Pages

.:: S A H A B A T ::.

tabung

Thursday, December 23, 2010

.::Berlakon Busy::.

Salam Alaikh.

Memang sudah ku jangka perkara begini bakal berlaku. Tapi tidak pula aku jangka bakalan secepat ini. Terlalu cepat donk. Makanya, aku ini baru 2 mingu berpraktikal.

Dipaksa mendengar kata kata mengumpat, memburukkan orang lain memang bisa membuat neuron bertindak pantas. Jauhi mereka. Kenapa kak? Kenapa harus aku yang dipaksa mendengar. Jangan kau sangka aku bakalan menyokong mu. Eh, aku ini budak baru. Baru 2 minggu berpraktikal. Memburukkan orang hanya membuat aku menilaimu dengan nilaian yang negatif. Kenapa tidak kakak katakan terus ke empunya badan? Biar yang kusut terlerai. Dosa terhindar. Sakit hati pun hilang. Eh, seperti slogan pula.

Hairan betul aku. Kita kenal pun tidak seberapa. Jangan libatkan aku dengan pertengkaran kalian. Sungguh childish sedangkan umur kalian jauh bezanya dengan aku. Bila mahu matang nih? Ecececeh. Yalah, aku pun bukan matang sangat. Tapi perlakuan sebegini memang sebolehnya aku mahu hindarkan.

Mungkin gara gara ini aku dijangkiti selsema. Atau demam juga. Tekanan tahu. Kalian bermain dengan psikologiku. Ah? Salah eja? Biar! Belikan aku obat cepat!

Oh. Sepanjang berpraktikal, seingat aku, ini hari ku yang paling busy. Atau mungkin lebih tepat, pura pura busy. Memandangkan bos besar sudah pulang. Garang muka oh. Neves i. Baru macam macam kerja gua dapat. Cari fail lah. Tulis alamat lah. Kemaskini fail lah. Yang sebelum ini aku hanya invisiblewoman. Seronok! Tiba tiba teringat kenangan masa sekolah menengah. Bila terdengar saja rotan cikgu Rasul (Bukan nama sebenar) orang yang tidur automatik bangun membuka buku dan kelihatan khusyuk membaca. Ajaib.

Ai, mahu mahu muntah. Till then. Bai!

Wednesday, December 22, 2010

.::Geram Dan Tag::.

Salam Alaikh!

Aih. Aku geram betul la. Berapa hari nih, Kak Peah (bukan nama sebenar) bagi peluang aku bawa kunci ofis memandangkan beliau asyik terserempak aku pura pura membaca board jabatan diluar ofis sambil menunggu. Dan beberapa hari ini lah, Encik Ghazali (juga bukan nama sebenar) berjaya mendahului aku. Maknanya, aku diberi kunci tanpa sempat aku mempergunakannya. Tup tup semalam, bila Kak Peah mintak balik kunci dia, dan dan hari ni, aku terpaksa tercongok lagi depan board tuh. Ah, geram! Eh, aku sudah cakap tadi geram. Biarlah. Mau cakap lagi. Geram betul!

Seperti biasa, buka pc ofis. Log in ke blog ni. Terus ternampak. Eh eh, ada orang tag aku. Yihhi!!! First time okeh. First time dalam dunia blogging nih ada orang tag aku. Siap cakap aku comel lagi. Haha. Nah nah cik DL, 20 ratus rupeah. Mau jawab la. Sebab jawapan aku ini berbayar.. Muahahaha. Thanks Nick!


1. oke copy dan paste pic kat ats nie... buat tajuk entri kenali diri jawapannya di hati.
~Haa.. Sudah di copy.


2. anda dikehendaki menjawab soalan ini.
-siapakah nama anda yang sebenar.?(maknanya)


~NUR _ _ _ _ WANI
(Nur tuh cahaya. Tempot kosong tiada makna. Wani tuh, ntah la. Ada orang cakap keriangan. Riang la sangat. Hehe..)
-pernah x anda jatuh cinta?(ceritakan sikit)
~Hih, ya pernah la. Seumur hidup ni. Rasanya, jatuh cinta secara serius adalah sebanyak dua kali. Dan dua kali ini juga la jatuhnya sampai patah riuk. Dasar manusia yang tidak tahu mengambil iktibar. Paling memberi kesan adalah yang sebelum ni. Tapi sudah kecheper juga. Jadi, mahu pergi nanges dulu. Bye!
-apakah yang anda cintai buat pertama kali nya.?
~Lupa. Seni jahitan barangkali. Atau hokikah. Tapi kini aku jatuh cinta dengan Mesut Oezil.
-sukakah anda dengan kelebihan yang ada pada diri?(nyatakan knp)
~Ya, sukalah. Suka tanda bersyukur. Iya kan? Ini yang aku rasa lebih pada diri aku lah. Pada aku ya. Pada aku, ini sudah cukup lebih untuk orang macam aku. Ah, berbelit!
1. Aku boleh mengait alas meja. Boleh menjahit tudung sekolah adek adek, boleh buat sulaman pada baju.


2.Mampu menaip sms tanpa melihat ke hp. Haha. Itu pun dengan typo error yg akan diulang oleh si
penerima. Cis!


3.Mampu memujuk diri sendiri bila sedih. Muahaha. Ini berlaku sejak break hari tuh. *clap clap clap*


-pernah x anda menangis dalam kesedihan? apa yang anda lakukan.?

Haih. Mestilah tidak pernah. Aku perempuan kool tau. Okeh, aku tipu. Ya, pernah. Aku menangis bila kenang diri banyak dosa dan berdoa banyak banyak supaya dijauhkan dari melakukan dosa lagi. Ini pasti jawapan poyo. Sebenarnya, aku nangis di tengah malam gara gara terlalu teringat dengan anak orang yang putusin aku. Aku akan bangun. Peluk makhluk bear berwana pink, then tepuk kat bahu baru cakap, its ok Ara.. Ko boleh lalui semua ni. Cuma ambil masa. Sabar eyh. Selepas itu, tidur dan mengalami nightmare dan kemudian nangis lagi.

-sekiranya anda dalam kegembiraan... apakah yang anda akn ingt untuk ucapkan..?

~Tiada ucapan. Cuma bermonolog dalaman yang biarlah hanya aku yang tahu. Bahaha..

3. pas dah wat entri ni tagged kepada 3 org rakan anda..

~Siapa aku mahu tag ni ya? Ha, siapa yang baca ini entry, anda disilakan untuk menjawab ya.

4. link kan entri anda ke blog ini..dekat post comment bwh ni ye... nti sy dtg lawat :)
sekian terima kasih.
smoga ukhuwah dapat diteruskandengan keredhaan dan nikmat IMAN dan ISLAM

~Haa.. Aku link ke blog cik DL la, memandangkan beliau yang mentagged aku.

Tuesday, December 21, 2010

Salam Alaikh.

Masuk ofis pagi tadi. Lengang. Eyh. Mana orang?
Tanpa memikirkan hal hal karut, aku laju laju ke pc tempat biasa aku lepak . Turn on (bukan sangap) the pc. Then mula lah mengonline.
Rupanya, cik ghazali sudah berada di pantry. Makan ban sambil buat air teh. Okeh, aku tipu. Dia minum air biasa saja.

Sempat juga pohon satu pekerjaan bertaraf spm. Tidak mengapa. Aku mohon saja. Mudah mudahan ada rezeki, dapat kerja sebelum konvo. Daripada menjadi petani tidak berpendapatan menanam anggur. Yang peliknya, menanam anggur tapi lemak pula yang banyak terhasil. Anggurnya entah hilang di mana. Hairan betul.

Syok online, tiba tiba masuk mesej. yes!!! Ada orang cari aku.

"Hot sexy Japanese/Korean model. (Wahh! Pasti teruja) Klik link untuk gambar yang lebih jelas"

Thanks!
Tidak guna!

Wednesday, December 15, 2010

Salam Alaikh.

Entry ini ditujukan khas buat seseorang yang sangat istimewa dalam hidup aku.

Hari ini, hari kelahirannya.

Mak,
Terima kasih lahirkan anakmu yang ini.
Terima kasih lahirkan kakak, abang, adik adik buat teman bergaduh.
Terima kasih besarkan kami dari kecil, sampai sudah BESAR macam sekarang ni.
Terima kasih bagi kami pendidikan sampai tahap begini.
Terima kasih walau selalu marah, tapi tetap sayang kami.
Terima kasih bagi kami peluang pelihara kucing.
Terima kasih bagi kami rumah yang selesa.
Terima kasih bagi kami kasih sayang walau selalu nampak macam tidak seberapa sayang, tapi kami tau kami disayang.
Terima kasih mak, atas segala galanya.

Mudah mudahan mak panjang umur, ALLAH murahkan rezeki, limpahkan rahmat dan kurniakan mak dan keluarga kita penghidupan yang harmoni.

Semoga anak anak mak bakal jadi anak anak yang tahu berterima kasih. Kepada TUHAN khususnya, dan kepada manusia amnya.

Eerm, jam sudah tunjuk angka untuk anakmu yang ini bersedia untuk balik. Lepas ini mo keluar cari kek untuk birthday celebration mak malam nanti. Uff, kenyang. Alhamdulillah.

Terima kasih ya ALLAH, kurniakan kami mak nan satu itu. Walau banyak kurangnya, tanpa dia, siapalah kami ini.

Yang tersangat Heklas
AraWani
Salam Alaikh.

Hai. Berjumpa lagi. Ini hari ketiga aku menjalani kehidupam sebagai seorang pelajar praktikal.

*Membetulkan spek*

Semalam punya pagi, aku try memakai lipstik. *pengsan*
Calit calit, tiba masa melihat cermin. Ah?! Siapa tu? Serupa pondan. Laju laju aku cari baby oil, then tisu. Lap lap. Euw. Bukan. Bukan aku gadisnya yang jenis memakai lipstik. Pernah cuba, tapi terasa berat bibir. Rasa cam Angelina Jolie pun ada jugak. Hahaha. Ha, yelah. Saya tau saya perasan. Bye! Haha.

Oh oh. hari kedua, masih tidak melakukan apa apa pekerjaan. Cuma ngecop. Then mengular. Borak sana borak sini, gelak gelak. Pahtu, bos masuk pandai takut. Tapi syukurlah, staf sini semua baik baik. Ramah ramah dan tidak lokek ilmu. Terima kasih ALLAH.

Till today. Hari ketiga. Nih, camana boleh online kalau ada kerja kan? Sekarang tiada kerja okeh. Siap ngah borak borak lagi. Aih, gomen nih memang heaven untuk dijadikan tempat praktikal. Ni belum dorang belanja makan lagi. Ofis nih ada tukang masak tau. Oh, memang best!

Aaaa... Apa lgi ya.
Ok, habis cerita. Bye!

Monday, December 13, 2010

Salam Alaikh.

Sekarang aku sedang melalui hari pertama praktikal. Tapi aku merasa hairan, kenapa pada hari pertama aku berpraktikal ini, aku masih boleh berinternet tanpa sebarang perasaan neves lagi. Iya. Hal ini kerana, mereka yang menyuruh aku online. Aih, segan betul. Betul nih. Tengah online nih pun, aku masih merasa segan silu. Tapi, aku online saja. Daripada duduk belek majalah yang sama seratus kali tanpa paham, baik aku online.

Erm. Setelah sekian lama senyap. Kini seperti hilang keupayaan untuk menaip. Ok, bye!

Monday, December 6, 2010

Salam Alaikh.

Apa tujuan kita dilahirkan ke dunia ni? Apa tujuan aku dilahirkan oleh parents aku ke dunia ni? Untuk lengkapkan keluarga? Untuk senangkan mereka di kala tua? Entahlah. Kadang kadang, bila aku tenung, fikir fikir tentang hidup ni. Aku jadi pening. Pening betul. Sampai kadang kadang migrain. Sebab tu aku malas mahu fikir pasal kehidupan ni. Aku lebih suka memasang angan angan indah. Dalam bahasa sopannya, merangka masa depan.

Bila aku berdepan masalah, aku mudah kembali menjadi pemikir. Bagi aku pemikir lah. Tidak tahu pula bagi orang lain. Kenapa. Kenapa aku yang dipilih untuk berdepan masalah masalah tersebut. Bila melibatkan family, kenapa. Kenapa aku ditakdirkan untuk dilahirkan di dalam keluarga sekian sekian. Kenapa bukan dilahirkan pada keluarga yang sekian sekian. Bila berdepan dengan masalah study, kenapa aku. Kenapa bukan orang lain. Biarpun terlalu banyak soalan pop kuiz yang hati aku bagi kepada otak aku untuk difikirkan, jawapannya. Haruslah aku sentiasa berfikiran positif. Kalau tidak, sia sia aku membuat membercard kedai buku popular. Sekarang memang sudah sia sia kerana daerah aku ini tiada kedai buku popular mahupun harris. Sekotak buku buku motivasi yang aku beli bakal menjadi sia sia kalau aku tidak didik akal aku untuk berfikir secara positif. Jadi, aku mesti berfikiran positif dan tabah di samping bersabar.

Semasa aku di alam rahim lagi, aku sudah bersetuju dengan perjalanan hidup yang ALLAH tentukan buatku semasa hidup di dunia ini. Jadi, aku tidak perlu pertikaikan apa apa. Kerana aku yakin, apa yang terjadi itu adalah sebaik baik kejadian walaupun aku terpaksa merasa sakit dan boleh menyebabkan menangis sampai bengkak mata sambil berdoa semoga segala galanya cepat berlalu dan ALLAH gantikan dengan nikmat yang bermanfaat.

Aku bukan lahir dari keluarga yang sempurna. Aku juga bukan lahir dengan otak yang genius. Malah, aku juga bukan lahir seiring dengan kekayaan harta benda. Mungkin sebab itu aku tidak suka minum menggunakan gelas. Aku lebih suka minum melalui botol air. Senang. Cuma teguk dan boleh menyukat jumlah air yang sudah aku minum untuk hari ini. Oh ya, aku seorang yang mementingkan jumlah air yang aku minum setiap hari. Malah, cepat risau jika botol air aku dikongsi dengan orang yang kuat minum juga tapi malas masak air. Harap harap bila kerja karang, aku tidak akan bertemu lagi dengan manusia seperti ni. Amin.

Sebenarnya, aktiviti menulis blog ini seboleh bolehnya aku tidak mahu ada sesiapa yang aku kenali pun tahu. Kerana aku merasa malu. Bila membaca entry yang sudah aku tulis pun aku akan merasa malu betul. Sebab itu, once aku sudah publish satu satu entry, aku akan sedaya upaya tidak membaca semula kerana aku akan merasa malu dan rendah diri. Mungkin aku akan pengsan sekiranya mengetahui ada adik beradik atau keluarga aku yang membaca blog ini. Baca saja tidak mengapa, tapi jangan mengulang tayang segala yang aku tulis dengan suara yang mengejek. Itu aku tidak boleh terima. Pernah kejadian begini berlaku apabila adik aku menjumpai diari aku yang terlalu banyak rahsia di dalamnya dan mengulang tayang apa yang aku tulis di samping adik beradik lain khusyuk mendengar siap bergelak ketawa lagi. Maka, dengan tanpa sedar aku telah melempang beliau. Tapi mereka tetap tidak serik dan akan sedaya upaya mencari lagi diari aku yang aku sembunyikan. Hairan betul aku. Apa yang syok sangat membaca diari orang. Tapi memang seronok juga sebab aku pernah membaca curi curi diari peribadi adik angkat aku. Mungkin, inilah namanya karma. What goes around, come around.

Minggu hadapan aku akan mula berpraktikal. Berdebar pun ada juga. Al maklumlah. Dunia baru. Berhadapan dengan kerja kerja ofis. Macam mana agaknya penerimaan mereka ke atas aku? Berdebar pula bila memikirkannya. Sedangkan sedang menaip ini pun aku merasa berdebar juga. Takutnya!

Semoga segalanya berjalan dengan lancar. Mudah mudahan tiada subjek yang sangkut dan mudah mudahan pointer aku lebih baik dari sem sebelumnya. Amin. Dan mudah mudahan juga, aku akan segera dapat kerja. Tidak sabar rasanya memulakan hidup baru dengan tiada kebergantungan kepada orang lain.

p/s:lagi sedang kacau dan sekadar menghapdate blog supaya jangan disangka tidak bertuan.