasak sungguh sungguh. Bukan apa, kalau dapur mak aku, kang aku buat silap mak aku marah plop. Sedih tahu. So, tunggu kena ada dapur sendiri, duwet sendiri, baru boleh belajar masak sungguh sungguh. Ehehe.Apa kau bilang? Alasan semata? Awas ya. Cili mulut tu baru tau!

Tapi tapi tapi. Disebabkan sekarang ini bulan Ramadhan yang akan bakal tibanya Syawal, tiba tiba sistem makanan dan pemakanan aku tergiur dengan ini. Iya. Yang ini lah! Ah.. *telan liur*. Teringin la.

Biskut Shortbread *like*

Aku pernah makan biskut ni 2 tahun lalu. Sedih kan? Hahah. Thanks for my roomate tahun tu. Cik Fazura Jamaluddin. Eh. Rindu la pulak aku dengan minah ni. Apa khabar agaknya beliau. Tapi bukan itu yang aku mahu kongsi. Aku mahu kongsi pasal how to make this biskut ok. Ini pun aku tercopy dari blog ahkak ni.eh eh. Bukan ahkak ok. Ahbang. Bukan ahlong tau!

Bahan biskut
240g tepung gandum
100g gula castor
100g serbuk badam
200gm mentega
70g susu tepung

Hiasan diatas
500g coklat masak
125g coklat putih

Cara :
Sapu sedikit mentega diatas loyang cutter. Kemudian alas dengan kertas minyak. Sapu lagi mentega diatas kertas minyak. Ketepikan.

Gaulkan kesemua bahan biskut dengan perlahan-lahan sehingga menjadi sebuku doh yang lembut. Kemudian masukkan ke dalam loyang cutter. Tekan perlahan sehingga rata permukaannya. Tekan cutter ke atas adunan tadi. Bakar dengan suhu 180 C selama 12-15 min.

Bila masak, cabutkan alat pemotong biskut (cutter) dan sejukkan biskut. Cairkan coklat masak dan tuang diatas permukaan biskut sehingga rata. Coklat putih yang telah dicairkan dimasukkan dalam piping beg dan lorekkan bentuk zig zag diatas permukaan coklat masak tadi. Kemudian lorekkan dengan lidi untuk hasilkan corak celorang celoreng.
Dinginkan biskut dalam peti sejuk selama 10 min. Apabila coklat telah keras, cabut dan simpan biskut dalam bekas kedap udara.
Nanti nanti, bila aku sudah selesai mencuba. Aku show dekat korang korang korang dan korang hokeh? Tapi tidak la aku berjanji. Hihi. Bukan apa, semangat aku ni selalunya tahi tahi ayam saja *sigh*. Maafkan saya *kedip kedip mata banyak kali*.

p/s:semoga berjaya menjadi anak dara yang pandai serbi serbi.

.::Senyum, sedekah paling mudah. Jom senyum!::.

28082010 (Sabtu)

*sengih*
Assalamualaikum. Ha! Tidak jawab salam,berdosa tahu. Ok ok. Let us berkongsi lirik hari ini. So, lirik for the day is...



Senyuman by Raihan.

Manis wajahmu kulihat di sana
Apa rahsia yang tersirat
Tapi zahirnya dapat kulihat
Mesra wajahmu dengan senyuman

Senyuman... senyuman
Senyum tanda mesra
Senyum tanda sayang
Senyumlah sedekah yang paling mudah
Senyum di waktu susah
Tanda ketabahan
Senyuman itu tanda keimanan
Senyumlah senyumlah senyumlah senyumlah

Hati yang gundah terasa senang
Bila melihat senyum hatikan tenang
Tapi senyumlah seikhlas hati
Senyuman dari hati jatuh ke hati

Senyumlah senyumlah
Senyumlah seperti Rasulullah
Senyumnya bersinar dengan cahaya
Senyumlah kita hanya kerana Allah
Itulah senyuman bersedekah

Senyumlah senyumlah senyumlah senyumlah
Itulah sedekah yang paling mudah
Tiada terasa terhutang budi
Ikat persahabatan antara kita
Tapi senyum jangan disalah guna
Senyumlah senyumlah senyumlah senyumlah

Sumber.

See? Tidak rugi pun kalau kita senyum. Aku pun sedang mencuba untuk sentiasa senyum. Heh. Bukan apa,aku tahu, aku ni kalau diam, muka nampak macam marah seja. Sedih tau. Padahal, memang itu lah keadaan aku bila tengah dalam keadaan neutral. Tiada perasaan. Tapi, tidak mengapa. Syukur saja dengan pemberian Ilahi. Sekurang kurangnya aku ada muka. Hahah. Apakah?

Kadang kala, bila aku bertembung mata dengan orang yang aku tidak kenal ketika sedang menunggu bas ka, jalan jalan ka, senyum dengan orang tu, tiba tiba orang tu bukannya mahu balas. Naik malu i jadinya! *blush*. Hei! Jangan fikir aku senyum dengan orang sebarangan tau. Hanya untuk perempuan okeh..

Tapi, memang tidak ada ruginya kalau kita bermanis muka. Ulang suara, bermanis muka. Bukan bermuka muka.
Mudah mudahan, bila kita mati karang,mati kita dalam senyuman. InsyaALLAH. Amin.


p/s: Teringat pesanan mak "cubalah senyum sikit. Muka tu kalau diam, macam mau makan orang!


Thursday, August 26, 2010

.::Budak UM jatuh dari tingkat 5. Pengajaran dan teladan untuk kita semua::.

26082010 (Khamis)

Assalamualaikum. Mungkin sudah terlewat. Iya, memang terlewat. Sebab kejadian sebenar adalah berlaku pada bulan lalu. 30 Julai 2010. Kejadian yang meragut nyawa seorang pelajar asasi Universiti Malaya (UM). Langsung aku tidak tahu apa apa mengenai kejadian ini. Ketara aku bukan seorang yang hapdate dengan kejadian kejadian di negara sendiri *sigh*. Pertama sekali. Al-Fatihah untuk arwah.*tafakur* Dan salam takziah untuk keluarga. Zulkhairi Azmi bin Md Bukhari, 19 tahun. Erm, chantek nama. Umur pun masih muda. Tapi janji ALLAH itu pasti. Sudah tertulis di Luh Mahfuz, bila ajal kita sudah sampai, kematian pasti datang menjenguk. Baik amalan kita di dunia ini, InsyaALLAH, senang urusan kita di sana.

Kejadian melibatkan arwah ni sebenarnya sangat menyentuh hati ayam aku. Sedang bersiap hendak ke masjid tadi, seorang sahabat menyuruh aku untuk cari blog seseorang. Kawan kepada si arwah. Cari punya cari, then, aku terjumpa dengan blog ini. norbahiyah binti mohd khiruddin.

Dia ini sahabat kepada arwah. Dan dari blog beliau, setiap kejadian yang berlaku sebelum dan selepas kepergian arwah ada diceritakan. Ya ALLAH. Kuatnya dugaan MU untuk cik biah ni. Usia baru masuk 18 tahun, tapi sudah di uji dengan ujian yang maha berat. Iya. Berat bagi aku. Kehilangan kekasih hati, lantaran hubungan cinta yang terputus ditengah jalan saja sudah bisa buat aku separuh gila, apatah lagi jika aku diuji dengan sebegini. Nauzubillah min zalikh. Jauhkan lah. Walaupun begitu, (kenapa aku masih menggunakan ayat sekolah menengah di sini?) yakinlah. Tidak ALLAH uji seseorang itu diluar dari kemampuan hambaNYA.

Lagi satu, buat aku terfikir. Sementara aku masih ada keluarga tersayang, sahabat handai yang masih aku boleh lihat sekarang ni. Eloklah aku menghargai mereka dengan setinggi tinggi penghargaan.

Lagi sumber dari sini.dan sini

matinya hamba ALLAH ini ketika sedang sujud. Matinya kita bagaimana agaknya?

p/s:kita ini kalau ajal suda tiba, biar di mana, bila masa, berbuat apa pun, pasti akan mati juga. Kejadian kematian itu hanya penyebab untuk kita pulang ke Maha Pencipta.



.::Paderi Melayu? Astaghfirullahal'azim..::.

26082010 (Khamis)

Sudah cukup. Apa yang cukup? Cukup untuk bersedih atas kehilangan my BB. Sabarlah. Apa boleh buat. Sudah ALLAH takdirkan yang ianya bukan kemilikan aku untuk tempoh yang lebih lama. Cuma pelik. Hilangnya begitu saja. Aku tidak tahu. Tercicirkan. Di ambil orang kah? Tapi mungkin tercicir. Mungkin.

Ah. Abaikan pasal itu. Sekarang ini hangat orang bercerita tentang paderi melayu yang datang ke negara kita, Malaysia kan? Pelik. Rupanya ada juga orang melayu yang bukan beragama Islam. Kesahihan berita ini tidak tahu lagi kebenarannya. Tapi, kalau ianya benar. Mari kita sama sama memperkukuhkan iman kita. Akidah kita. Jangan kita terjerumus ke jalan yang salah. Jalan yang merbahaya. Kerana apa, sesalan kita tidak akan berguna kalau pintu taubat sudah tertutup buat kita.

Khabarnya, ada seramai 1900 orang paderi malay masuk ke Malaysia, dan kini berada di Pahang. Datangnya mereka dari negara jiran. Singapura. Dan lagi satu, berhati hati dengan jenama air minum seperti yang berikut:
  1. Al-Baramkah
  2. Al-Mansori
  3. Al-Bistaria
Apakah? Namanya pelik sunggoh. Ada campuran holy water. Tahukan holy water tuh apa? Air yang dibuat oleh paderi, yang dibaca dengan mantera segala? Khabarnya, boleh menggelapkan hati sesiapa saja yang meminumnya.

Maka afwan, ukhti.. Hati hati. Zaman sekarang ini, macam macam kaedahnya orang mahu buat kita terpesong. Doa ramai ramai semoga kita antara golongan yang terpelihara.Amin.




Sumber : Dunia Cacamarba, Impian Sufi.



p/s: Teringat zaman duduk di asrama dulu. Member yang beragama Kristian bagi aku minum air holy bila aku minta air minuman dari dia. Syukur. ALLAH masih mahu memelihara aku.



26082010 (Khamis)

Salam 'afwan. Sedih tahu. Modem bb aku hilang. Cicir kali. Sedeyhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh....................

waaa....






Monday, August 23, 2010

.::Ah, sentap la macam ni!::.

23082010 (Isnin)


Rasa macam mahu nangis la. Aku sentap tahu. Macam ni la kan.. Macam ni la.. Aku tahu la aku menumpang. Menumpang di sudut sudut. Tapi memang macam ni lah nasib orang yang menumpang kan. Apa boleh buat. Kenapa? Kenapa aku sentap. Aku sentap sebab aku terkunci pintu. Ah. Teda teda seja bah kau ni. Gara gara itu pun mahu sentap.

Eh eh. Aku terkunci bukan sekejap tahu. Bak kata pepatah, bagai menunggu durian jatuh pada bukan musimnya. Aku ketuk, jerit ala ala suara tersepit gitu sebab malu jiran sekeliling dengar. Ketuk pintu kuat ala ala tidak kuat sebab malu juga kalau orang tengok. Lamaaaaaaaaaa.

Nora ada dekat dalam. Tapi dia buat bodo saja tengok aku jerit jerit suruh orang bukak pintu. Nora, ko memang kejam kan? Tapi aku paham. Ko hanya seekor nora yang memang tidak akan pandai membuka pintu. Siapa Nora? Teka la! Jawapan ada di sini. (Oh, nama itu timbul secara tiba tiba. Maaf Nora)

Ketuk ketuk ketuk ketuk ketuk sampei lebam, barulah housemate yang laen tolong buka. Uh uh. Syukur ko sambut aku dengan senyuman. Terpadam api kemarahan ni. Naek atas, kreukkkkk (Macam ni la lebih kurang bunyi tombol di putar.) Ah???!!!! Kunci lagiiiiiiiiiiiiii..............................................

Begini la kan.. memang begini la......

Akhirnya, dapat masuk jugak. Ah, malas sudaa mahu sentap sentap. Happy mother's day mak. Mahapkan anak mu yang jauh ni ya. Ni bideo untuk mak. (Tiba tiba pula kan?)

VIDEO UNTUK MAK SAYA. THANKS UNTUK PEMVIDEO DAN PENGHAPLOAD. AKU TUMPANG MAHU BAGI UCAPAN UNTUK MAK HAKU JUGAK, HAA.. JANGAN MARAH..

P/S: Sayangi lah mak mak kita selagi mereka ada. Sayang bapak jugak. Ah,sayang dua
dua lah!

.::Solat dan Tenaga Alam::.

23082010 (Isnin)

Salam Ramadhan. Kawan kawan, mari kita berkongsi ilmu. Perkara ini mungkin tidak diketahui ramai. Mungkin la. Sebab, perkara ini juga baru ku tahu kejadiannya beberapa bulan lalu. Secara suratan dan kebetulan. Atau mungkin juga hanya aku seorang saja yang belum tahu? Ah. Tidak kisah la. Mari kita berkongsi bersama sama. Ahahaha. Baca saja pun, tidak di minta membayar. Tapi kalau mahu bayar juga, kecil tapak tangan, padang bola aku tadahkan. Haha. Gura gurau. Jangan marah.

Ini berkaitan dengan amalan solat kita. Iya. Solat. Solat ini kan amalan yang paling pertama ALLAH akan tanya bila di akhirat kelak?  ALLAH meWAJIBkan kita solat bukan sekadar sebagai tanda seorang hamba berterima kasih dengan TUHANnya, tapi, solat ini juga memberikan seribu satu kebaikan kepada pengamalnya. ALLAH tidak suruh kita solat saja saja. Pasti ada kebaikannya. Nah, baca perenggan seterusnya. Pasti kamu akan teruja dengan rahsianya.


Setiap peralihan waktu solat sebenarnya menunjukkan perubahan tenaga alam ini yang boleh diukur dan dicerap melalui perubahan warna alam. Aku rasa fenomena perubahan warna alam adalah sesuatu yang tidak asing bagi mereka yang terlibat dalam bidang fotografi.





Pada waktu Subuh alam berada dalam spektrum warna biru muda yang bersamaan dengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi sistem metabolisma tubuh. Jadi warna biru muda atau waktu Subuh mempunyai rahsia berkaitan dengan penawar/rezeki dan komunikasi. Mereka yang kerap tertinggal waktu Subuhnya ataupun terlewat secara berulang-ulang kali, lama kelamaan akan menghadapi masalah komunikasi dan rezeki. Ini kerana tenaga alam iaitu biru muda tidak dapat diserap oleh tiroid yang mesti berlaku dalam keadaan roh dan jasad bercantum (keserentakan ruang dan masa) - dalam erti kata lain jaga daripada tidur. Disini juga dapat kita cungkil akan rahsia diperintahkan solat diawal waktu. Bermulanya saja azan Subuh, tenaga alam pada waktu itu berada pada tahap optimum. Tenaga inilah yang akan diserap oleh tubuh melalui konsep resonan pada waktu rukuk dan sujud. Jadi mereka yang terlewat Subuhnya sebenar sudah mendapat tenaga yang tidak optimum lagi.



Warna alam seterusnya berubah ke warna hijau (isyraq & dhuha) dan kemudian warna kuning menandakan masuknya waktu Zohor. Spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi perut dan hati yang berkaitan dengan sistem penghadaman. Warna kuning ini mempunyai rahsia yang berkaitan dengan keceriaan. Jadi mereka yang selalu ketinggalan atau terlewat Zuhurnya berulang-ulang kali dalam hidupnya akan menghadapi masalah di perut dan hilang sifat cerianya. Orang yang tengah sakit perut ceria tak ?



Kemudian warna alam akan berubah kepada warna oren, iaitu masuknya waktu Asar di mana spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi prostat, uterus, ovari dan testis yang merangkumi sistem reproduktif. Rahsia warna oren ialah kreativiti. Orang yang kerap tertinggal Asar akan hilang daya kreativitinya dan lebih malang lagi kalau di waktu Asar ni jasad dan roh seseorang ini terpisah (tidur la tu .). Dan jangan lupa, tenaga pada waktu Asar ni amat diperlukan oleh organ-organ reproduktif kita



Menjelang waktu Maghrib, alam berubah ke warna merah dan di waktu ini kita kerap dinasihatkan oleh orang-orang tua agar tidak berada di luar rumah. Ini kerana spektrum warna pada waktu ini menghampiri frekuensi jin dan iblis (infra-red) dan ini bermakna jin dan iblis pada waktu ini amat bertenaga kerana mereka resonan dengan alam. Mereka yang sedang dalam perjalanan juga seelok-eloknya berhenti dahulu pada waktu ini (solat Maghrib dulu la .) kerana banyak interferens (pembelauan) berlaku pada waktu ini yang boleh mengelirukan mata kita. Rahsia waktu Maghrib atau warna merah ialah keyakinan, pada frekuensi otot, saraf dan tulang.



Apabila masuk waktu Isyak, alam berubah ke warna Indigo dan seterusnya memasuki fasa Kegelapan. Waktu Isyak ini menyimpan rahsia ketenteraman dan kedamaian di mana frekuensinya bersamaan dengan sistem kawalan otak. Mereka yang kerap ketinggalan Isyaknya akan selalu berada dalam kegelisahan. Alam sekarang berada dalam Kegelapan dan sebetulnya, inilah waktu tidur dalam Islam. Tidur pada waktu ini dipanggil tidur delta dimana keseluruhan sistem tubuh berada dalam kerehatan. Selepas tengah malam, alam mula bersinar kembali dengan warna putih, merah jambu dan seterusnya ungu di mana ianya bersamaan dengan frekuensi kelenjar pineal, pituitari, talamus dan hipotalamus. Tubuh sepatutnya bangkit kembali pada waktu ini dan dalam Islam waktu ini dipanggil Qiamullail.



Begitulah secara ringkas perkaitan waktu solat dengan warna alam. Manusia kini sememangnya telah sedar akan kepentingan tenaga alam ini dan inilah faktor adanya bermacam-macam kaedah meditasi yang dicipta seperti taichi, qi-gong dan sebagainya. Semuanya dicipta untuk menyerap tenaga-tenaga alam ke sistem tubuh. Kita sebagai umat Islam sepatutnya bersyukur kerana telah di'kurniakan' syariat solat oleh Allah s.w.t tanpa perlu kita memikirkan bagaimana hendak menyerap tenaga alam ini. Hakikat ini seharusnya menginsafkan kita bahawa Allah s.w.t mewajibkan solat ke atas hambanya atas sifat pengasih dan penyayang-Nya sebagai pencipta kerana Dia tahu hamba-Nya ini amat-amat memerlukannya. Adalah amat malang sekali bagi kumpulan manusia yang amat cuai dalam menjaga solatnya tapi amat berdisiplin dalam menghadiri kelas taichinya .


Saturday, August 21, 2010

.::Be Gentleman la Man (Bukan nama orang)::.

21082010 (Sabtu)

Alhamdulillah. Still dapat bernafas, merasai nikmat ramadhan. Sudah masuk hari ke 2 untuk fasa kedua ni. Allah janji untuk kita, orang orang islam, fasa kedua Ramadhan ni, DIA bagi keampunan. Maka, sangat rugilah kalau kita tidak meminta. Meminta keampunan dari ALLAH. Ialah, kita ini manusia. Memang tidak lari dari melakukan dosa, membuat khilaf. As hamba, apa yang mampu, kita memohon keampunan dari ALLAH, dan paling penting, menjauhi larangannya.

Semalam di surau, ada sedikit tazkirah. Disampaikan oleh student UMS juga. Berkaitan kapel. Semestinya topik yang paling terkena kalau dengan student ni. Yalah, tengah darah muda, kalau bercinta, memang bergelora. Pegang sini, pegang sana. Seperti tidak tahu dosa pahala. Menjengkelkan. Lebih lebih lagi kalau si dara bertudung. Tidak manis. Tidak manis dipandang. Tiada kebaikan pun, berpegang sana sini, bertepuk tampar mesra. Apa yang dapat? Tiada bukan.

Aku setuju dengan pendapat si pemberi tazkirah. Kalau sudah sampai tahap bercinta bagai nak rak, kawin saja. Si teruna, apa lagi. Be gentleman bak kata imam semalam. Pergi minta izin dengan bapa si gadis. Ini tidak, bawa anak dara orang (kalau masih ada dara la.. Hihi..) sana sini. Tapi tidak mahu nikah. Bukankah yang halal itu lebih baik dari yang haram? Tiada orang mahu kata. Sudah memang jadi hak kamu.

Cuma hanya mampu berdoa. Semoga aku dan keluargaku dijauhkan dari perbuatan sebegini. Semoga aku dan sahabt sahabatku dilindungi dengan perkara aib yang menjatuhkan maruah diri. Amin.

p/s:tolonglah jaga kelakuan. Lebih lebih lagi di bulan Ramadhan.


Friday, August 20, 2010

.::La Tahzan::.

20082010 (Jumaat)

La Tahzan wahai insan.
Kuatkan hati, kuatkan perasaan.
Apa juga cubaan, apa juga cabaran.
Hadapilah dengan kekuatan.
Hadapilah dengan senyuman.
InsyaALLAH peroleh kebahagiaan.

La Tahzan wahai teman,
Jangan bersedih kerana tertimpa kesulitan.
Jangan bermurung kerana diamuk kepayahan.
Justeru bersyukurlah.
Kerana dengan ujian tandanya perhatian.
Perhatian Yang Maha Esa kepada hambaNYA yang beriman.
Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

La Tahzan wahai hati.
Biarkan kepayahan pergi sendiri.
Usah dilayan karenah diri.
Masih, masih terlalu banyak nikmat ALLAH yang perlu disyukuri.
Kerana bila terfikirkan dunia realiti.
Bersyukurlah wahai ukhti,
Kita lebih beruntung serba serbi,
Dari Palestinian yang dirampas negeri,
Dari OKU yang tiada kaki,
Dari si fakir yang berlapar sendiri.

La Tahzan wahai kawan.
Berfikirlah, dan syukurilah.
Nikmat ALLAH tiada terhingga.
Nikmat beriman dan nikmat beragama.
Nikmat kesihatan dan nikmat kehidupan.
Tahukah kalian, ujian itu juga adalah kenikmatan?
Kerana dengan ujian, wujudnya keinsafan.
Kerana dengan ujian, timbulnya kekuatan.
Kerana dengan ujian, luruhnya kelalaian.
Alhamdulillah.
Alhamdulillah dengan adanya dugaan.

Maka kawan kawan..
Jangan kita terlalu taksub dengan keduniaan.
Bersederhanalah dengan setiap perbuatan.
Lengkapkan diri dengan persiapan.
Persiapan untuk bertemu Sang Tuhan.

Maka Ya RABB..
Didiklah hati hati kami dengan keimanan.
Jauhkan lah kami dari kekufuran.
Jangan KAU biarkan kami dengan kelalaian.
Jangan KAU biarkan kami walaupun sekejapan.

Ya ALLAH ya TUHAN kami,
Kuatkanlah hati hati kami.
Jadikanlah kami hamba hambaMU yang sentiasa bersabar dengan apa juga dugaan.
Hidupkan kami dalam redha ya ALLAH.
Tetapkanlah pendirian kami.
Pelihara la agama kami.
Semoga dengan apa jua ujian MU ya RABB..
InsyaALLAH kami akan tabah menghadapi.
Amin.

p/s: La Tahzan. Untuk kamu kamu dan diri sendiri.




Monday, August 16, 2010

.::Kejadian DiGigit Kucing::.

16082010 (Isnin)

Sakit, tapi sebenarnya bagi pengajaran. Siap segala kerja merja bak suri rumah, aku ke ruang utama. Untuk menelaah katanya. Al maklum, mid term petang hari ini. Itu yang sibuk membelek nota segala bagai. Macam magnet, aku terasa wujudnya aura si dia. Siapa? Seekor kucing dwi warna. Itam putih. Aku lihat lalu menuju ke rumah tempat aku menumpang teduh.

Biasa, aku peminat kucing membuka tangan, melapang dada, suka hati menerima kedatangan dia. Uhm, pregnant. Besar perut. Belai, usap, bawa masuk ke ruangan sekali.Layan lenggok seekor makhluk ALLAH. Kesukaan dia bila aku belai belai, terutama sekali part leher dia. Cis. Naek syok la pulak. Tapi sumpah, hati aku girang, hati aku tenang. Terasa gembira memberi manja. Terasa tenang membagi kasih. Even hanya pada seekor kucing.

Sedang asyik membelai, sambil memerhati beberapa orang pekerja kontrak membetulkan apa ntah d rumah depan.. Tiba tiba.. Puan kucing bertindak ganas. Manja bertukar agresif. Maka, terhasillah corak seni di tangan kiri. Tangan yang membelai dia tadi.






Best!
 puas after menggigit


Maybe tym aku belai belai, terpegang daerah larangan. Maybe la kan. So, kalau kucing pun pandai marah bila di pegang kawasan larangannya, sepatutnya perempuan yang bergelar manusia berakal lagi patut tau marah bila dipegang oleh ajnabinya. Sebaliknya zaman sekarang ni kan? Siap ada hasil lagi. Siap buang lagi bayi. Maknanya, kucing lagi bagus dari perempuan perempuan yang dot dot dot..

Friday, August 13, 2010

.::Bunuh Saja Si Pembunuh Bayi::.

13082010 (Jumaat)

Assalamualaikum, salam Ramadhan pada semua yang singgah kat page yang tidak lah seberapa ini.

Chantek kan tarikh hari ni. Hihihi. Ngam dengan hari Jumaat. Penghulu segala hari. Bukan apa, lebih kurang dua dekad yang lalu, ALLAH amanahkan sepasang suami isteri dengan seorang bayi perempuan yang comel sama dengan hari ini lah. Jumaat. 13 plop tuh, sebab bayi yang comel tu suka no 13 la. Hahaha. Ah, melalut plak. Bye.

Ait! Bye untuk melalut la. Masih ada yang ingin disampaikan di post ni. Tengok berita, baca akhbar.. Makin menjadi jadi pula kejadian membuang bayi di negara ni kan? Hampir setiap hari, ada saja kedengaran bayi bayi yang malang, yang suci mulus tidak berdosa dibuang seolah olah bayi itu bukan manusia. Manusiakah yang sanggup melakukan perkara membuang bayi ini? Atau sekadar syaitan yang bertopengkan manusia. Sebab, bagi aku, jika kita sebut manusia, manusia ini adalah makhluk yang ALLAH ciptakan sekali dengan pakej akal dan fikiran, hati dan perasaan. Tidak ALLAH ciptakan manusia itu hanya dikepilkan dengan nafsu semata. Jadi, bagaimana sanggup seorang manusia itu sanggup membunuh manusia lainnya, lebih lebih lagi bayi. Bayi yang kehadirannya sendiri diundang dengan perbuatan mereka sendiri. Astaghfirullah.. Ingatkan diri sendiri dan kalian pembaca, lebih lebih lagi kita yang bergelar perempuan, jangan sesekali terjebak dengan zina. ALLAH sudah berpesan, "jangan kamu menghampiri zina".

Pernah dengar phrase ni? BERANI BUAT, BERANI LA TANGGUNG. So, kepada penzina penzina diluar sana, ataupun yang terlalu kat page ini, after kalian puas melayan nafsu serakah, after kalian berani melanggar larangan ALLAH, sila kamu berani juga berhadapan dengan kesan dan akibat perbuatan kamu ya. Jangan jadi pengecut.

Secara jujurnya, aku tahu aku ini tidak layak untuk menegur kalian. Aku bukan perfect. Jauh di sudut hati, aku sedar aku bukan manusia sempurna. Ada dosa yang aku lakukan. Ada khilaf yang aku buat. Tapi atas sebab naluri aku sebagai perempuan yang berperasaan, rasa sayu, sedih, marah, geram, rasa mahu menampar muka muka mereka yang bertanggungjawab atas kematian bayi bayi yang tidak berdosa akibat perlakuan kalian, aku gagahkan juga diri menaip entry ini. Maaf, kalau bahasa tidak sopan. Heh, tidak perlu rasanya bersopan dengan kalian.

KUALA LUMPUR 12 Ogos – Kabinet mengarahkan supaya mana-mana individu yang terlibat dalam kes pembuangan bayi disiasat mengikut Kanun Keseksaan iaitu perbuatan membunuh atau percubaan bunuh.

Arahan itu meminta polis supaya menyiasat sesiapa yang membuang bayi sehingga menyebabkan kematian bayi di bawah Seksyen 302 kanun tersebut yang jika sabit kesalahan boleh dihukum mati mandatori.

Selain itu, mereka juga boleh didakwa atas kesalahan percubaan membunuh atau menyebabkan kematian di bawah kanun yang sama.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil (gambar) berkata, penguatkuasaan siasatan di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan itu mendapat persetujuan Jemaah Menteri semalam.

Menurutnya, penguatkuasaan mengikut seksyen tersebut membuktikan kerajaan serius mengekang gejala pembuangan bayi daripada berleluasa.

“Saya telah berbincang dengan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein supaya Polis Diraja Malaysia (PDRM) menjalankan penyiasatan kes pembunuhan bayi mengikut Kanun Keseksaan.

“Kementerian juga akan menerima pakai penukaran perkataan ‘buang bayi’ kepada ‘pembunuhan bayi’. Ini amaran keras bahawa bayi bukannya dilahirkan untuk dibunuh sesuka hati,” katanya...-Sholina Osman
Alhamdulillah. Ini yang kita mahu. Biar keadilan ditegakkan untuk bayi bayi yang teraniaya oleh darah daging mereka sendiri. Sumber Utusan Malaysia.

Juga berbanyak banyak terima kasih kepada empunya blog DUNIA CACAMARBA. Terlalu banyak informasi yang aku dapat dari beliau. 

p/s: Semoga ALLAH lindungi kita semua dari perbuatan yang membinasakan diri sendiri dan masyarakat. Semoga dunia aman dari kebinasaan yang diciptakan oleh manusia itu sendiri. Amin.

Thursday, August 12, 2010

.::Hamba ALLAH::.

12082010 (Khamis)

Salam semua.
How ya day. Masuk hari kedua sudah kita di bulan penuh barakah ini kan? Apa macam? Puasa tidak? InsyaALLAH, puasa lah kan? Siapa tidak puasa tanpa sebab tu, memang la saja cari kemurkaan ALLAH kan? Mudah mudahan kamu kamu kamu dan kamu (sendiri menunjuk ke arah diri sendiri) tidak tergolong di dalam golongan golongan mereka mereka yang dimurkai olehNYA. Amin.



After habis kelas tadi, terus menuju ke lab komputer di fakulti. Bukan apa, sejak jatuh cinta dengan seorang hamba ALLAH ni, hati tertarik tarik untuk gigih mencari siapa dia. Pertemuan bermula di kedai buku ketika aku dengan seorang sahabat mencari buku. (Haih, pergi kedai buku memang la hendak mencari buku. Jauh sekali untuk mencari bawang ataupun cheesdel) Secara jujurnya, hati terpaut mendengar suaranya, melihat wajahnya. Uh.. Tu yang gigih mencari.

ALLAH itu maha mengetahui.Dipertemukan kami di bulan yang mulia ini. Memang jodoh aku dengan dia. MAHER ZAIN.
khachak kan?

 
Kalian kenal tidak dengan lelaki ini? Iya. Dengan dia lah hati terpaut. Dengan suaranya hati tertanya tanya, gerangan siapa agaknya lelaki ini. Hasil seninya memikat. Kalau kalian kalian seorang yang minat dengan irama nasyid, cari hasil kerja seni beliau. Type of music dia not like typical nasyid, moden. (Hihi, kau pikir apa? Jangan salah anggap dengan apa yang tertaip) Maksud aku, mana lah tau kalian kalian mencari variasi dalam dunia dakwah melalui nyanyian nasyid ini.

Ha! Yang bestnya, siapa yang suatu masa dulu pernah fall in love dengan kuch kuch hota hai tu.. Maher Zain ni, ada lagu versi ala ala bollywood tau. Best.(Erk? Ketara penah jadi kipas susah mati sarukan nih!*shy*) Sangat recommended kepada kalian. Lebih lebih lagi ngam sangat time Ramadhan ni kan... Daripada layan lagu jiwa jiwa, Syahir Af, Katy Perry ka.. Better layan lagu ni.

Okay, ni salah satu dari lagu beliau yang sangat best bagi aku. Maybe sangat best juga bagi korang korang dan korang. Lagu ni la yang aku dengar dekat kedai buku tu, lantas aku pegi tanya pekedai tu siapa nama lelaki ni. Dia bagi aku tengok cover depan album beliau. Tengok harga, RM22 sumthing. Setengah mati mahu mengingat nama beliau ni. Ingatkan mahu download secara free saja lagu lagu beliau. (Kau memang bekira kalau pasal untuk rohaniah kan ara? Ish ish ish...) Haha. Bukan apa, tengah miskin lagi ni. Lagipun, ada jalan yang lagi free, guna saja la kan? Ehhe... Thanks to my beloved friend, Mira for remind me da name of him.

Ok ok. Ini lirik lagu bertajuk Always Be There. Ha, siapa yang sentiasa ada dengan kita di kala susah,senang, bahagia derita? Tidak lain ALLAH swt. ALLAH tidak pernah tinggalkan kita, kita saja yang selalu tinggalkan ALLAH.

Allahuakbar…

If you ask me about Allah
And what I know about it
I’ll answer will be .....

It’s everything about Allah
The pure love to our soul
Who have created you and me,
The heaven and whole universe
The One that made us hold and free
The Guardian of His True believers

So when the time gets hard
There’s no way to turn
As He promises to you
He’ll always be there
To bless us with His love and His mercy coz
As He promises to you
He’ll always be there

He’s always watching us, guiding us
And He knows what’s in our little heart
So when you lose your way to Allah
You should turn
As He promises to you He’ll always be there ...

Could bring the sun from the darkness
Into the light
Subhanallah
Capable of everything
Should never feel afraid of anything
As long as we follow His guidance
All the way through a short time
We have in this life
Soon it’ll all be over
And we’ll be in His heaven
And we’ll all be fined

So when the time gets hard
There’s no way to turn
As He promises to you
He’ll always be there
To bless us with His love and His mercy coz
As He promises to you
He’ll always be there
He’s always watching us, guiding us
And He knows what’s in our little Heart
So when you lose your way to Allah
You should turn
As He promises to you He’ll always be there

Allahuakbar

Ihsan daripada BingkisanNurani

Seriously, lirik ini pun banyak motivasinya. ALLAH HU AKHBAR. Mengirimkan seorang lagi hambanya yang boleh membawa kita ke jalanNYA.








Tuesday, August 10, 2010

.::Esok Puasa!!!~~~::.

10082010 (Selasa)

Alhamdulillah. Gemira plop hari ni. Sebab apa? Sebab.. Seab.. Sebab..
Esok dah masuk bulan Ramadhan..
InsyaALLAH, kalau ppanjang umur ALLAH izinkan.. Esok kita akan sama sama menyambut bulan penuh kerahmatan ini.
Buat sahabat sahabat dunia nyata dan alam maya kalau akau ada terbuat silap sepanjang kita berkenal kenalan or dengan penulisan aku yang ntah hapa hapa ni buat korang terasa.. Aku mintak mahap okay?
Halalkan makan minum.. eh eh eh.. Kalau aku ada termakan or terminum makanan n minuman korang lah ye.

Mudah mudahan Ramadhan kali ini adalah lebih baik dari Ramadhan yang lalu. Mari kita sama sama muhasabah diri okay?
And.. Kalau start Ramadhan esok, malam ni jangan lupa solat tarawih tahu!
Sehingga itu. Daa~~~






Tuesday, August 3, 2010

.::Contest Saya Mahu Template Comel::.

03082010 (Selasa)

Di suatu tengah hari yang hening, seorang remaja (Wat!!? Remaja kah lagi kau ini?) sedang tekun membersihkan sawang di blog beliau sambil menyanyi lagu tema Happy Tree Friend yang kiut but freaky friday night itu. Sedang membersihkan sawang yang ada, tiba tiba...

Ah??! Apa dia? Orang tengah bz membersih ni.. Jangan kacau lah. Jangan la datang tym ni. Oh? Contest? By budak nakal? Nakal sangat ke budak tu? Ooo.. Itu macam kah? Ok, sy join. Bye!




http://kozumi.sepaku.net/wp-content/uploads/2010/08/contest-blog-budak-nakal.png




Blog Budak Nakal Akan mengadakan contest " Contest Saya Mahu Template COmel ! ! ! " di mana pada para pemenang akan mendapat hadiah istimewa khas dari pemilik blog Budak Nakal iaitu kozumi_ro.Cara menyertai contest ini amat mudah kerana para peserta hanya perlu copy dan paste Entry yang telah di sediakan.Untuk Maklumat lanjut tentang contest ini anda boleh mendapat keterangan di sini:-








Read more: " Contest Saya Mahu Template COmel ! ! ! "
Under Creative Commons License: Attribution

Senang bukan? Hanya copy n paste. Copy n paste lagi.. Harap harap boleh menang. Sapa mahu join, sila pergi ke page beliau untuk maklumat lebih lanjut. Ehhe..

Harap harap adek cik Koz tuh pilih aku la. Motip? Supaya menag la. Adoi2. Bye!