Pages

.:: S A H A B A T ::.

tabung

Friday, September 30, 2011

.::Quote #1# ::.

Salam Alaikh..=)

Taken by one of my fb friend


Oh man! Its real isnt?


p/s : dont get fucked. (rolling eyes)

Friday, September 23, 2011

.::Tidak Bertajuk::.

Salam Alaikh.

Maybe sekarang bukan masa yang seswai untuk menaip, apatah lagi transform menjadi minah sentap yang tiba tiba berhati ala ala minah bunga sedang merindui saat saat manis bersama keluarga. Iya, bukan sekarang masanya apatah lagi menggunakan kemudahan tempat kerja untuk melampiaskan perasaan sendiri.

Sambil risau pintu bos akan terbuka secara tiba tiba dan risau bos nampak aktiviti aktiviti yang tiada kelangsungan langsung ke atas produktiviti syarikat, sambil menaip dengan kadar purata sepantas yang boleh walau typo error merencatkan situasi. Well, i love adrenalin rush.


Hailah~~
Aku rindu rumah. Bukan rumah sekarang. Rumah yang dikampung sana.
Aku rindu keluarga. Terutamanya dua wajah yang makin tua di mamah usia.
Aku rindu mereka. Anak anak bulus yang di kurung kerana.. Nakal. (Cis. Rosak aku punya pusisi tiga rasa)

Baru mahu berangan angan menjadi ala ala penulis ternama.

Well, sebelum transform jadi minah tidak senonoh kuat merepek yang annoying, baik aku blah.


p/s:hormon mentari merah diufuk timur kah?



.....dan tiba tiba pintu bos terbuka. Damn!

Sunday, September 18, 2011

.::Being That Girl::.

Salam Alaikh..=)

Orait orait. When i decided to write this post, i know that im actually humiliate my ownself. Yah. HUMILIATE my ownself. On my previous previous entry, ive told that im hate reading malay love novel. I hate it! I hate it. Ok, ive said it twice.

But now. Im reading a NOVEL. Novel melayu yang di tulis oleh manusia bernama HLOVATE. Tajuk novel 5 Tahun 5 Bulan.

Rasa macam mahu hempuk kepala sendiri bila pandai koyak pembungkus novel ni. Baca a part of isi novel dekat kulit belakang, my tangan automatically koyak pembungkus novel. Dari first muka surat, tanpa kesedaran buka lagi ke halaman seterusnya sampai sekarang sudah satu per empat isi novel aku terokai. Aku hayati. Baca, gelak. Malu malu sorang sorang. Oh damn. It was so not me. Hmph. What?
Its a criteria of perempuan pondan again. Me. Changging to perempuan pondan. *nangis*

And dalam simpanan there is another three novel written by her/him. Pengsan.

Thats my adik yang suka baca novel. Well, biasalah, budak budak baru mahu naik. Suka baca novel cinta fantasi yang tiada kewujudannya di dunia nyata. Even kesah Shah Jahan dan Mumtaz tuh pun not sure betul ka tidak. Ok, aku kelihatan sangat pesimis di situ. Tapi biarlah.

And my older sister ni pula happy ajak aku bersubahat belikan adik aku nenovel tuh. Aih. Kalau belikan buku rujukan SPM ada la juga menafaatnya kan Jemah. Such a good sis sista.

Oklah, mengarut banyak.Salam.

p/s: 3 novel dari penulis yang sama ni. Sapa yang mahu baca? Aaaaaaku jugak. *pasrah*




Friday, September 9, 2011

.::Perempuan Pondan::.

Salam Alaikh..

Agaknya, perempuan itu memang diciptakan cengeng kali kan?

Sejak sudah tahu berfikir, selalu aku nafikan bahwa aku ini sebenarnya perempuan cengeng. Aku telah mengkategorikan diri sendiri as wanita macho. Ahah! Memang rasa pondan la kononnya bila menangis. Euww.. Langsung tidak rock. Tapi, walau macam mana pun aku try berlakon hati batu, still. Termenangis. Hairan betul. Hairanlah. Walau kadang benda itu tidak sepatutnya ditangisi.

Tengok pic kucing mati : Nangis.

Tengok iklan 'mak, shah ada bu bu bu at salah ke?' : Nangis.

Tengok orang lain nangis : Nangis.

Tengah marah sangat : Nangis.

Rindu family : Nangis.

Rindu kucing : Nangis.

Rasa sayang sangat : Nangis.

Ah. Merepek. Dekat fb ada member post video orang cacat menyanyi. Tengok tanpa bunyi pun, hai.. Nangis jugak? Pelik bin ajaib.

Hm, mungkin aku sebenarnya kategori perempuan pondan. Erm, rupanya wujud perempuan pondan. "-.-

p/s : will b fly to Sabah this nite. Bye Kehel, hai Sabah.
p/s/s:agaknya bila aku dapat menangis kerana rindukan TUHAN? Promprakkatakprak!!!!!!!! *petir*





Wednesday, September 7, 2011

.::Membaca::.

Salam Alaikh.

Masa sekolah rendah, aku suka membaca. Membaca apa saja yang boleh dibaca. Hatta nutrient fact dipembungkus keropok pun aku suka baca. Sebab tu aku selalu dapat markah tinggi bahasa melayu. Bukan maksudnya aku selalu dapat markah tinggi bahasa melayu gara gara aku suka baca nutrient fact dipembungkus keropok. Bukan. Maksud aku, sebab kesukaan aku membaca ini jadi asbab markah bahasa melayu tinggi. Aku paling suka subjek karangan. Sebab biasanya hasil tangan aku akan berakhir di dinding bilik darjah. Dengan bintang. 5 Paling banyak barangkali. Cikgu cakap, penulisan aku seperti nukilan orang dewasa. Aku tipu. Cikgu cakap, karangan aku macam budak sekolah menengah punya karangan. Yang ini betul. Padahal waktu itu aku baru 11 tahun. Kembang? Eh, mestilah. tapi jangan risau sebab masa itu aku masih ingat, aku buat muka macho saja. Sedangkan member disekeliling sudah sibuk menganjing. Thanks la.

Masuk sekolah menengah, aku masih suka membaca, Tapi ke laut. Baca buku novel cinta yang bila aku fikir balik rasa menyesal baca. Daym! Cerita cinta bongok yang pastinya tiada di dunia watak watak sedemikian. Lelaki jahat gila rogol heroin lepas tu jatuh cinta dan menjadi sangat romenstik dengan heroin dan heroin boleh jatuh cinta balik. Daym! Daym! Daym! Penipu. Semua dusta semata. Sempat terperosok masuk ke alam fantasi berdoa semoga dapat seseorang yang seperti watak ciptaan manusia yang sekarang ini aku realize, mungkin ada. Tapi kuantiti yang sangat sedikit. Lengkap segala pakej. Tipu!

Masuk matriks, mood membaca sudah hilang. Sekaligus terjerumus dengan nombor. Dan terpengaruh dengan pepatah, "aku malas membaca, maka aku ambil course mathematic saja". Siapa cipta pepatah bongok ni? Sekaligus aku bongok sama.

Masuk universiti, hancur. Tengok saja langsung hilang. Hilang hilang hilang. Malas, banyak main dan for sure, result 'chantek' saja. HAHA. Aku sudah study, sudah jumpa lecturer, tapi masih begitu. Mungkin bagi aku sudah cukup, tapi sebenarnya belum cukup. Paham? Abaikan.

But dihujung pengajian tu, aku berubah. Ada kejadian. Kejadian itu jadi asbab aku berubah. Allah punya kehendak. Aku jadi ketagih. Bukan ketagih dadah. Ih, palis palis. Nauzubillah. Aku jadi penagih buku. Ketagih ilmu. Ketagih motivasi. Plus aku rasa cool bila membaca. Erm, mungkin sedikit seksi. Mpphh!

Beli buku, sampai dua tiga. Baca sampai puas.

Harus juga syukur dengan perkembangan teknologi.
Banyak ilmu boleh dikaut. Bacalah. Sampai kenyang. Sampai kau bisa paham. Banyak pendapat. banyak ragam. Serius seronok dengan internet. Serius seronok dengan blog blog orang. Serius seronok menghadam pendapat manusyia lainnya. Banyak ragam boleh dilihat.

Aih. Penat. Letih menaip. Okaylah. Mahu berjalan. Ke blog mereka mereka yang berilmu.

P/S : Ilmu tanpa amal apa? Sia sia~~ *noted*

Saturday, September 3, 2011

.::3hb9thn2011::.

Salam Alalikh.=)

Eh. 3 haribulan 9 tahun 2011. Sekali lagi reminder dekat henfon berbunyi. Eh. Sapa besday? Check punya check, bukan besday da.

Tarikh yang sama pada tahun lalu adalah hari di mana hati aku kecheper. Iya. Aku remind, simpan tarikh aku break dengan ex. Gila.

Hari sebelumnya pun berbunyi juga.

*Happy Anniversary* katanya.

Hah! Anniversary la sangat. Ya.. Anniversary kalau kami bersama. But see. Sudah setahun berlalu.

Saya single, saya lonely dan saya ok.

Kalau kami masih bersama, maknanya ini tahun ketiga. But sayang seribu kali sayang, cukup hanya dua tahun. Erk, setahun lebih.

But syukurlah. Im fine.

Pengalaman. Banyak dewasakan aku. Ya, supposely dewasa sebab umur sudah meningkat.

To kamu. Bekas buah hati saya.

Thanks.
Sekian.

Bye!






































































































ill take both!
p/s:saya ok. serius. Selamat hari raya!=)

Thursday, September 1, 2011

.::Raya Di Jalanan::.

Salam Alaikh..=)

Sudah raya ke tiga kan? Selamat Hari Raya.. Too all family, friends and all my blog readers. Apa jua silap dan salah, yang dilakukan secara sedar dan tanpa sedar, harap dimaafkan. Maaf, raya ke tiga baru mahu wish. Bukan apa, aku baru balik dari bertapa. "^_^

Apa macam cerita raya kalian? Cerita raya aku, begini..

Pagi tu aku dengar suara orang mengemas. Erk. tiada juga suara. Tapi macam suasana bz mengemas. Bila aku keluar, ya betul. Kakak ku sibuk masukkan baju dalam beg. Iron baju suami dia dan bz belegar legar di ruang rumah. Aku fikir, simptom simptom emak aku sudah menjangkit ke kakak aku. Kalau mahu keluar rumah, wajib tawaf seluruh rumah. Eh, mak korang macam tu jugak kah?

Balik ganu katanya. Yep, akak aku kawen dengan orang jaooooh ke pantai timur.

Sekalian aku diarahkan ikut. Even aku berat hati mahu ikut. Kakak aku cakap, "hai, mau raya sorang ssorang d kehel ni?" Terus aku pun kemas la beg juga.

Bertolak pukul 11 pagi. Sampi pukul 7 petang. Heaven sungguh habiskan masa d jalan raya. Jalan jauh begini ingatkan aku perjalanan dari Tawau ke KK. Lebih kurang macam ni la juga. Cuma, jalan di Sabah sana macam ular. Bengkak bengkok malah berbukit bukau. Tiada highway, malah grable.Sedih kan.

Sampai sampai saja rumah family abg ipar aku tu, lepas salam salam semua orang, aku terjah ini. Benda kiut sedunia. Fresh ok, baru 15 hari smpai ke dunia.

Comel bukan? Namanya Sharini. Dnt know whether i spell it right or not.
Abang ipar aku punya adik punya anak. Bapak Sharini ni baya aku. Tapi beliau sudah ada khazanah berharga bernama Sharini si comel ni. Jeles tahu.

And begitu la raya aku di terengganu. Pagi raya, bangun, makan, ziarah family abang ipar. Bab ziarah ni, buat aku terfikir. Sekarang ni memang musim bersalin ka? Sebab, setiap rumah yang aku pegi, mesti ada baby. Mesti okeh. Baby yang baru lahir pula tu. Kesian dekat my sis sebab asyik kena tanya bila mahu beranak. Kasian~~


And malam raya pertama tu, kami pulang membelah malam ke kehel balik. Ya, sebab my sis ni sebenarnya lari daripada tugas. So, kena balik cepat cepat sebelum kedapatan.

Sepanjang jalan, dapat la tengok percikan bunga api. Malam raya+merdeka. But ive no feeling. Zero. Yang ada hanya penat.

Rindu kampung halaman.Rindu suasana raya... Dan rindu dengan wajah wajah ini..







Ni maknanya super rindu. Yang first tuh, nama dia Alief Asyraf. Pemilihan nama adalah atas gue. Ahahaha. Bangga di situ. And kedua tu, Nur Ain Najihah aka Bo. Third si kusing. Namanya Putih. And the hitam one tu, namanya Hitam. Sudah mati. Ketabrakan motor oleh adik gue. Gue merajuk and tidak bertegur sapa dengan adek i atas kematian beliau. Maka adik aku juga bukan sengaja.

Hm. itu saja cerita raya aku tahun ni. Tidak seronok bukan? Bye!

p/s : smpai sekarang rasa macam tidak percaya ramadhan sudah habis, syawal sudah hari ketiga. And paling tidak percaya aku raya di perantauan.