Pages

.:: S A H A B A T ::.

tabung

Monday, December 19, 2011

.::Christina Perri, A Thousand Years::.


Christina Perri – A Thousand Years Lyrics
Heartbeats fast
Colors and promises
How to be brave
How can I love when I’m afraid to fall
But watching you stand alone
All of my doubt suddenly goes away somehow
One step closer

I have died everyday waiting for you
Darling don’t be afraid I have loved you
For a thousand years
I love you for a thousand more

Time stands still
Beauty in all she is
I will be brave
I will not let anything take away
What’s standing in front of me
Every breath
Every hour has come to this
One step closer

I have died everyday waiting for you
Darling don’t be afraid I have loved you
For a thousand years
I love you for a thousand more

And all along I believed I would find you
Time has brought your heart to me
I have loved you for a thousand years
I love you for a thousand more

One step closer
One step closer

I have died everyday waiting for you
Darling don’t be afraid I have loved you
For a thousand years
I love you for a thousand more

And all along I believed I would find you
Time has brought your heart to me
I have loved you for a thousand years
I love you for a thousand more

Lirik adalah bersumberkan di sini. Ok. Lagu ini adalah sangat catching ya. Dengar 13 kali sehari pun memang lah tiada pandai bosan. Lirik bikin sentap. Itu sajalah untuk kali ini. Sekian.

p/s: How can I love when I’m afraid to fall? Ya. Im afraid. So please. Stop treating me like we are in love. Cant believe anymore. 

Friday, December 16, 2011

.::Happy Birthday Mak..::.

Salam Alaikh...!! =)

googly
Yesterday was my beloved mum's besday. Nothing much to say. I LOVE YOU MUM.. I LOVE U.. Forever and always..='D

Sunday, December 11, 2011

.::3 Rasa::.

Salam Alaikh..=)

Ah, letih. Baru pulang dari Mid Valley. Niat berkobar kobar demi karnival buku MPH. Ingatkan boleh dapat buku harga murah, sekalinya.. Nan adooo.. Semuanya sebab kamiorang ingat karnival itu di dalam kedai MPH, padahal, di tingkat atas ya. Bikin sedih.

Of kos bersumberkan pacik google


Oh, Thanks for the Memory. Iya, current book that ive read. Sangat best. Pandai Cecilia Ahern garap buku dia. Cerita nampak real. Tiadalah seperti tipikal novel melayu yang meloyakan. Oh, bukan pesimis, bukan semua juga meloyakan. Sebab novel melayu by HLOVATE memang mengujakan. Sekarang masih sedang mengumpul koleksi novel dari beliau.

Berkongsi darah, instinct jadi kuat padahal tidak kenal langsung antara satu sama lain.

Oh ya, akhirnya berjaya juga tengok favourite movie. Apa lagi kalau bukan TWILIGHT SAGA. Breaking Down Part 1. Damn sangat best dan sangat mengujakan. Edward, Bella and Jacob. Iyalah sedar semua ini khayalan, tapi siryes menghiburkan. Kamu. Thanks belanja tengok movie ini di tengah malam. And thanks for the McD too. Sorry for making u terhalau sebab i tot tengah malam tiadalah ramai orang. Maka.. Hahah! U are so kind. Well, pray for me. Pray for the interview. Ada rezeki, turn saya pulak belanja kamu, okay? *ye2, promise!*

Ya, dua dua pun hebat. Sangat memeningkan untuk dipilih! Ahah!
Alhamdulillah.. Life getting better. Syukur ya ALLAH. And please help me ya ALLAH, for becoming interview.

P/S : Be patient and stay strong. Because someday this pain will be very useful. Yes. Wish for that. Amiin.

Saturday, December 10, 2011

.::Tolong Jangan::.

Salam Alaikh..

Kadang rasa pelik. Pelik kan? Macam mana seseorang boleh cepat sangat suka, sayang, cinta dengan seseorang lain tanpa perlu melihat wajah pun. Vice versa. Yalah. Donia tengah maju. Dari chatting, email, zaman friendster, masuk ke facebook, twitter and whatsapp bagai.

Dulu pernah juga terjebak dengan cinta alam maya. And kesannya sampai ke hari ini. Sakit. Sangat. Tapi biasalah manusia buat silap. Heh, walaupun sebenarnya frasa ini banyak disalahguna.

Tanpa sedar sekali lagi aku mengakibatkan diri sendiri terjebak dengan hubungan alam maya. TANPA SEDAR.

Sejujurnya, niat dihati hanya mahu berkawan. Berhibur. Bergembira. Berusaha cuba bangkit dari masa lalu. Memang. Terjumpa juga dengan mereka yang turut ikhlas mahu berkawan. Aku selesa. Dia juga selesa. Bahkan ada yang sudah lama sejak zaman friendster lagi. Still, kekal sebagai kawan. Malah ada yang aku angkat sebagai sahabat. Syukur. Sebab niat memang telus hanya mahu berkawan. Tidak lebih dari itu. Ehem! Ada jugaklah yang aku minat, tapi akhirnya minat itu bertukar feeling ke sahabat bila niat heklas mahu berkawan. And syukur untuk itu.

Dan untuk beberapa insan yang pernah aku calarkan hati kalian. Maaf. Aku pinta maaf dari kalian. Halalkan apa yang telah jadi. Tolong halalkan apa saja yang pernah aku renggut dari kalian.

Aku beginilah. Bila berkawan memang aku punya capabilities untuk buat kalian gelak. Rasa senang, rasa selesa. Tapi once kau ku letakkan di posisi paling dalam dalam hati ini, kau akan merasa bezanya sebelum dan selepas. Hahaha! Yang pasti perasaan itu adalah penyesalan. Rimas. Lemas dengan karenah.

Dan sejujurnya juga untuk kalian. Tolong. Jangan harapkan yang lebih. Atau kau mahu aku pergi.

P/S: Buat silap sekali tidak mengapa. Tapi kalau masih mengulang silap yang sama, itu bodoh namanya.

Sunday, December 4, 2011

Salam Alaikh..

Its been a while. Not a while. Sangat lama since my last entry. Ahah! Maafkan aku. Malas, Banyak idea tapi sangat malas untuk menaip. Lagipun sejak kebelakangan ini masalah datang menimpa satu persatu. Tidak mengapalah. ALLAH mahu uji. Inilah. Ujian ujian inilah yang ALLAH memang sudah tulis di Loh Mahfuz. Aku harus kuat. Dan aku harus tabah. Walau kadang rasanya memang tidak mampu untuk di tanggung. Ops. Salah. Mampu tanggung sebab ALLAH tidak akan sekali kali menduga jika kita ini tidak mampu untuk menanggung seswatu ujian itu, ye dak?

Syukur ALHAMDULILLAH. Sesi konvokesyen sudah berakhir. Sekarang hanya perlu terus fokus dengan kehidupan fasa baru. Sebagai perempuan bekerja yang terpisah jauh dari family. Tapi still ada family di sini ya. Syukur lagi.

Sudah tahun baru islam kan ni. Sangat banyak azam. Sangat banyak azam baru dalam hati nih. Antaranya ialah mendelete semuaa perkara yang tidak penting virus yang sentiasa menghilangkan ketenteram hati. Iya. KAU. Aku mahu hapus KAU dari dalam aku. Lagi, mahu menjalani kehidupan yang lebih sihat. jadi lebih baik. Jadi manusia yang lebih berguna. Banyak bukan? Harapan ini semoga segalanya mampu tercapai. Amin Ya RABB.

Ah. Ini sajalah. Sekadar mahu mengasi tahu kalian. Aku masih sihat. Masih wujud dan blog ini masih bertuan. Tada!

p/s:xtahu apa salah haku. Mungkin saja kamu mahu sembunyikan sesuatu kan? Sembunyikan saja. Sebab haku yakin ALLAH itu maha kaya. Maha adil. Bukan aku yang beriya. Kamu yang mengajak. Well. Kamu akan sedar suatu hari nanti bahawa tiada siapa pernah menyayangi kamu sebagai mana sayangnya haku terhadap kamu. Jangan sampai suatu saat, bila kamu mahu kembali, hati ini sudah tiada tempat untuk kamu. Okbai!

Tuesday, November 15, 2011

.::Pemalas Tagged::.



Aku kembang kembangkan hidung. Saja mahu menerai, masih berfungsikah otot idung selepas demam teruk beberapa hari. Oh syukurlah. Masih berfungsi.

Hari hari bukak blogger.com. Bukannya ada niat mahu menghapdate pun. Sekadar melihat new entry blog blog yang haku folow. Kot kot ada yang menarik, maka lantas baca. Mood berblogging siryes sudah lari ke laut dalam. 

Entry kali ini pun akibat tiba tiba di tagged oleh makluk ALLAH bernama EryTaleb. Mulanya saja mahu berpura pura gila tiada melihat komen. tapi, aku orang yang jujur. Kalau aku berkasih, memang aku jujur orangnya. jadi, sila pilihlah aku jadi pacarmu. Yang pasti setia menemanimu. Oh. Eh. Mengarut. So, here it is the tagged. Mari menjawab.

There is rules...

1. You must post these rules.
2. Each person must post 11 things about themselves in their journal.
3. Answer the questions the tagger set for you in their post. And create 11 new questions for the people you tagged to answer.
4. You have to choose 11 people to tag and link them on the post.
5. Go to their page and tell them you have tagged HIM/HER.
6. No tag back!
7. No stuff in the tagging section about ‘YOU ARE TAGGED IF YOUll ARE READING THIS’ YOU LEGITIMATELY (a.k.a REALLY, TRUST, WILL ALL HONESTLY) have tagged 11 people.


Qestion NO.1
Apa maksud nama kamu?
~Cahaya AZRA Keramahan. Yah, AZRA tiada meaning. Thankslah.

Question NO.2
kamu berak berapa kali seminggu? haha jawab2..
~Ah? Erm? Not sure. Ei, apa tanya soalan tiada kesopanan dan kesusilaan ni. Malu mak tau!

Question NO.3
anak mak ke anak bapak? Why?

~Anak kepada mak dan juga bapak. Menyebelahi kedua dua side. 

Question NO.4
kalau aku tunjuk pelangi, what the first thing come out on your mind?

~Kesah dongeng.

Question NO.5
pernah terasa nak jadi seseorang? chef ke, penyanyi ke? pelakon ke? or penjaja buah ke?
~Jadi seseorang? Erm. Er. Arr.. Entah.


Question NO.6
pandai memasak? what the best recipe that you've cooked?
~Sedang belajar. The best cooked adalah ikan masak kunyit. Erm. 


Question NO.7
kalau kamu terjatuh di khalayak ramai, apa yang kamu buat untuk cover malu?
~Kalau jatuh bangun cepat cepat and tiada masa melihat sekeliling sambil berjalan laju laju. Sudah sampai rumah baru nangis di sudut sudut dan berdoa tiada orang akan recognise muka orang yang terjatuh tadi.


Question NO.8
pernah jatuh cinta dengan best friend sendiri tak?

-Tiada pernah

Question NO.9                                                                                                                                               kalau marah dan tensen, aku akan.... (sila sambung ayat ini dengan kreatif)
~Online, cari buku motivasi.

Question NO.10
pernah tak buat salah? tapi kantoi, tetap tak nak mengaku salah. apa dia ksalahn itu?
~Pernah buat salah dan kantoi tapi cepat cepat minta maaf.



11. apa pengalaman paling pahit yang pernah anda alami dan sehingga kini anda ingat dan tak mungkin akan lupakan sampai bila
~Dia, dia dia dan dia. Still dia and mungkin tidak akan terlupakan sampai bila bila. Tapi still, dia juga kenangan manis. Ah sudahlah. Okbai.

Oklah, giliran sebelas orang yang ditag.
Erk. Erm. Siapa mahu jawab ini tagged jawab seja. Ahah! Pemalas kan aku?

Saturday, November 5, 2011

.::Bertabahlah!

Salam Alaikh,

Salam Eidul Adha. Masjid sebelah ni sudah start bertakbir. Sayunya rasa. Sendiri. Jauh dari family.

Even raya eid adha pun tiada rasa sesayu ni. Sebab my sis ada di sisi. Tapi sekarang ni, beliau tengah hapy di samping family.

Tapi sabarlah hati. Bukan selalu rasa begini. Ye dak? InsyaALLAH panjang umur, murah rezki, tahun depan sambut dengan mereka. Kechentaan hati.

Demam, selsema, batuk, saja nak tambah drama sedih. Ai ai ai. Tiada mengapa, ALLAH mahu uji. InsyaALLAH dosa tersuci.

1, 2, 3, 4, ... Member pelawa datang ke rumah. Tapi maaf, terpaksa tolak. Ada alasan. Lagi lagi tengah sakit begini. Risau jadi penyebab penyakit berjangkit. Ahah. Akhirnya seharian duduk dalam bilik.

Hai, rasa macam mahu nangis.

Sentuh dada, pujuk hati sendiri. Selamat hari raya semua!

p/s: awaslah kalau balik sini tiada makanan dari rumah ya. Awas!

Friday, October 21, 2011

.::Sekadarnya Saja::.

Salam Alaikh..=)

Eh. Jumaat lagi. Cepat sangat msa berlalu.

Tahukah kalian hidup sebagai manusia di muka bumi ini memang tidak akan lari dari ujian?

Tiba tiba bagi soalan dengan orang. Feeling ada orang mahu menjawab la teww. Kehkehkeh.

Hidup semenjak dua menjak ini memang tidak sunyi dengan dogaan. Ujian bertimpa-timpa. Maha berat juga kalau dirasa. Iyalah kan, aku manusia iman senipis kulit bawang. Baru diuji sebegini sudah menggelupar bagai nak rak. Maka apekedehel saja dengan ujian ujian ini.

Hairan juga. Bila aku duduk diam, sampai juga ke telinga. Sekali lagi aku manusia iman senipis kulit bawang, ditambah dengan perisa mudah lupa, maka aku terjebak lagi dengan permasalahan yang supposely tiada juga kena mengenanya dengan haku. Senang saja menjatuhkan hukuman. Walhal sentiasa aku sematkn dalam diri, jangan didengar dari sebelah pihak saja. Hai, aku anak adam yang cepat terlalai dek kurangnya ilmu.

Cinta punyaku cinta murahan.
Entah bila sampai waktunya ikhlas kutujukan cintaku hanya kerana DIA. Pemilik cinta agung sekalian alam.

"Kalau hati ikhlas mencintai, telankan saja yang pahit. Sebab pahit tidak selamanya pahit. Nanti nanti yang pahit itu akan manis. Bukankah hakikatnya ubat itu memang pahit? Tapi pahit disebaliknya ada penawar. Penawar bagi setiap kesakitan" 

Senyum.

"Cintailah sesuatu yang kamu cintai sekadarnya saja, kerana biasa jadi suatu hari nanti ia akan menjadi sesuatu yang kamu benci, dan bencilah sesuatu sekadarnya saja, kerana biasa jadi suatu hari nanti ia akan menjadi sesuatu yang kamu cintai"

Dan tahukah kalian yang manusia ini ALLAH ciptakan dengan fitrah cepat merasa bosan? Kehkehkeh. Sekali lagi aku feeling. Tapi tidak mengapa. Kalian mahu jawab, jawab saja. Tidak mahu, maka biarkan. Maka aku tahu lama lama aku akan bosan dengan semua rasa sakit ni. And insyaALLAH will get through this and become a better person. Pecayalah, dugaan yang kita dapat lalui dengan jayanya akan mentransformkan kita menjadi manusia yang lebih kental.

Lagi satu aku gain dari apa yang jadi, aku kena sentiasa remind diri sendiri supaya jangan jadi judgemental. Tiada kebaikan langsung tau nyah. Selagi benda belum pasti, jangan pecaya apa apa. Dengar dari dua dua pihak. Sebab boleh jadi akan ada percanggahan antara dua cerita. And kepercayaan yang orang bagi dekat kita, silalah dijaga dengan sempurna. Sebab once orang sudah tiada rasa percaya dengan kita, maka jangan lah diharap kita akan menjadi kepercayaan seseorang lagi. Paham dop?

P/S : Trust nobody.


Tuesday, October 18, 2011

.::Syaiton Gondol::.



ALLAH.. Tidak tahu patut berkata apa. Sangat rude, sangat berhati syaitannirrajim.. Sangat tiada perasaan. Agaknya bila terkena batang hidung sendiri baru merasa. Ye dak?

P/s : Makin hari donia makin kejam!

Monday, October 10, 2011

.:: Kejadian Memahami Erti Naif::.

14072011

"Jaga diri baik baik di tempat orang. Jangan naif sangat. Paham kamu??" Pesan seorang abang kepada adiknya yang sedang mengenter(baca:masuk) ke fasa baru dalam kehidupan.

"Haha. Baiklah~" Aku? Naif? Amit amit deh. Balas si adik di dalam hati. Serasanya dia sudah cukup bijak mengatur kehidupan. Setakat Kehel, Wa talak helan. Aku tiadalah naif sangat. Pandailah aku jaga diri. Doakan saja. Selama ini pun sudah biasa jauh dari keluarga. Cuma kali ini lagi jauh. Bukan setanah lagi. Terpisah dek Laut China Selatan. Kalau dulu pergi belajar, kini pergi untuk bekerja. Cari rezeki. Mudah mudahan rezeki yang halal. Amin ya Rabb. 

26082011

"Boleh bagi pokcik duit tak? Pokcik nak balik ^*&*%^&^&$, tapi duit takdop" Suara bergetar, seraya tangan dihulurkan ke arah mereka. Juga dengan tangan yang bergetar. Dua gadis manis lagi comel serta sedikit anggun berpandangan. Stuck. Tanpa banyak cakap, duit RM5 dihulur. Pokcik berlalu pergi. Dua gadis melihat saja dari jauh. Kesian. Cukup ka tidak duit RM5 tu untuk beli tambang. Pandang lagi pokcik tua sampai hilang. Simpati. Mudah mudahan cukup. Padahal dua gadis sendiri kurang duit.

081011

"Miss, boleh minta tolong support kamiolang ka? Cuma tulis nama, umo, and dali negeli mana. Eh, miss umur blapa? Ah? 24 ah? Waa... Macam tidak pecaya loo.. U muka kecik saja. Kita sama umo tau. U masih single ka? Waaaa.. Sy pun single jugak. Eh, negeri S****??!! Wah, sama oo.. Kila support olang kita, telima kasih. Tulis sini 30.
Bla bla bla bla bla bla bla bla..
Bla bla bla bla bla bla bla bla..
Bla bla bla bla bla bla bla bla..




Ok, kasi saya RM30."

Erk? Ah? Adui. "Eh, saya tiada duit kecil lah"

"Tilak mengapa. Duit besar pun tidak mengapa. Saya ada banyak duit kecil"

"Erk. Saya tiada duit. Nak withdraw dlu boleh tak?"

"Boleh. Tu bank sana" Tangan laju tunjuk arah Maybank. Damn.... Apsal la ada bank dekat sini. Ish ish ish.
Dalam hati rasa blank. Aku kena tipu ka ni? Tadi dia cakap support jek. Apsal kena bayar pulak? RM30 pulak tuh. Lagi hairan bin ajaib, apsal aku senyap ikut saja arahan?

Tanpa sedar. Eh, duit bertukar tangan. 

"Telima kasih miss. Tolong support kawan saya juga. Tidak perlu bayar.. Tulis saja"

"Oh? Ok." Menulis. Sekali lagi.

"Ok, thanks miss. Bayar saya RM20"

Tepuk dahi.

"Eh, tadi cakap no need bayar-bayar ni. Ah sudah. Xnak!"Jalan laju-laju sambil tarik member.

Tengah tunggu monorail.

Dua gadis berpandangan. 

Gelak dalam marah. "Hahahahaha. Apsal dua dua bengom ikut jek cakap mereka?" Sambil ketuk ketuk kepala dengan hujung hp. Member senyap.

"Aku xhalal duit aku tu. Penipu! RM50 aku kena tipu hidup hidup." Bicara si member. 

The other gadis senyap. Istighfar laju laju dalam hati. Cuba cari titik neutral. Cuba berfikir secar rasional. Bukan rezeki aku. RM30 tu. Even bukan dengan cara begini aku kehilangannya, mungkin dengan cara begitu. Redha saja. Senyum.

"Hahaha.. Hailah.. Tulah. Sudah pesan kan? Jangan naif sangat. Cepat sangat percaya dengan orang. Lain kali jangan layan. Faham tidak? Tiapa la. Bukan rezeki. Learn from mistake okeh? Hati-hati ditempat orang tu. Pandai pandai lah bawa diri."

"Baiklah" Si adik senyum lagi. Baiklah. Cuba untuk tidak khilaf lagi dikemudian hari.

Cuma saja duit RM30 dapat diberi kepada pokcik tua mintak tambang, tiadalah ralat sangat.

P/S: Rupanya si gadis masih sangat naif. Thanks la!

P/S/S :Sila kalian berhati hati di tangga monorail Bukit Bintang. Sana ada penipu tahu?

Thursday, October 6, 2011


If I let you go
Something I belong
Forever will be gone
The love is never shine
Is so hard to say since you far away
Nothing gonna do
The love is only you
To the end of time
I’ll be missing you

Entah kemana
Akanku cari
Rasa cinta yang
Pernah ku miliki
Janji setia
Sehidup semati
Dan hanya waktu yang
Memisahkan kita
Namun semua
Telah berakhir
Untukku
Harus ku akui
Sampai detik ini
tak akanku lupa
Kisah cinta kita

Abadi untukmu
Yang ku ukir indah namamu

If I let you go
Something I belong
Forever will be gone
The love is never shine
Is so hard to say since you far away
Nothing gonna do
The love is only you
To the end of time
I’ll be missing you

Harus ku akui
Sampai detik ini
Tak akanku lupa
Kisah cinta kita
Abadi untukmu
Kan ku ukir indah namamu

Harus ku akui
Sampai detik ini
Tak akanku lupa
Kisah cinta kita
Abadi untukmu
Kan ku ukir indah namamu

Harus ku akui
Sampai detik ini
Tak akanku lupa
Kisah cinta kita
Abadi untukmu
Kan ku ukir indah namamu
Abadi untukmu
Kan ku ukir indah namamu

Yeah. Will ukir namamu dengan indah.
InsyaALLAH, I will be fine. Someday. One day.

Hmppfttt~~ Build it again. And again.

p/s: Cari ilmu please.

Monday, October 3, 2011

.:: Kentut lalu Tekejut ::.

Salam Alaikh..=)





Hahahaha! Sendiri kentut, sendiri tekezut, sendiri nangis. Adoilah~


Saturday, October 1, 2011

.::Nonsence::.

Salam Alaikh.

Hujung minggu kali ini aku decide untuk menghabiskan masa di rumah sendiri. Malas mahu mengembara ke rumah kakak aku, hatta ke rumah orang orang lain.

Oh ya, tadi aku cuba resepi baru. Ayam masak kicap. Cilok resepi dari CIKTOM. Mudah pun iya, sedap pun bolehlah. But terlebih pedas kot. Member tuh sampai batuk batuk makan. Kesian. Haha. Sedap bagi lidah aku la. Aku ni baru belajar masak sikit sikit. Mana tau lama lama boleh jadi masterchef Malaysia. Tapi berangan saja la. Memang mustahil dapat jadi Mastechef. *nangis*

Oh. Lagi sedang layan Private Practice season 4 secara pukal melalui online. Sedap cerita ni. Banyak moral and value. Cuma kena tahan mata sikit lah. Cerita omputih ni, pantang betul kalau tiada adegan 18 SX. Sabar sejalah!

Apa lagi yah. Oh, teringin mahu buat kerja part time.

Bosan.

p/s : sekadar menghapdate.

Friday, September 30, 2011

.::Quote #1# ::.

Salam Alaikh..=)

Taken by one of my fb friend


Oh man! Its real isnt?


p/s : dont get fucked. (rolling eyes)

Friday, September 23, 2011

.::Tidak Bertajuk::.

Salam Alaikh.

Maybe sekarang bukan masa yang seswai untuk menaip, apatah lagi transform menjadi minah sentap yang tiba tiba berhati ala ala minah bunga sedang merindui saat saat manis bersama keluarga. Iya, bukan sekarang masanya apatah lagi menggunakan kemudahan tempat kerja untuk melampiaskan perasaan sendiri.

Sambil risau pintu bos akan terbuka secara tiba tiba dan risau bos nampak aktiviti aktiviti yang tiada kelangsungan langsung ke atas produktiviti syarikat, sambil menaip dengan kadar purata sepantas yang boleh walau typo error merencatkan situasi. Well, i love adrenalin rush.


Hailah~~
Aku rindu rumah. Bukan rumah sekarang. Rumah yang dikampung sana.
Aku rindu keluarga. Terutamanya dua wajah yang makin tua di mamah usia.
Aku rindu mereka. Anak anak bulus yang di kurung kerana.. Nakal. (Cis. Rosak aku punya pusisi tiga rasa)

Baru mahu berangan angan menjadi ala ala penulis ternama.

Well, sebelum transform jadi minah tidak senonoh kuat merepek yang annoying, baik aku blah.


p/s:hormon mentari merah diufuk timur kah?



.....dan tiba tiba pintu bos terbuka. Damn!

Sunday, September 18, 2011

.::Being That Girl::.

Salam Alaikh..=)

Orait orait. When i decided to write this post, i know that im actually humiliate my ownself. Yah. HUMILIATE my ownself. On my previous previous entry, ive told that im hate reading malay love novel. I hate it! I hate it. Ok, ive said it twice.

But now. Im reading a NOVEL. Novel melayu yang di tulis oleh manusia bernama HLOVATE. Tajuk novel 5 Tahun 5 Bulan.

Rasa macam mahu hempuk kepala sendiri bila pandai koyak pembungkus novel ni. Baca a part of isi novel dekat kulit belakang, my tangan automatically koyak pembungkus novel. Dari first muka surat, tanpa kesedaran buka lagi ke halaman seterusnya sampai sekarang sudah satu per empat isi novel aku terokai. Aku hayati. Baca, gelak. Malu malu sorang sorang. Oh damn. It was so not me. Hmph. What?
Its a criteria of perempuan pondan again. Me. Changging to perempuan pondan. *nangis*

And dalam simpanan there is another three novel written by her/him. Pengsan.

Thats my adik yang suka baca novel. Well, biasalah, budak budak baru mahu naik. Suka baca novel cinta fantasi yang tiada kewujudannya di dunia nyata. Even kesah Shah Jahan dan Mumtaz tuh pun not sure betul ka tidak. Ok, aku kelihatan sangat pesimis di situ. Tapi biarlah.

And my older sister ni pula happy ajak aku bersubahat belikan adik aku nenovel tuh. Aih. Kalau belikan buku rujukan SPM ada la juga menafaatnya kan Jemah. Such a good sis sista.

Oklah, mengarut banyak.Salam.

p/s: 3 novel dari penulis yang sama ni. Sapa yang mahu baca? Aaaaaaku jugak. *pasrah*




Friday, September 9, 2011

.::Perempuan Pondan::.

Salam Alaikh..

Agaknya, perempuan itu memang diciptakan cengeng kali kan?

Sejak sudah tahu berfikir, selalu aku nafikan bahwa aku ini sebenarnya perempuan cengeng. Aku telah mengkategorikan diri sendiri as wanita macho. Ahah! Memang rasa pondan la kononnya bila menangis. Euww.. Langsung tidak rock. Tapi, walau macam mana pun aku try berlakon hati batu, still. Termenangis. Hairan betul. Hairanlah. Walau kadang benda itu tidak sepatutnya ditangisi.

Tengok pic kucing mati : Nangis.

Tengok iklan 'mak, shah ada bu bu bu at salah ke?' : Nangis.

Tengok orang lain nangis : Nangis.

Tengah marah sangat : Nangis.

Rindu family : Nangis.

Rindu kucing : Nangis.

Rasa sayang sangat : Nangis.

Ah. Merepek. Dekat fb ada member post video orang cacat menyanyi. Tengok tanpa bunyi pun, hai.. Nangis jugak? Pelik bin ajaib.

Hm, mungkin aku sebenarnya kategori perempuan pondan. Erm, rupanya wujud perempuan pondan. "-.-

p/s : will b fly to Sabah this nite. Bye Kehel, hai Sabah.
p/s/s:agaknya bila aku dapat menangis kerana rindukan TUHAN? Promprakkatakprak!!!!!!!! *petir*





Wednesday, September 7, 2011

.::Membaca::.

Salam Alaikh.

Masa sekolah rendah, aku suka membaca. Membaca apa saja yang boleh dibaca. Hatta nutrient fact dipembungkus keropok pun aku suka baca. Sebab tu aku selalu dapat markah tinggi bahasa melayu. Bukan maksudnya aku selalu dapat markah tinggi bahasa melayu gara gara aku suka baca nutrient fact dipembungkus keropok. Bukan. Maksud aku, sebab kesukaan aku membaca ini jadi asbab markah bahasa melayu tinggi. Aku paling suka subjek karangan. Sebab biasanya hasil tangan aku akan berakhir di dinding bilik darjah. Dengan bintang. 5 Paling banyak barangkali. Cikgu cakap, penulisan aku seperti nukilan orang dewasa. Aku tipu. Cikgu cakap, karangan aku macam budak sekolah menengah punya karangan. Yang ini betul. Padahal waktu itu aku baru 11 tahun. Kembang? Eh, mestilah. tapi jangan risau sebab masa itu aku masih ingat, aku buat muka macho saja. Sedangkan member disekeliling sudah sibuk menganjing. Thanks la.

Masuk sekolah menengah, aku masih suka membaca, Tapi ke laut. Baca buku novel cinta yang bila aku fikir balik rasa menyesal baca. Daym! Cerita cinta bongok yang pastinya tiada di dunia watak watak sedemikian. Lelaki jahat gila rogol heroin lepas tu jatuh cinta dan menjadi sangat romenstik dengan heroin dan heroin boleh jatuh cinta balik. Daym! Daym! Daym! Penipu. Semua dusta semata. Sempat terperosok masuk ke alam fantasi berdoa semoga dapat seseorang yang seperti watak ciptaan manusia yang sekarang ini aku realize, mungkin ada. Tapi kuantiti yang sangat sedikit. Lengkap segala pakej. Tipu!

Masuk matriks, mood membaca sudah hilang. Sekaligus terjerumus dengan nombor. Dan terpengaruh dengan pepatah, "aku malas membaca, maka aku ambil course mathematic saja". Siapa cipta pepatah bongok ni? Sekaligus aku bongok sama.

Masuk universiti, hancur. Tengok saja langsung hilang. Hilang hilang hilang. Malas, banyak main dan for sure, result 'chantek' saja. HAHA. Aku sudah study, sudah jumpa lecturer, tapi masih begitu. Mungkin bagi aku sudah cukup, tapi sebenarnya belum cukup. Paham? Abaikan.

But dihujung pengajian tu, aku berubah. Ada kejadian. Kejadian itu jadi asbab aku berubah. Allah punya kehendak. Aku jadi ketagih. Bukan ketagih dadah. Ih, palis palis. Nauzubillah. Aku jadi penagih buku. Ketagih ilmu. Ketagih motivasi. Plus aku rasa cool bila membaca. Erm, mungkin sedikit seksi. Mpphh!

Beli buku, sampai dua tiga. Baca sampai puas.

Harus juga syukur dengan perkembangan teknologi.
Banyak ilmu boleh dikaut. Bacalah. Sampai kenyang. Sampai kau bisa paham. Banyak pendapat. banyak ragam. Serius seronok dengan internet. Serius seronok dengan blog blog orang. Serius seronok menghadam pendapat manusyia lainnya. Banyak ragam boleh dilihat.

Aih. Penat. Letih menaip. Okaylah. Mahu berjalan. Ke blog mereka mereka yang berilmu.

P/S : Ilmu tanpa amal apa? Sia sia~~ *noted*

Saturday, September 3, 2011

.::3hb9thn2011::.

Salam Alalikh.=)

Eh. 3 haribulan 9 tahun 2011. Sekali lagi reminder dekat henfon berbunyi. Eh. Sapa besday? Check punya check, bukan besday da.

Tarikh yang sama pada tahun lalu adalah hari di mana hati aku kecheper. Iya. Aku remind, simpan tarikh aku break dengan ex. Gila.

Hari sebelumnya pun berbunyi juga.

*Happy Anniversary* katanya.

Hah! Anniversary la sangat. Ya.. Anniversary kalau kami bersama. But see. Sudah setahun berlalu.

Saya single, saya lonely dan saya ok.

Kalau kami masih bersama, maknanya ini tahun ketiga. But sayang seribu kali sayang, cukup hanya dua tahun. Erk, setahun lebih.

But syukurlah. Im fine.

Pengalaman. Banyak dewasakan aku. Ya, supposely dewasa sebab umur sudah meningkat.

To kamu. Bekas buah hati saya.

Thanks.
Sekian.

Bye!






































































































ill take both!
p/s:saya ok. serius. Selamat hari raya!=)

Thursday, September 1, 2011

.::Raya Di Jalanan::.

Salam Alaikh..=)

Sudah raya ke tiga kan? Selamat Hari Raya.. Too all family, friends and all my blog readers. Apa jua silap dan salah, yang dilakukan secara sedar dan tanpa sedar, harap dimaafkan. Maaf, raya ke tiga baru mahu wish. Bukan apa, aku baru balik dari bertapa. "^_^

Apa macam cerita raya kalian? Cerita raya aku, begini..

Pagi tu aku dengar suara orang mengemas. Erk. tiada juga suara. Tapi macam suasana bz mengemas. Bila aku keluar, ya betul. Kakak ku sibuk masukkan baju dalam beg. Iron baju suami dia dan bz belegar legar di ruang rumah. Aku fikir, simptom simptom emak aku sudah menjangkit ke kakak aku. Kalau mahu keluar rumah, wajib tawaf seluruh rumah. Eh, mak korang macam tu jugak kah?

Balik ganu katanya. Yep, akak aku kawen dengan orang jaooooh ke pantai timur.

Sekalian aku diarahkan ikut. Even aku berat hati mahu ikut. Kakak aku cakap, "hai, mau raya sorang ssorang d kehel ni?" Terus aku pun kemas la beg juga.

Bertolak pukul 11 pagi. Sampi pukul 7 petang. Heaven sungguh habiskan masa d jalan raya. Jalan jauh begini ingatkan aku perjalanan dari Tawau ke KK. Lebih kurang macam ni la juga. Cuma, jalan di Sabah sana macam ular. Bengkak bengkok malah berbukit bukau. Tiada highway, malah grable.Sedih kan.

Sampai sampai saja rumah family abg ipar aku tu, lepas salam salam semua orang, aku terjah ini. Benda kiut sedunia. Fresh ok, baru 15 hari smpai ke dunia.

Comel bukan? Namanya Sharini. Dnt know whether i spell it right or not.
Abang ipar aku punya adik punya anak. Bapak Sharini ni baya aku. Tapi beliau sudah ada khazanah berharga bernama Sharini si comel ni. Jeles tahu.

And begitu la raya aku di terengganu. Pagi raya, bangun, makan, ziarah family abang ipar. Bab ziarah ni, buat aku terfikir. Sekarang ni memang musim bersalin ka? Sebab, setiap rumah yang aku pegi, mesti ada baby. Mesti okeh. Baby yang baru lahir pula tu. Kesian dekat my sis sebab asyik kena tanya bila mahu beranak. Kasian~~


And malam raya pertama tu, kami pulang membelah malam ke kehel balik. Ya, sebab my sis ni sebenarnya lari daripada tugas. So, kena balik cepat cepat sebelum kedapatan.

Sepanjang jalan, dapat la tengok percikan bunga api. Malam raya+merdeka. But ive no feeling. Zero. Yang ada hanya penat.

Rindu kampung halaman.Rindu suasana raya... Dan rindu dengan wajah wajah ini..







Ni maknanya super rindu. Yang first tuh, nama dia Alief Asyraf. Pemilihan nama adalah atas gue. Ahahaha. Bangga di situ. And kedua tu, Nur Ain Najihah aka Bo. Third si kusing. Namanya Putih. And the hitam one tu, namanya Hitam. Sudah mati. Ketabrakan motor oleh adik gue. Gue merajuk and tidak bertegur sapa dengan adek i atas kematian beliau. Maka adik aku juga bukan sengaja.

Hm. itu saja cerita raya aku tahun ni. Tidak seronok bukan? Bye!

p/s : smpai sekarang rasa macam tidak percaya ramadhan sudah habis, syawal sudah hari ketiga. And paling tidak percaya aku raya di perantauan.

Friday, August 26, 2011

.::Senangnya Mo Buat Hati Senang. Erk?!::.

Salam Alaikh..=)

Im a music maniac. Love music much much. Bila suka music ni, mestilah suka dengar lagu. Bila suka dengar lagu, gadget yang mesti ada adalah mp3, mp4, i-pod segala yang boleh masukkan lagu kan. Mestilah aku tiada benda dua ni. Yang aku ada hanyalah hp cap ayam. Even cap ayam, still boleh memuatkan hingga 2000 buah lagu. Okeh, aku tipu. Setakat ni paling banyak pun aku masukkan 184 buah lagu.

Memang puas hati~~


Benda yang aku tidak akan tinggal bila pergi mana mana adalah ini. Hp dan Earphone. Erk, dan ada juga benda benda lain yang tidak perlu dikongsi di sini. Siryes pegi mana saja aku akan bawa dua benda ni. hatta pegi basuh kain pun aku bawa dua benda ni.

Bila dengar lagu. Siryesly aku boleh lost. Hilang pergi dunia mana entah. Tup tup buka earphone, seekor anak ayam bapak aku sudah di baham oleh si ibu kucing. *tiba tiba* Yalah, menggambarkan betapa lostnya aku bila start layan lagu. Anak ayam belarian tepi aku gara gara dikejar kucing pun aku boleh tidak sedar.

Aku dengar mostly all type of music. RnB, soul, pop, rock, erm.. jazz? Nope. Kureng sket. Haha.. Kurang gemar dengar suara yang berombak/beralun sangat. Rasa cringe seluruh badan. Jazz huh? Ok, it remind me with someone. =)

And mostly mesti la lagu orang putih sangat dan orang hitam sangat. Western. Cis. Bukan mahu berlagak, tapi lagu melayu tiada yang mampu menarik hati. Even sumtym ada la jugak yang aku save dalam hp, tapi had masa penyimpanan tu mesti akan sekejapan cuma. Salah aku kah? Sebab ada certain certain lagu tuh buat aku rasa macam mau marah ni bila dengar. Contohnya lagu Ah Ah Ahmad tu. Eeee~~ Serius rasa macam mau marah sangat ni. Punya la busuk hati kan.

Tapi sebenarnya, bukan itu isi penting entry aku kali ni. Aku cuma terfikir, bahawasanya aku ini boleh saja jadi gembira mood baik hanya dengan satu kejadian simple. Kejadian simplenya ialah..
Aku beli earphone baru semalam!!
Yay! Betul ni. Bila bangun subuh tadi, aku terus tersengih, toleh kat earphone baru. Sebab sudah sebulan lebih aku terpisah dengan earphone lama. Tertinggal di kampung halaman. Siap pesan dekat adik bongsu suruh jaga earphone tu baik baik.

Sudahnya sampai sekarang mood happy gembira dan lagi bertambah tambah gembira bila bos bagi duwet raya.. ALHAMDULILLAH~~~

Thanks ALLAH, untuk semua rezeki yang ENGKAU kurniakan ke atas aku.

Thursday, August 25, 2011

.::Senggugut ke Sesungut?::.

Salam Alaikh =)

Beginilah kalau ALLAH jadikan kita perempuan. Akan ada masanya kita ABC. Tahu apa itu ABC? Ya betul. Itulah alphabet! (Sambil ketuk kepala korang) ABC ni ayat moden, cis moden la sangat. Ayat internet macam OMG, TGIF, TQSM segala tuh. But ABC ni, muslim and malays saja yang tahu. Bhahahaha. ABC stand for ALLAH Bagi Cuti. Kan ABC tuh. Haruslah diingatkan bahawa, ABC ini tiada kena mengena dengan kaum lelaki. Bye!

Jadi, ABC tu memang lumrah. Lumrah bagi seorang makhluk bernama perempuan yang sudah matang sebab ABC ni memang tidak releven untuk kanak kanak dan bayi perempuan. Maka, senggugut juga adalah releven bagi tidak semua wanita. Ya, bukan semua wanita yang mengalami peristiwa ABC ini juga akan mengalami peristiwa senggugut. Tapi mostly wanita yang akhil baligh akan melaluinya juga. Cuma berbeza kekerapan. Ada yang asal-period-saja-senggugut. Ada yang kadang kadang. ada yang jarang jarang.

Sangat sakit. Itu saja perkataan yang boleh digunakan untuk menggambarkan sakitnya senggugut. Sangat ya, sangat. Sehinggakan sakit yang ini merupakan punca nombor satu kenapa wanita tidak dapat hadir ke tempat kerja, kelas, etc. Apa? Tidak percaya? Ini adalah hasil kajian Institut Kesihatan Kebangsaan di Amareka. Rujuk sini kalau sangsi.

Sebagai pesakit berstatus asal-period-saja-mesti-senggugut, aku terpanggil diri sendiri untuk share mengenai si sesungut ni.

Melalui pembacaan yang aku buat, perlu kita tahu bahawasanya, senggugut ini asalnya ada dua jenis. Primer dan juga sekunder.

Ok, baca nih. 

Primer:

• Sering berlaku di kalangan remaja yang baru mula datang haid dan anak gadis di sekitar lingkungan umur 16 hingga 25 tahun, terutamanya yang belum berkahwin.
• Senggugut jenis ini tidak berpunca dari sesuatu jenis penyakit.
• Rasa sakit yang berlaku adalah disebabkan oleh:
(a) kuncupan rahim yang begitu kuat sekali (hasil tindakan hormon yang digelar prostaglandin) untuk mengeluarkan ketulan darah haid.
(b) pengeluaran darah haid yang perlu melalui saluran pangkal rahim yang biasanya masih sempit di kalangan gadis remaja.
• Kesakitan ini biasanya akan berkurang atau hilang selepas berkahwin atau selepas melahirkan tetapi jika kesakitan masih ditahap yang teruk, kemungkinan senggugut tersebut dari jenis sekunder. Ada juga sesetengah wanita, senggugutnya hanya hilang apabila menopaus (memanglah hilang sebab dah tak ada haid!)
• Senggugut jenis primer ini biasanya tidak menyebabkan kemandulan.
• Tahap kesakitan dan jangka waktu sakit adalah berbeza di antara seorang wanita dengan yang lain. Kebanyakannya mengalami senggugut pada hari pertama haid dan hanya untuk satu ataupun dua hari sahaja.

Sekunder:
• Biasanya dialami oleh wanita yang sudah berkahwin dan melahirkan anak.• Lazimnya senggugut ini lebih teruk dan lebih panjang waktunya.• Antara punca penyebabnya adalah:(a) Jangkitan kuman pada perkakas peranakan(b) Ketumbuhan dalam rahim seperti endometriosis, adenomyosis dan fibroid(c) Rahim yang terbalik (retroverted uterus)• Senggugut jenis ini jika dibiarkan boleh membawa kesan yang buruk dalam jangkamasa panjang seperti masalah kurang subur, mudah keguguran, pendarahan yang berlebihan dan berpanjangan atau senggugut yang sangat teruk. 

 Okeh. So, untuk gadis gadis yang belom berkahwin, senggugut yang kita alami itu (apsal kita?) adalah senggugut jenis primer. Dengan izin ALLAH akan hilang SELEPAS BERKAHWIN. Hahahaha. Eh, apsal ketawa? Husband for hire plisss~~ Ok. Mengarut. Bye!

And here beberapa tips untuk kurangkan sakit ni.

  1. Ambil botol dan isi dengan air panas, balut dengan tuala, then tuam la atas bahagian yang sakit tuh.
  2. Ambil halia, hancurkan then letak dalam segelas air. Bila sudah rasa seolah olah air halia itu berosmosis dengan air biasa, then minum.
  3. Ambil bawang putih, buat macam tips no dua.
Itu saja. Semua petua di atas aku TIDAK akan buat kecuali yang first. Haha. Tips 2nd and 3rd tu, my nenek yang bagi. Siapa yang sanggup, sila la buat. Tapi percayalah petua orang orang tua memang mujarab.

Mahu lagi banyak petua, then klik lah di SINI, SINI dan SINI. Mahu lagi? Amboi.... Korang boleh lah google sendiri kan. 


Ini memang fav position ever bila terkena gangguan sesungut! =)

Seboleh bolehnya, elakkan ambil ubat ubatan kimia sebab sangat banyak bad effect yang kita akan lalui. Ok, terus sendiri sedih sebab untuk kali ini.. I have to amik ubat ubatan ini sebab sakit yang dilalui tidak tertahan lgi. Fine ubat... Fine. U menang!

Tuesday, August 23, 2011

.::Aku Sudah, Korang Sudah?::.

Salam Alaikh! =)

Hari ini masuk hari ke-23 Ramadhan. Sedih kan? Rasa macam baru semalam kita start puasa. Masa berjalan dengan sangat pantas okeh. Erm, mungkin boleh tukar word 'berjalan' tuh kepada 'berterbangan' kan? Masa berterbangan dengan sangat pantas. "^_^ (Boleh la.....)

Aku baru start kerja. Sebulan lalu. Namanya pun sudah kerja. Maka, dengan ini, aku mengisytiharkan kepada diri sendiri untuk.. Membayar zakat menggunakan duit sendiri! Yeeha!

Erm. Umur sudah tua begini baru start bayar zakat sendiri. Sedih sangat. But syukurlah.. Sudah berpeluang membersihkan harta (walaupun..) sendiri, insyaALLAH harta keluarga juga.

Bila inform dekat mak, boleh mak aku cakap

"La.. Kenapa bayar? Kami masih mampu lagi bayarkan untuk ko bah~~~"

"........" (Terharu)

Its ok mak. Im working already. Bila sudah kerja ni, tiba tiba rasa sudah bertukar menjadi big girl. Ala.. Big girl dont cry. But this big girl, do cry. Uff~~ Eh. lari tajuk. Ya.. Big girl do big thing. So, let me start dengan this big thing. Membayar zakat sendiri.

Selama hidup di muka bumi ni, aku tidak pernah sekalipun ada pengalaman pergi bayar zakat. Biasanya, bayar zakat ni tugas beliau (Bapak) aku, atau tugas abang aku, atau tugas adik adik lelaki aku.

So, semalam adalah my first experience membayar zakat. =)
Rupanya, macam ni lah adab adab bayar zakat. Duduk depan amil, then amil show satu kertas tuh, suruh baca then hulur duit. Pas tu, baca doa. Siap! Saya sudah bersihkan segala harta harta saya.. Alhamdulillah~~


Aku sudah. Korang sudah?

Thursday, August 18, 2011

.::TIdak Ada Sebab Untuk Aku Tidak Bersyukur Kepada ALLAH::.

Salam Alaikh..=)

Masa masuk dalam train tadi, terpandang seorang lelaki ni. Umur dalam 30-an mungkin. Sedang baca Quran. Mungkin. Ataupun Tafsir Al-Quran. Sekali lagi mungkin. Tapi yang penting antara dua itu sajalah. Quran, atau tafsirnya. Dalam hati aku.. 'Ehm, bagusnya~~"

Sekali sampai satu destinasi ni, lelaki tu berdiri. Dan.. Beliau adalah seorang OKU.

Sentap dalam hati. Malu sendiri. Dia, ALLAH tidak bagi nikmat kaki yang sempurna, tapi still dalam kekurangan dia masih mencari redha ALLAH. Aku?

Hm. Tidak ada sebab untuk aku tidak bersyukur kepada Sang Pencipta.


Senyum!


Monday, August 15, 2011

.::An Awsome Weekend Together With Love One, Two, Three::.

Salam Alaikh!=)

Hari ini kita sudah berada separuh daripada Ramadhan Kareem. Macam mana pencapaian? Makin ok kah? Atau makin tidak ok kah? Sendiri boleh jawab..=)

Hujung minggu aku sangat awsome. Bersama mereka mereka yang tersayang, Alyn Lavign, Zay Jolie dan juga Ayyim Black. Ah, my name, mestilah Ara Perry. Tapi disebabkan tamak, kadang nama ini boleh bertukar ke Ara Swift! *waving* *pengsan*

Berada diperantauan jauh dari keluarga memang dugaan yang menyedihkan. Walaupun aku ada kakak, tapi tetap sedih sebab kakak bukan parents. Yah, parents yang utama. Lagi lagi kita jauh dengan rumah kita. Sedih kan. Tapi aku jadi kurang sedih sebab aku tidak pernah sendiri. Di sini, walau aku jauh terpisah dengan darah daging ku, tapi aku sangat dekat dengan mereka mereka dan mereka. Sahabat baik ku. Sahabat yang aku kenal ketika di alam kampus.

Jumaat petang fetch Zay di lrt universiti. Maka bermula kisah cik Kiah. We are laughing, chatting, and sharing. Main tekejut tekejut semua. And the best part is, our buka puasa on that day are sponsored bye Zay Jolie. Thanks buddy! Kami berbuka di A&W. Syukur Alhamdulillah.

And the next day, Ayyim Black pula menjejakkan kaki. Ada sesi membongokkan diri di SOGO. Ya TUHAN, sangat ramai orang okeh. We all are gasping for air dalam SOGO tuh. Sumpah will never be there again! (Tym puasa saja. HAHA). Cannot take it anymore, kami lari ke Armcorp Mall. Lagi selesa maybe. Then searching for tempat untuk berbuka. Cari punya cari sampai terjatuh dekat escalator (OMG!! Sangat memalukan okeh)
here we are.. UNCLE CHILLI's kot ejaan dia. Memang superb. Sangat. Ikan Masak Cheese, Sayur Kangkung, Ayam goreng, Banana Split.. Semuanya sangat sedap. Tidak lah rugi Ayyim Black belanja kamiorang. Ahahahaha. Asyik member saja yang belanja ni? Turn i bila pulak? Heyp, tunggu i kaya okeh. Sekarang baru mahu memulakan hidup. Thihihihi..=)

And that night I treat my buddy with.. SOSEJ SALUT ROTI TOGETHER WITH CHEESE! Ehm, panjangnya tajuk. Taken from here. INAHAR'S COOKING TIME. First time buat. But syukur, they like it. Kot. Ahaha. And for our sahur, i made them BIHUN SUP SIMPLE. Sebab sangat simple. Taken from MyResepi. And again, syukurlah. Dorang boleh makan. Itu jek i mampu. Belanja makan dengan masakan di rumah. Heyp, i masak dengan penuh kasih sayang okeh.

Ini lah antara kebaikan duduk jauh dengan family. At least aku ada courage untuk masak. Sebab aku ini memang kayu dalam bab masak memasak. Uff.

Ok, disebabkan aku bukan blogger yang suka upload picture, maka entry ini bersih daripada picture. Bye!

P/S: Kami berpisah di KL central. Sob! Sob!

Thursday, August 11, 2011

.::Vista Angkasa, Rupanya Sarang Burung, Eh, Sarang Maksiat!::.

Salam Alaikh..=)

Hari ini banyak kerja. Semalam pun, semalam semalam pun banyak kerja. Walaupun banyak kerja, aku masih mampu melayari internet. Apakah~~

Dua tiga kucing berlari hari ini, aku risau. Tiket untuk mengalami hari paling penting belum dibeli lagi. Semuanya disebabkan MAS airlines yang tidak menawarkan perkhidmatan membayar secara debit card aka banking online. Hanya memberi pilihan bayar secara kredit kad atau bayar saja kemudian (pay later). Stok wanita(?) yang baru mahu membina hidup macam aku ini haruslah tiada kad kredit. Bayar saja kemudian itu memerlukan kos yang lagi tinggi. Ada cas perkhidmatan bila kita ke kedai wakil jualan. Adalah dalam 30 ringgit.  Maka, tiada pilihan lain selain memilih perkhidmatan tambang murah Air Asia. Murah la sangat. MAS lagi murah okeh. Sekalian perkhidmatan sangat awsome!

Dan seperti kebiasaannya lah, akan ada peristiwa mengisi maklumat diri dan sebagainya. Tiba turn alamat, aku blur. Okeh, aku lupa alamat rumah sendiri. Eh, bukan rumah sendiri, rumah sewa sendiri (kenapa mesti ada word SENDIRI?) Tapi disebabkan semua maklumat hanya di hujung jari, aku taip saja VISTA ANGKASA diruangan google search by makcik GOOGLE.

Lihat yang aku spray itu
Fine TUBELAWAK.. Fine! Lain yang kucari, lain yang ku jumpa. Sadis okeh. Rupanya current tempat tinggal adalah sarang maksiat kan. Kalian klik saja link yang diberikan. Pasti buta mata.(Dilarang keras lebih lebih lagi dibulan Ramadhan Al-Mubarakh ini). Empunya blog tubelawak itu rupanya tinggal disitu jugak. Dulu. Tidak lah pula aku tahu sekarang ini beliau masih bermastautin disitu ada sudah berpindah.

Bila lihat sekeliling, penduduk Vista Angkasa tuh, molek saja pada pandangan aku. Normal people with normal environment. Belum terserempak lagi dengan pemandangan yang boleh membutakan mata, menyemputkan urat pankreas. Doa doa lah supaya dilindungi pancaindera ini samada terlibat dengan maksiat secara terang terangan atau sembunyi sembunyian. Amin Ya RABB..

Oh yah, for those yang mahu lihat spesis burung merpati dengan lebih dekat, jemput datang ke rumah aku. Burung merpati dengan happynya beranak pinak berebut tempat tidur di balkoni rumah aku. Banyak warna, banyak jenis, banyak perwatakan. Banyak types of shit. Sehingga kami terpaksa melupakan niat lepaking di balkoni rumah ala ala remaja.

Akhirnya berjaya juga membeli tiket. Tiket pergi. Balik ke sini belum lagi. *pengsan*


p/s: Rupanya penat juga ya mendaki tangga ke tingkat 12. Bergegar kepala lutut!

Sunday, August 7, 2011

.::Bilamana Tukang Komen Menjadi Over!::.

Salam Alaikh..=)

Rasanya, seluruh dunia sudah tahu akan keberantakan hubungan antara pemain bola sepak negara Khairul Fahmi Che Mat dengan Aimie Harmelia. Ok lah, mungkin agak over, bukan satu dunia. Cukuplah satu Malaysia kan? Dari makcik makcik, pakcik, kanak kanak 2 tahun malah kucing peliharaan pun tahu tentang gosip panas yang melanda ni apatah lagi ceritera kisah pasangan ini menjadi muka depan satu akhbar tempatan. Nampak sangat mentaliti orang Malaysia ni kan, pentingkan gosip semata.Thats the fact. Teruk betul.

Post ini bukan hendak mengulas bagaimana, bila, di mana, siapa dan kesudahan kisah mereka berdua. Rasanya, sudah cukup banyak bloggers di Malaysia ini yang mengulas berita mengenai mereka. Sudah cukup banyak. Sampai kadang kadang aku sendiri tertanya, 'Eh, kenapa semua orang take care sangat dengan makhluk berdua ni?'<--Ok, sound like im jelous isnt? Nope. Im not. Really. Percayalah..=)

Honestly, memang lah aku ikuti perkembangan cerita hubungan mereka berdua ini. Yalah, baru saja terbaca berita pertunangan mereka kan, baru toleh kanan sekejap, eh? Putus tunang? Cepat bangat. Mahu tidak mahu dalam hati mesti tertanya, Why? Why is that happened? Maka terjadilah kejadian mengklik portal portal gossip pasal mereka ini. Thihihihi...

Bila baca artikel pasal mereka, then fine.Oh, begitu rupanya. Sekalinya, bila baca bab komen... *geleng geleng kepala* Aku lebih fokus kepada feel pengkomen. MasyaALLAH, sangat ngeri okeh. Bila baca komen, tiba tiba aku konfius, eh? Sekarang ni bulan Ramadhan ka? Atau sudah hilang berkahnya bulan mulia ini bila umat Islam sendiri tidak menghormati kesuciannya dengan aktiviti menulis kata kata nista yang mampu melukakan hati manusia yang terlibat.

Kata kata makian, kata bergembira atas kesusahan orang lain, kata kata berbaur perkauman, malah ada yang cetek akal, mengeluarkan kata kata berbaur racist yang memang mengundah panas dihati mereka yang erm, yah.. Cetek akal juga, maka terjadilah peristiwa menghina negeri negeri lain. Apakah~~~


Orait, kalau korang mahu lihat ragam mereka, silakan klik pada link berikut.
WARNING : Hati kena cekal, mental kena kuat bila baca komen. Cukup sekadar membaca, jangan terpengaruh okay? Peace..=)










Okay, setakat itu yang mampu aku bagi. Kalian bacalah, lihat dan rasakan betapa masyarakat kita hari ini sangat mudah terpengaruh dengan anasir jahat disekeliling kita. Yah, termasuk aku juga. Memang termsuk aku juga *sad face*



Waktu bahagia ketika mentunang.





Tuesday, August 2, 2011

.::Freedom::.

Salam Alaikh..=)


Apa macam Ramadhan kalian? Ada ok? Hari ini masuk hari kedua kita di bulan keberkatan. Selamat ya para sahabat. Selamat menyambut bulan yang penuh dengan rahmat ALLAH ini. Mudah mudahan saja, Ramadhan kali ini adalah lebih baik daripada Ramadhan yang lalu. Aaamiin ya RABB.


Tadi tengah berjalan jalan, cari bahan bacaan yang ilmiah, aku terserempak dengan satu blog ni.
........  <--- Klik.


Biasanya kalau buat blogwalking ni, aku paling malas la kalau orang letak lagu dekat blog dia. Yang auto play. Memang kalau tiada kesabaran, haruslah aku pangkah awal awal. Sekalinya, bila aku lalu di blog beliau, masyaALLAH, dengar awal awal lagu pun sudah jatuh cinta ni.


Cepat cepat mencari di mana beliau meletak music gadget dia, lantas mencari maklumat yang perlu. Ah~~ Patutlah, empunya lagu ini memang milik penyanyi genius MAHER ZAIN. Terus laju laju ke 4SHARED dan mendonlod lagu ini. Freedom by Maher Zain.


Ihsan makcik googy


Gathered here with my family 
...My neighbours and my friends 
Standing firm together against oppression holding hands 
It doesn't matter where you're from 
Or if you're young, old, WOMAN or man 
We're here for the same reason; we want to take back our land

Oh God, thank you 
For giving us the strength to hold on 
And now we're here together

Calling you for freedom, freedom 
We know you can hear our call, ooh NO 
We're calling for freedom, fighting for freedom 
We know you won’t let us fall, oh NO 
We know you're here with us

No more being prisoners in our homes 
No more being afraid to talk 
Our dream is just to be free, just to be free 
Now when we've TAKEN our first step 
Towards a life of complete freedom 
We can see our dream getting closer and closer, we're almost there

Oh God, thank you 
For giving us the strength to hold on 
And now we're here together

Calling you for freedom, freedom 
We know you can hear our call, ooh NO 
We're calling for freedom, fighting for freedom 
We know you won’t let us fall, oh NO 
We know you're here with us

I can feel the pride in the air 
And it makes me strong to see everyone 
Standing together holding hands in unity 
Shouting out LOUDLY demanding their right for freedom 
This is it and we're not backing OUT 
Oh God we know you hear our call

And we're calling you for freedom, freedom 
We know you can hear our call ooh NO 
We're calling for freedom, calling for freedom 
We know you won’t let us fall oh NO 
We know you're here with us

LINK DOWNLOAD

Serius lagu ni memang sedap. Sedap sangat. As u all guys can see the lyric.. Its hoping for freedom. There is many of our saudara yang fighting for freedom kan such as Palestin. Erm, not only at Palestin, we also here actually are fighting for freedom. Freedom from nafsu kita sendiri. Agaknya, bila kita akan bebas dari nafsu serakah yang membelenggu?

Ok guys.. Listen to this song. Hayati. Moga terbuka pintu hati. Salam Ramadhan..

P/S: TUHAN, sabarkan aku dengan apa jua dugaan. Kuatkan hatiku ya ALLAH..