Pages

.:: S A H A B A T ::.

tabung

Monday, December 9, 2013

MataHati

Bijaksana kata--
Pengakhiran sesuatu adalah permulaan sesuatu yang lain pula.

Aku kata--
Aku kata. Aku kena sentiasa optimis.
Tegar.
Apa jadi tetap inilah aku.
Macam matahari pagi tadi.

Tidak kira ada awan hitam yang halang bulatnya matahari.
Tetap ada cahaya sikit biar mendung.
Tetap ada--

Apa pun jadi.
Jangan ulang yang pernah jadi.



Sunday, December 8, 2013

BEBAS

Pukul 15.23

Rumah senyap--
Aku saja yang dari tadi memetik not dan kod gitar.
Masih bertatih. Belajar pun hanya dari laman sesawang. Cari satu-satu. Mana yang senang. Ikut. Yang susah. Abaikan. 

Bila letih--
Letak gitar. Capai hp. Ambil gambar. Sudahnya. Aku melepak di sini pula. Blog.

Berat--
Nafas terasa berat.
Ada sesuatu di dalam dada.
Membeban rasa tidak terluah.
Letih sebenarnya. Letih sangat. Perlahan-lahan aku mulai bosan dengan hidup begini. Mana arah? 

Selalu aku pujuk hati. Diri. Tak semestinya selamanya begini. Sampai satu titik, akan ada perubahan. Bila? Wallahua'alam bissawaf--

Penat--
Terasa mahu sendiri.
Bebas.

BEBAS


Wednesday, December 4, 2013

K.A.S.I.H.A.N S.A.M.A S.I M.E.N.T.A.L

Bila belek social network pagi ini.
Ternampak sesuatu.

*senyum*
Tak habis-habis.
Word ikhlas untuk kau.

K.A.S.I.H.A.N

Memang betullah telahan aku.
Bawak-bawaklah berubat. Mental rupanya.

Tuesday, December 3, 2013

Selepas bercuti dan pulang semula ke Tanah Malaya atas nama tanggungjawab--
Sesuatu terasa di dalam hati di sudut paling dalam.

Aku tinggalkan dua insan yang bawa aku ke dunia.
Aku tingalkan insan-insan yang berkongsi rumah di alam rahim.

*ketawa*
Adik beradikku itu lucu.
Satu satu dengan perangai masing masing.

Allahurabbi.
Terlalu cinta akan aku merek.
Semoga saja KAU pelihara kasih sayang sesama kami.
Mudah-mudahan makin kuat rasa ini antara satu sama lain kami adik beradik.

Terima kasih ALLAH.
Atas anugerah yang kau pinjamkan kepada kami.

Terima kasih.
Untuk satu nyawa yang bakal datang dengan izin-MU.

Berasalah kami ini punya anak saudara.

Tidak sabar--
Ah. Mudah-mudahan saja segalanya berjalan dengan lancar.
Amin.

Saturday, October 5, 2013

TERKEBELAKANG

Semalam.
EmpatSepuluhDuaRibuTigaBelas.
Lebih kurang di antara pukul 11 dan 12 malam.
Aku dan Azzua kebosanan lalu keluar menuju mamak.
Lepak sekejap tapi akibat kurang ketahanan dengan kebisingan keluarga-tujuh-keturunan-datang makan mungkinlah, maka kami decide pulangan.

Idea datang, buat gila.
Drive menuju Vista Angkasa.

Vista Angkasa.
Tempat permula aku hidup di Tanah Malaya.
Sekali sekala mengimbas memori ini, manis juga ya.
LRT Universiti, Blok 7 Aras 11, sarang merpati.
Housmate outsider. Thailand, China muslim.
Hampir setahun. Suka duka derita bahagia. Vista Angkasa jadi saksi.

Setahun lebih berlalu.
Usai Vista, menuju Petaling Jaya.
Merchant Square. Tropicana.
Haha--
Hanya mampu tergelak. Satu satu memori datang.
Tunggu bas. Bangla. Indonesia. Nigga. Kongsi, pukul rata.
Setiap hari. Waktu yang sama.

Mengintai kembali usia setahun dua terkebelakang--

ALHAMDULILLAH~
Sudah sampai ke tahap ini.

Terima kasih TUHAN.
Atas nikmat dan ujian.

Monday, September 23, 2013

PARANOIA

Semalam bersamaan DuaPuluhDuaSeptemberDuaRibuTigaBelas di mana kebanyakan manusia kekontangan, kegersangan poket, aku dan azzua walaupun kontang dan gersang poket jua gigih menuju ke IOI MALL (mengapa capslock?) dengan nawaitu menonton wayang. Mihmihmih. Inisiatif ini berlangsung selepas mengorek tabung simpanan Palestine (?) kami. Palestine tu kamilah. Sob sob sob.

Selepas gigih tahan lapar dua-dua bersiap cepat-cepat dan berbreakfeast di mamak ABC. Lebih kurang pukul 12 tengahari gitu, sampai ke GSC IOI Mall. Sukanya aku di GSC IOI ni, manusia kurang. Hairan bin ajaib juga. Kenapa kurang orang ah?

Selepas bertafakur dan sesi soal jawab soalan yang sama "mau tengok apa?" berulangkali, kami sepakat memilih cerita PARANOIA. Tawakkal sajalah kalau cerita adalah cerita sampah. Syukurlah bukan cerita sampah bagi akulahninyerpun. Daripada 10, aku bagi 7 bintang untuk ini cerita.

Summary ceritanya pasal rakyat marhaen, Adam Cassidy (Liam Hemsworth) yang punya cita-cita tinggi untuk hidup senang. Eh, untuk hidup senang itu bukan cita-cita tinggi apatah lagi rakyat marhaen MALAYSIAku. Sebab menteri kebanyakannya baghal. Adakah patut cadangkan subsidi gula diturunkan (maka, harga gula akan naik) untuk elak diabetes. Ha? Apa? Tahiklah menteri itu. Sila meninggal secepat mungkin. Mereka bersuka ria belanja duit negara, hutang himpit rakyat yang bayar? Cantik muka kau? Sekali lagi, sila pergi meninggal secepat mungkin *take breath* aku sampai mana tadi? Ha, pasal si Adam ni. Dia mahu hidup senang akibat himpitan kapitalis. Dia kerja di sebuah syarikat elektronik. Invent handphone. Biasalah produk-produk seperti ini perlu kemajuan. Sentiasa maju so that boleh seiring dengan teknologi. So, selepas adam ni dengan teammate dia bersusah payah invent satu teknologi untuk upgrade handphone keluaran syarikat dia, tiba masa untuk buat pembentangan, Adam ni jadi agak rude sebab bos dia macam tidak memberi perhatian terhadap pembentangan kumpulan mereka. Paling manang ayat dia 

"U didnt hire us to see u drink u'r tea, do u?"

Takazut si bos. Selepas beberapa sesi menghentam Adam, terus dia dan semua ahli kumpulan dia kena fired. Mistake Adam mula bila dia guna  kredit kad company dan habiskan di sebuah kelab bernama The Ritz.

Mula dari situ, Adam kene ugut oleh bos diorang, Nicholas Wyatt (Gary Oldman). Disuruh pilih samada jadi spy aka pencuri maklumat untuk diorang, atau kena penjara akibat fraud. Adam pilih jadi spy. Adam dilatih oleh seorang wanita bernama Judith Bolton (Embeth Davidtz). Bekerja di syarikat bekas mentor Wyatt, Jock Goddard (Harrison Ford) supaya dapat curi produk terkini syarikat itu. Jock ni nampak macam baik, sedeyh pun ada juga. Rupanya, Jock sudah dapat menghidu pun pasal keberadaan si Adam ni. Masa kemucak Adam mahu mencuri product syarikat Jock ni, Jock sendiri yang kantoikan Adam. And dia suruh Adam datang bawa Wyatt jumpa dia keesokan harinya.

Adam pula, dengan bantuan member dia yang terrer tu, Kevin (Lucas Till) godam handset Jock dan Wyatt untuk rakam perbualan mereka dan terus report kepada FBI. Haibat bukan?

Sebenarnya ada watak heroin (?) macam bukan heroin juga. Tiada aksi heroitic pun ku lihat. Emma Jennings (Amber Heard). Adam suka Emma ni and dorang terkenal each other masa Adam dan kawan-kawan joli sakan wang syarikat. Dorang terone night stand. Secara kebetulan pun, Emma ni kerja as pegawai pemasaran di syarikat Wyatt. Dekat sini, Adam memang banyak manipulasi Emma untuk kepentingan dia. Masa kantoi Adam ni siapa, Emma ni memang sedih gila. Tapi hebatnya Emma ni, sebab dia memang hebat. Study background mantap. Semua mantap. Body pun cantik saja sehingga membuatkan aku nekad untuk dapat body seperti dia. Ahem! Kahkahkahkah. Ada orang gelak baca statement aku ni. Aku yakin.

At the end, Wyatt dan Jock kena tangkap. Sebab masing-masing reveal kejahatan masing-masing untuk jatuhkan lawan masing-masing dan FBI dengar semua.  Adam pula bina syarikat dia sendiri. Dan pujuk Emma dan Emma pun terpujuk. 

Nilai murni dia, untuk capai kejayaan, no shortcut mortcut. Kena mula dari bawah. Usaha dari bawah. And for mosleem, semua bergantung juga kepada rezeki kita. Yang penting usaha kena ada. Lepas usaha, tawakkaltu'alallah saja. Orait?

Wyatt, Adam dan Jock


Emma Jennings

Ha! Ni team Adam sejurus kena pecat
Itu saja. Okbai!

Monday, August 26, 2013

Kelah

Perjalanan menuju ke Felda Besout, Sungkai, Perak bermula dengan sedikit mogok dan tunjuk perasaan dengan drama tidur dulu sehingga limpas (tiba-tiba bahasa Sabah) RnR Rawang kalau tidak silap. Bergerak lebih kurang dalam pukul 10.40 Jumaat malam dengan ramalan bakal sampai pukul 1 pagi lebih. Ya. Ramalanmu tepat belaka. Sedikit ngeri dengan keadaan banyak kenderaan berat yang lebih laju berbanding kenderaan ringan. Langsung tidak mengambil iktibar dengan kejadian 37 nyawa terkorban dalam nahas Genting Highland baru-baru ini. Hipotesis semakin bertambah berat seseorang/ sesuatu, semakin lambat pergerakannya nampaknya boleh la direject kerana bas/ lori etc semuanya lebih memecut daripada kereta-kereta kecil apa lagi kereta buatan Malaysia. Hahahahah! Ok tidak lawak pun.

Sesampai di Felda Besout, peserta (?) dihidangkan dengan kuah kacang yang super sedap beserta nasi impit dan jugak satay daging. MasyaAllah, ada peserta yang hilang ingatan pasal diet lalu membaham tanpa henti makanan lazat tersebut. Lebih menyedihkan. Peraturan tidur hanya selepas 2 jam mengketedarah juga tiba-tiba pandai luput dari ingatan. Maaf. Tiada gambar disertakan sebab penyakit alzheimer melanda akibat teruja dengan makanan lazat hasil tangan chef Hamimah. Thanks mak.:')

Tentatif program diteruskan pada keesokan hari apabila warden mengetuk pintu peserta yang kononnya mahu bergerak awal padahal solat subuh juga skip. Dengan alasan tidur lambat. Menjawablah nanti di akhirat kelak engkau berdua! Di sini peserta tetap membaham nasi impit, kuah kacang lazat serta satay daging tanpa memperdulikan orang lain. 

Selepas itu. Peserta bergerak ke Sungai Klah Hotspring. Ya Allah, Subhanallah, sangat best taktau nak cakap camana lagi haih (baca: bahasa Perak). Yuran kemasukan adalah RM12 untuk dewasa. Baby bawah 3 tahun free. Yang lein, tak ingat. Pasaipa tukaq bahasa taktau. Masuk ke dalam kawasan mandi manda kena naik TRAM. Sesuatu seperti train tapi bukan train. Biasanya kenderaan ini wujud di zoo-zoo atau Safari.



Kolam air sejuk

Lagi kolam air sejuk

After garisan tu dalam lah sikit untuk yang katik

Hang tengok aksi terlampau dak atikah nih. Isk isk isk.

Entah bila dia baca majalah Mangga ntah.



Yang sempat ambil ni gambar di kolam air sejuk. Kolam air panas? Ada, tapi inapropiate untuk tayangan umum. Mihihihih.

Pulang dari berkelah, makan ikan masak tempoyak pulak. Ya ampun, si gemuk yang tidak henti-henti menambah lemak. Lepas makan, tidur. Tidur sampai gemuk.

Alhamdulillah. Sangat gembira. Sangat kenyang. Sangat enjoy. 

Terima kasih ALLAH.
Terima kasih Azzua. Untuk layanan keluarga yang sangat baik.

Thursday, August 22, 2013

Kerja

Sebenarnya, aku banyak kerja ni. Kerja aku. Campur dengan tanggung kerja member office. Memang terbaek jumlah kerja yang datang. Bertalu-talu. Sampaikan--
Bila datang kerja yang baru, aku hanya mampu pandang sekali lalu. Dengar arahan. Sambil tangan menari laju di atas keyboard.
"Baiklah--"

Sekejap-sekejap datang lagi. Bawa fail bertingkek-tingkek.

Kalau ikut hati. Rasa macam mau maki. Dengan oktaf suara mampu aku yang paling tinggi.

Tapi laju logik akal neutralkan situasi.
"Kau buat kerja, berbayar apa?"
"Baik--"

'Astaghfirullah--'

Buat kerja. Biar ikhlas. Kalau pun tiada bayaran di dunia, harap boleh topap apa yang kurang di akhirat kelak. Amin.

Ok, sambung buat kerja balik.


Monday, July 1, 2013

Kereta


Dua tiga menjak ni, topic perbincangan kami lebih kepada kereta. Biasanya akulah. Sebenarnya lebih kepada aku. Hahaha (?) Kereta itu, kereta ini. Jujur. Aku terlalu dambakan kemilikan sebuah kereta. Terlalu. Miaw~

Kalau ikut kereta impian, entah wujud ke tidak manusia di Malaysia ni yang mempunyai kereta impian adalah kereta Malaysia? Bukan merendahkan. Tidak sama sekali. Tapi kalau dari segi kualiti. Hmmph. Sudah semestinya. Kita as pengguna mahukan sesuatu yang berkualit, yang setara dengan harga.

Contohnya, kereta MyVi. Paling koman la. Sebolehnya kalau aku punya rezeki untuk berkereta nanti, paling kureng pun try untuk ambil MyVi. Di Malaysia ni, harga basic MyVi sahaja adalah RM41, 924.30 untuk Solid dan RM42, 424.30 untuk Metallic. Dan untuk pengetahuan, harga adalah berbeza ikut tempat. Sabah dan Sarawak up sikit. Oh, beruntunglah untuk penduduk di kawasan bebas cukai seperti Labuan dan Langkawi. Di sana harga kereta kurang sikit berbanding tempat lain. Kena ingat, itu hanya harga basic. Belum tambah itu ini. Service cas apa semua. Mungkin kena ready dalam seribu lagi untuk lain-lain cas. Mungkin.


Sebal jugak bila bukan PR yang ambil alih tampuk pemerintahan Negara. Kalau tidak, sekarang pasti harga sedikit murah dengan manifesto turun 20% perlahan-lahan setiap tahun. Bukan apa, BN pun janji juga untuk turunkan harga kereta. Iya, turun katanya. 10 model yang terpilih. Tapi dengan trick yang kalau kita ini tidak membaca, tidak celik mata, memang bodohlah kita apa adanya. 

10 model kereta turun harga

Mohamad Madani

KUALA LUMPUR 9 Jun - Langkah kerajaan untuk menurunkan harga kereta secara berperingkat sebagai memenuhi aku janji dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 mula menampakkan hasilnya apabila 10 buah model kereta telah mencatatkan penurunan.
Bagi tempoh Januari hingga Mei tahun ini, beberapa model kereta daripada jenama Peugeot, Proton, Perodua, Volkswagen dan Honda masing-masing telah menyaksikan penurunan harga untuk fasa pertama.
Petanda awal positif ini jelas menunjukkan hasrat kerajaan menurunkan harga kereta sebanyak 20 hingga 30 peratus secara berperingkat sehingga 2017 bukan satu omongan kosong seperti yang digembar-gemburkan oleh sesetengah pihak.
Sepuluh model yang telah menurunkan tanda harganya di pasaran setakat ini ialah Peugeot 308 (11 peratus), Volkswagen Golf (7.1%), Viva (5.4%), Myvi (4%), Persona (3.8%), Alza (3.4%), Preve (3%), Honda Jazz Hibrid (2.5%), Saga (1.1%) dan Exora (0.7%).
Pelan penurunan harga itu dilaksanakan dengan memberikan pengurangan duti eksais secara berperingkat terhadap pengeluar kereta yang menggunakan lebih banyak komponen tempatan.
Ketua Pegawai Eksekutif, Institut Automotif Malaysia (MAI), Mohamad Madani Sahari berkata, cara itu adalah lebih baik daripada memberikan pengurangan duti eksais sekali gus atau secara mendadak.
Katanya, walaupun duti eksais sekarang berada di tahap sekitar 65 hingga 105 peratus, tetapi pada hakikatnya, jumlah duti eksais yang dibayar oleh pengeluar kenderaan pemasangan tempatan (CKD) hanyalah sekitar 40 hingga 50 peratus.
Menurutnya, pengeluar kenderaan CKD telah membuat aktiviti tambah nilai kepada komponen tempatan dan mereka layak mendapat pengurangan duti.
"Bagi kenderaan jenis diimport sepenuhnya (CBU) dari negara yang mempunyai FTA dengan Malaysia, import duti juga telah dikurangkan.
"Sebagai contoh kenderaan CBU dari negara-negara ASEAN telah pun menikmati insentif bebas duti import bermula 2010 lagi, manakala CBU dari Jepun dan Australia juga menikmati insentif sama secara berperingkat hingga 2016," katanya kepada Utusan Malaysia.
Madani berkata, kaedah pengurangan lain yang dirancang kerajaan adalah melalui liberalisasi industri automotif tempatan dan kaedah tekanan pasaran.
"Dari semasa ke semasa, pengeluar kenderaan, vendor bersama dengan kerajaan akan membuat inisiatif untuk memperkasakan daya saing sektor automotif untuk membantu mengurangkan kos operasi, sekali gus mempengaruhi harga akhir produk," jelasnya.
Beliau berkata, penurunan harga kereta di negara ini telah dilakukan tetapi kurang dirasai rakyat kerana mereka mengharapkan penurunan yang drastik dan mungkin beranggapan harga kereta tempatan boleh menjadi setara dengan harga di Thailand.
Katanya, kerajaan telah menerangkan bahawa penurunan harga kereta mestilah dibuat secara berjadual dalam masa lima tahun kerana perlu melindungi nasib rakyat yang telah memiliki kereta.
"Ini penting, penurunan terlalu tinggi memberi impak negatif terhadap harga kenderaan terpakai, kereta yang masih lagi berhutang dengan pihak bank, industri kereta terpakai, institusi perbankan dan pihak lain yang terlibat secara langsung.
"Penurunan secara drastik juga akan merugikan semua orang terutamanya orang awam yang telah mempunyai kenderaan dan mereka akan mendapat tamparan hebat kerana harga kenderaan mereka akan mengalami penyusutan harga yang teruk.
"Bagi pengguna yang masih berhutang dengan bank, sudah semestinya jumlah hutang mereka akan melebihi nilai kereta disebabkan susut nilai pasaran semasa. Situasi ini tidak baik untuk ekonomi negara," jelasnya.
Ditanya, apakah faktor yang menyebabkan rakyat tidak merasai penurunan harga kereta, beliau menjelaskan setiap pengeluar kenderaan mempunyai strategi pemasaran yang berasingan.
"Pada permulaannya, kebanyakan pengeluar membuat penurunan melalui rebat dan promosi tetapi setengah pengeluar telah mengurangkan harga kereta secara mutlak.
"Harga kereta dan penurunannya adalah tanggungjawab pengeluar kenderaan," tegasnya sambil menerangkan peranan kerajaan adalah merangka dasar yang memberi pulangan yang baik kepada semua pihak.


Nampak tak nampak tak?  Nampak dekat yang aku highligh color merah tu. Strategi BN untuk turunkan harga kereta sebenarnya hanya bergantung kepada syarikat pengeluar kereta untuk kurangkan margin keuntungan mereka. Ikut logik lah kalian, kalau kau peniaga pun, kau mahu untung ala kadar? Selagi ada peluang untuk untung besar, mestilah sauk selagi boleh ye dak?

Berbeza dengan genius ekonomi Rafizi Ramli, penurunan harga kereta melalui pengurungan duti eksais. Yang mana cukai ini hanya dikenakan untuk empat barangan. Kereta, Liquor, Rokok dan Kad Permainan Judi. Informasi ni aku dapat masa pergi kursus untuk untuk sah jawatan tempohari. Untuk keempat-empat barangan ini, cukai itu dikenakan supaya pengaliran barang tersebut terkawalkan. Almaklum. Yang kita boleh nampak lambakan kereta di jalan raya. Terutamanya bandar-bandar besar. Tapi bagi aku rakyat marhaen picisan ini, dengan alasan itu, bolehkah menidakkan hak orang yang kurang mampu? Yang mana kereta adalah satu keperluan bukan lagi kehendak melainkan sistem pengangkutan awam di negara kita ni memang first class yang kalau tiada kereta still boleh sampai destinasi malahan lebih cepat.

Pergh. Panjang hujah. So, apa macam Azzua? Boleh tolong jangan janji manis lagi untuk bagi kerja dekat iolls ni? Orang perlu bekerja supaya boleh Lamborghini. Tak menahan taste tinggi gaji cukup makan impian mat jenin betul kau ni.

p/s: kalau tak mampu jangan guna barangan yang ada cukai. Dikata oleh seorang berpelajaran tinggi dan berjawatan tinggi di sektor kerajaan. Bagi aku, apa kau tahu jerit perih rakyat marhaen. Hidup kau pun banyak ditaja oleh pembayar cukai. Okbai!


Friday, June 21, 2013

Merentasi

Satu benda yang aku suka di Tanah Besar Malaya ni adalah.
Kita boleh berada di lebih dari satu negeri dalam satu hari. Yeah!
Begini. Semalam. Aku puasa. Balik kerja, soalan paling susah dalam dunia bila Azzua tanya hendakkan makan apa. Tak terjawab. Kalau dalam pop kuiz, memang confirm kalah dengan kumpulan lain. Kebetulan marcapada (ceh?) aku kegersangan pengidaman makanan. (Kau kenapa ayat bangla?)
Dari putrajaya, sepanjang SKVE aku berfikir. Mahu makan apa mahu makan apa? Siap reverse soalan balik ke dia. Nan ado jawapan.
Kebetulan Azzua terbertanya tentang Ayurnita (Ceh lagi?) Ayugeeio Yugee the Witch.Dapat idea. Maka, ke Melaka kita. Ke Melaka makan apa? Steamboat. Di Seoul Garden. *Tendang meja*


IOI Mall ada. Bangsar ada. One Utama ada.

Tengah puasa. Nafsu agak membuas. Padahal aku selalu rasa rugi pergi steamboat sebab aku bukan jenisan makan banyak on the spot walau gemuk. Tapi biarlah. At least boleh pegi jenguk budak Yugee tu. Kesian. Janji-janji manis mau jenguk dia di Johor dulu diconvert ke weolls jenguk uolls di Melaka. Adalah ya tu dek. Sabarkan sajalah. Sabar jugak lah tengok Azzua. Dia bukan makan sangat. Not into her sangat sebab dia lebih kepada nasi dan hasil air tangan iolls (Eh?) Hahahahaha!. Tapi kali ni puas hati tengok dak Yugee makan. Masa bawa dia pergi makan dekat Klang dulu sedih je tengok dia makan. Nasib alasan munasabah. Baru kebah dari demam katanya. Katanya lah. Maka, diet.

Oh berbalik ke kesukaan aku di Tanah Besar Malaya ni lah. Dalam sehari merentasi 3 negeri. Siap boleh balik hari. Kalau di Kepulauan Borneo. Dari Sabah ke Sarawak? Menangis la kalau mau balik hari kecuali kau tinggal di sempadan negeri. Dari daerah ke daerah pun mau patah pinggang duduk dalam kereta.

Nanti balik boleh bercerita sambil kembang hidung bila di tanya adik yang cepat percaya. Kihkihkih. Okbai!

P/S: Aku cinta kau ikan.

Thursday, June 20, 2013

Angan-Angan



Bila fikir pasal masa depan. Seronok. Banyak benda yang aku rancang. Yang aku rangka.
Pagi tadi. Lepas solat subuh, buat rutin macam biasa. Tiba-tiba muncul lagi dalam fikiran. Mahu sambung study. Mahu belajar. Mahu rasa muda balik. Mahu kembali ke rutin as pelajar.
Masa degree dulu. Seronok. Sangat. Tapi kesal la. Rasa menyesal sebab tidak guna peluang yang ada untuk belajar sungguh-sugguh. Untuk kerah keringat kalau boleh sampai keluar darah. Memang la keluar darah period tapi itu pun bukan setiap bulan. Eh? Kau mengarut apa Jemah oi?
Degree dulu banyak main. Sebab tu pointer ala kadar. Rapat dengan lecturer pun bila penghabisan semester. Baru lah pointer ada naik sikit. Siiiikiiiit sajalah. Asal cukup syarat untuk graduate.
Sekarang ni. Keinginan sambung belajar mencanak-canak seperti cendawan selepas hujan walau lepas hujan tiada pula penampakan sosok cendawan (?) di mana-mana.
Servey punya servay. Paling banyak course siok dekat UKM. Ada Master of Mathematics dengan Master Of Statistik. Tapi U lain pun ada juga course ni. UM ada. Course ni, mana-mana U ada jugak kot. Niat hati mahu sambung course yang tiada research dan penulisan tesis atau yang berkaitan dengannya. Tapi kalau mahu sambung kesinambungan pembelajaran degree dulu, course yang paling senang pun kena ada penyatuan (?) di antara course work dengan research. Boleh la ni. Apa guna ada laptop baru kan. Haha! Ok tiada kelucuan di situ. Bai.
Bila buka thread-thread yang bincang pasal sambung master ni. Jadi kepikiran balik. Haha. Aku sudahlah baru kerja. Gomen. Tapi gred SPM sahaja. Itu pun syukurlah nak. Gaji lebih kurang masa kerja level degree dulu. Urusan untuk pengesahan jawatan semua sudah ok. Exam lulus. Program Transformasi Minda (PTM) pun baru lepas. Which is syarat wajib untuk pengesahan jawatan. Tinggal tunggu surat sahaja. Alhamdulillah untuk itu.
Aku ni komitmen banyak. So banyak benda mahu consider sebelum betul-betul ready untuk belajar balik. Aku kalau boleh mahu belajar dengan aman tanpa perlu fikir pasal uwang dan sebagainya. Gitulah. Malas aku keseronokan belajar itu terganggu dengan masalah picisan.
So selepas berfikir dengan mendalam sedalam-dalamnya. Aku bagi target dengan diri sendiri. Bukan waktu terdekat ini untuk aku sambung pengajian. Tapi insyaALLAH. Tetap diusahakan.
Still dalam lingkungan Matematik atau Statistik. Itu saja mampu. Dan aku minat. Programming, computer language. Boleh lupakanlah. Jauh aku tinggal. Tiada kemampuan catch up walau kejelesan dengan dak Ayugee dah jadi programmer la ni. Haibat!
Okbai.


Sunday, May 26, 2013

Da bila kau punya member mereng pantang typo.

Monday, May 20, 2013

Kami. Legacy Abd Aziz bin Kadir. Ada tujuh orang semuanya. Kayak anak nabi, tiga lelaki empat perempuan.
Di suatu malam yang tidak seberapa hening dan agak hangat. Tiba-tiba dapat mesej. Dari kakak yang paaaaaaaling sulung.

=')
Baca sambil bergenang, apa lagi yang korang expect? Kikikikikiki. Lepas tu tanya apa respon adik beradik lain. Seperti yang dijangka. Jangkitan tangisan pasti akan berlaku. Hahahahahahaah!
Teringat satu peristiwa sekitar Ramadhan duaribusepuluh.
Aren, adik yang ke-lima eksiden motor. Motor pula abang punya. So, bila abang balik dari Sarawak, memang mendapatlah ceramah beserta petiran yang memang boleh mengakibatkan pedih di ulu hati.
Masa tu, aku, Kak Lin dengan adek Era tengah berjemaah melipat kain baju selori. Al-maklum. Keluarga besar. Kalau lipat sorang-sorang, mau dua kali tahun lompat pun belum pasti berakhir seloka lipat melipat ni.
Sambil dengar lah adek Aren kena petir. Sambil belakon tengok tv. Ko mampu? Mata ke tv telinga ke petir.
Lepas habis drama petiran, adek Aren pegi tempat kitorang, senyum-seyum tapi mata berair. Masih ada hati cover macho yang terguris akibat dimarah. Mungkin tidak tertahan pilu di hati, akhirnya menangis jugak hadek hadek aku tu. Bila dia start menangis, adek Era pulak terjangkit. Aku pantang betul lah dengan Era ni. Suka jadi pencetus drama. Era nanges, paling ke Kak Lin.. Apa lagi.. Turut banjir. Dah tu, takan aku sorang sorang pulak tiba-tiba jadi wanita kental? Berjemaah lagi afdhooool. Sekali harung empat beradik menangis pujuk each other. Lepas tu tuduh menuduh.
"Ko la ni, nanges. Kan aku terikut nanges jugak" marah Kak Lin kepada Era. Sambil gelak-gelak. Adui. Aku kalau ingat balik benda ni, mesti aku tergelak sendiri-sendiri.
Dan biasa, bila kami berkumpul dekat kampung, time mau balik, Kak Lin akan warning awal-awal jangan ada siapa-siapa pergi hantar dekat airport.. Bukan apa, drama beginilah yang hendak dielakkan. Tapi abang aku peduli apa, dia akan cakap, "Kak Lin mo balik.. jom hantar dia ramai-ramaaaaaaaaaiii. Cepat tukar baju!" Maka, semua pergi hantar dan menangis lagi beramai-ramai.
Ya ALLAH, rindunya. Rindu dengan adik-beradik aku. 
Masa kecil dulu, kami bukan rapat pun. Makin besar dan dewasa ni, mungkin sebab semua duduk jauh. Jumpa sekali sekala. Alhamdulillah~ Rapat. Yang tidak pernah terbayang kami boleh seperti ini.
Terima kasih Ya RABB~ Terima kasih untuk semua nikmat. Alhamdulillah..

Friday, April 26, 2013

Sesungguhnya, dari DIA kita datang, kepada DIA kita kembali.
Hari ini. DuaPuluhEnamEmpatTigaBelas. Jumaat.
Dijemput pulang Timbalan Pengarah Kastam Malaysia II (Bahagian Perkastaman dan Cukai Dalam Negeri)
Datuk Sharuddin bin Ibrahim ke pangkuan Yang Maha Esa.

Terkejut. Kecoh satu bahagian. Al-maklum, kejadian berlaku di dalam kawasan Putrajaya, sebelah balai polis dan di dalam negara paling aman. Ironi huh?

Entahlah. Terkesanlah. Tahulah. Sedar 100% semua itu hanya asbab kematian. Sudah termaktub begitu jalan kembalinya arwah.Tapi, memikirkan hati keringnya pembunuh, sanggup meragut nyawa manusia lain, di Malaysia ini.. *sigh*

Ya ALLAH..
Selamatkanlah negaraku.
Lindungilah tanah tumpah darahku ini.
Kau bukaanlah hijab yang menyembunyikan kebenaran.
Aku mohon ya ALLAH,
Lemahkanlah pihak yang menggunakan kekerasan untuk mencapai matlamat mereka.
Kau hancurkanlah pemimpin zalim yang mempergunakan rakyat jelata.
Kau hancurkanlah, mereka-mereka yang bertanggungjawab atas kematian arwah.

Amin.

Thursday, April 25, 2013

Resepi Mangga Sagu

Bismillahirrahmanirrahim~

Hari ni, kena sopan sikit. Sebab hari ini mahu berkongsi ilmu. Al-maklumlah. Entry sebelum ni pasal Mango Blended tu mendapat sambutan yang sangat GAH. Ko mampu? Walhal dua orang je nye pun yang minta share resepi. Tapi, walaupun dua orang je, yang sorang tu mak buyung sebenar. Yang sorang lagi tu kembong banyak angin kot. Hahahaha. Gelakkan orang, walhal~ Nyah Arjuna-lah sangat. Mak mintak mahap k nyah. Gurau okay.. Gurau~

Okaylah. Sudah seperenggan kau melalut pehal? Terus berkongsi mari.

Bahan-bahan
  1. Beberapa biji mangga ikut tahap pernafsuan masing-masing. Agak-agak eh? Membazirun itu amalan syaitonnirrojim.
  2. Susu Cair
  3. Susu pekat/ Krimer pekat
  4. Ais kiub
  5. Gula
  6. Susu Full Cream dutch lady (Optional)
  7. Sagu (Optional)
Cara- Cara
  1. Kupas kulit mangga dan hiris kecil-kecil
  2. Masukkan bahan 1, 2, 3, 4, 5, 6 ke dalam blender yang dapat masa kawin hari tu kan. Ha, masanya ni lah nak guna.
  3. Kalau ada sagu, then letak sagu. Gaul.
  4. Minumlah dengan penuh gembira.
Bebeb sekalian. Semua sukatan bergantung pada kalian. Kalau mahu manis, letak gula lebih. Kalau namo manis, then letak sikit-sikit sudah. Okay? Chare dop?? Masa beli mangga hari tu, aku beli yang sek sek gini:
Gambo aku curi dekat google. Tapi yang gini lah. Siyes manis rasa nak nanges jah. Over.
Korang. Sebenarnya iolls xreti sangat pun nak explain nih. Benci. Bila baca balik rasa nak cakar dinding je. Tapi, adalah eh? Hopefully korang boleh paham. Wuwuwuwuw. Nak g nanes kat tandas jap.


Wednesday, April 24, 2013

Hari ini. Ada hari TTP. TTP stand for Treasury Transformation Programme. Ala. Kan bekas PM kita ahbam Jib buat GTP tu.. Government Transformation Program dengan tujuh NKRA. So untuk Kementerian Kewangan, hari ini hari sambutan untuk menyokong Transformasi nilah kekdahnya. Aku suka jugak Transformasi ni. Tapi kalau transform nak dekat-dekat pilihan raya, baik tapayah la.. Macam- macam aktiviti ada. Paling hebak, dikir barat. Siryus terhibur. Terkenang zaman muda remaja dulu. Sekolah aku selalu johan seluruh Sabah untuk dikir barat. Memang hebat.

Masuk lambat, so sempat nampak yang kedua dari lima penyertaan
Ha, nampak tak permainan dia di situ? Semakin dekat ke pentas. yang ini penyertaan ketiga
Masuk kumpulan ke empat. Tajuk kumpulan? Pahlawan Transformasi. Kerlas~





Liplab beb. Wakil bahagian kamiorang. *kembang idung*
Entrance, hebaaaak~
Oh, peminat. Nanti iolls up resepi okay. No wery. Mak rase terharu atas permintaan uolls tau. Love uolls owez.. *waving*

Tuesday, April 23, 2013


Hahahha. Tiba-tiba seja kau ketawa kenapa??
Bukan apa. Sangat teruja. Selepas beberapa siri percubaan. Akhirnyaaaaa......!
Dipersembahkan..
Haah. Itulah. Nama dia. Mango blended yang sedap lagi menggembirakan. Hahahahahhahahahahahaha.. (gelak puas hati).
Rasa dia sedap. Betul ni.
Hai, nama saya mango blended. Saya sedap.

 
Hai, saya pun mango jugak. Tapi selamat dari di blend. Alhamdulillah.. '-_- dan saya berlumuran darah asamboi
Sebelum ini ada aku bercerita pasal Mango Sagoo dan Sanggar Cheese fofuler di tempat kelahiran. Disebabkan teringin, maka, try beberapa resepi tapi mangga di Tanah Malaya ni banyak yang peram. So, rasa manis tidak neutral. 
Sekali rezeki bertemu penjual magga yang masak tidak diperam, depan pasaraya OTK, PUCHONG tu, harga pula sangat memeranjatkan kemurahan beliau, maka belilah dalam empat biji satu tercicir dalam kereta. Hebat.
Alhamdulillah. Menjadi. Hahaha. Orang kata, kalau tidak belajar dari kesilapan, rugi kan. Before this buat, so bear in mind apa yang kurang. Dan akhirnya.. Ngam dengan panas terik membara di luar, apa lagi.. Minum Mango Blended sambil nangis sebab sedap sangat. Over sangat kan kau Jemah~ Gittew. Member sebelah pun dapat dua sudu je. Sebab rasa sayang nak bagi lebih. Hahahah! Ko mampu kedekut sampai macam tu?? Okbai.

Monday, April 15, 2013

TigaBelasEmpatTigaBelas--
Aku ada peperiksaan PTD. Again?? Ahaah.. Iya. Untuk kali yang kedua. Persiapan kali ini, better dari segi material. Tapi kesuntukan masa. Bertembung dengan waktu busy MOF. Memang waktu menelaah hanya di rumah. Berbeza dengan tahun lalu. Yang kedua ini hanya ada empat seksyen. Pengetahuan am, penyelesaian masalah, esei BM dan BI. Entah. Usaha. Still kebergantungan hanya pada yang di atas nun. InsyaAllah kalau ada, Alhamdulillah. Tiada, still Alhamdulillah. Of course, Allah knows the best.

Sepulangan exam, rehat di rumah. Sebab malam ada bowling tournement. Over sangat kan? Tiadalah. Saja main bikin sakit hati. Bikin panas bila main under nama sendiri tidak pandai sharp ni. Bila main under nama orang pandai pula jatuh semua. Keji sangat bowl dan pin itu.
Sempat main dua game sebelum aktiviti penggemukan di Lokas Makana. *cry*
Sudahnya. Memang gemuk sangat sekarang ni. Kofkofkof. Jadi? Bila yang kau kurus??

Teruk betul!
P/S: Tiga bulan yang gumbiralana. Terima kasih.

Sunday, April 7, 2013

Semalam.
Tigaharibulantigaduaributigabelas.
Bersaksikan keluarga dari kedua belah pihak, abang aku, telah selamat menikahkan diri. Bertukar status daripada bujang kepada suami orang. Oh shooo shweet. 
Aku yang jauh ini hanya mampu melihat gambar la. Ihsan dari adik beradik lain yang pergi. Tiga pergi, tiga tidak pergi.
Save the date for majlis di sebelah kami nanti.

Tahniah. Okbai.

Disebabkan di waktu kejadian aku adalah di Tanah Malaya, maka, aku telah mengambil keputusan untuk berpiknik bersama rakan-rakan di Port Dickson.
Keseronokan tiada hingga. Firstimer memiknik, memang lah sakai. 
Bergerak waktu malam sampai lebih kurang pukul 9 malam, member terdahulu sudah mula berbbQ. Heaven sangat. Sedap yak ampun ALLAH saja yang tahu. 
Malam kami berborak banyak topik. Cerita alam lain. Sebab salah seorang dari member tu ada six sense. Yang lebih benci, pada keesokan harinya beliau mengesahkan kewujudan makhluk lain yang sebok mendengar sama. Benci! Tapi siryes perkongsian ilmu yang hebat. Beliau juga terrer mengurut. I mean, mengurut more to kebahagiaan rumah tangga. So for those yang mempunyai masalah puan, sila berhubung terus kepada beliau di talian 016-218 7310, miss B. Dengan syarat, hanya untuk ISTERI ORANG. Eh eh. Selepas berborak sepanjang malam, esoknya, kami sama-sama bergotong royong making an English breakfeast. Oh yeah, dapat tau resepi blueberry pancake. Terrer ar B tu, semua benda dia terrer. Make up artist, masak memasak for kenduri, and guys, untuk pengetahuan kalian, B adalah penyolek kepada majlis perkahwinan Sherly Merlis. Kagum okayh~ Sambung. Buat sandwiches and sambung makan ayam panggang, jagung bakar, dan ubi bakar. Penuh perut. Lepas tu berenang-renang ke hulu lah di pantai PD sebelum naik laju-laju apabila mengalami kegatalan pedih yang melampau. Saspisyes betul. Persoalannya, adakah aku telah di sengat obor-obor? Jawapannya, Opekoslah tidak. Tiada tanda dan tiada kegatalan lagi apabila selesai mandi. Alhamdulillah~

Selepas kenyang makan-makan dan berborak tanpa henti, kami terus bertolak ke Melaka. Sesat-sesat dan jam bagai, melepaskan lelah di Dataran Pahlawan dan sambung lelah menapak ke Selera Kampung. Kurus berjalan di tengah matahari terik. Dekat sini, aku dan Azzua tidak memakankan diri akibat kehausan melampau-lampau asyik minum air. Maka. Kenyang airlah kami. Menurut member, ada yang kata sedaaaap sangat, ada yang kata biasa saja. Selera lain-lain. Tapi harga memang HAIBAT! Ekor ikan parang. Ekor okay. Ekor sahaja. Ekor ikan parang berperisa asam pedas adalah berharga RM10. Pitam. Tapi mungkin hebatlah kedai tu. Kerusi sentiasa penuh dan ada saja pelanggan menunggu. Ternampak jugak tanda mata dari pihak TV3 suku untuk rancangan Singgah Sahur dan Jalan-Jalan Cari Makan. Lepas makan terus shoooooooooot to Selangor. Keletihan aras teratas. 

Thanks to AT and ROSE untuk sesi menumpangkan kereta akibat kereta Azzua yang bertukar menjadi transformer akibat kehebatan aku sambil memandu sambil tidur. Ngeri sangat.

Ha, nilah pantai PD. Blue Lagoon. Gambar di ambil sejurus sebelum blah
Pantai PD
Sekali update blog ni, update jugalah. 20-22 hb Februari 2013, aku berjaya memijakkan kaki ke Pulau Pinaaaaaaaang~ Tahniah. Hahaha. Walau atas alasan kursus, tapi tersangat enjoice sebab, lagi banyak berjalan dari berkursus. Bukit Bendera, Jeruk Pak Ali, and supposely Bukit Feringgi but i choose to stay at hotel sebab saaaangat letih berjalan kepetangan itu. Lain kali, merancang mahu pergi bersama rakan-rakan. And for next destination after PD, semua setuju untuk bercamping lagi di Janda Baek. Tarikh akan ditetapkan kemudian. Seronoooooooooottt!!

Jambatan Pulau Pinang

From Bukit Bendera with LoVE.

Monkey. And she is pregnant.
Last but not least~











































Adib. Ah, rindu.

P/S: Thanks Ajjun. Orang happy sangat-sangat!
Baaaanyaaak sangat benda mahu dicerita.
Tiba-tibakan?
Hahahahahahah~ Ko dah kenape dengan hidup kau?
Ah cukup. Intro cam hapa!

Beberapa hari selepas pulangan dari kampung halaman. Majlis penyambutan kakak ipar baru.
Alhamdulillah. Bertambah lagi satu ahli keluarga. Dapat kakak ipar made in Sarawak. Eh? Ahaha. Kakak ipar asal Sarawak. Tempat abang mencari rezeki sekarang. Seopis. Bila tanya macam mana cinta berputik, cinta pandang pertama katanya. Ouch shooo shweeet~

Agaknya, mesti kakak ipar dan keluarga terkejut tengok macam mana pengantin diraikan bagi kaum Bugis. Erm. Bagi aku, secara personal, adat yang agak berlebih-lebihan. dan pelik (?). Hahahahah! Agaknya, sampai ke tahap aku, memang pupus adat mengarut ni. Malas aku mo hambek. Sudah la al-pembazirun. Cumanya yang aku suka bila majlis begini, keterkumpulan ahli keluarga. Memandangkan kami ini gabungan keluarga dua negara. Eceh-eceh~ Yalah. Indonesia tu negara juga. So, keluarga dari belah sana semua turun, hadir memeriahkan majlis. Yang jauh didekatkan. Mana yang masih tidak terkenalkan, Alhamdulillah. Yang mana sapppissen (baca: sepupu) yang tidak pernah dikenali, Alhamdulillah. Kenal. Tahu. Hahahahah! Yang hebat, ada satu kazen sekali tu, umur baru mahu menginjak 20-an, anak sudah dua, dan besar. Boleh mengundang menangis. Okbai. 

So, seterusnya, layan gambar lah yah?

Chantek kan? Tapi ini bari sedikit. Dia laaaagi besar!

Eh??

Baju BODO. Heyp! Nama baju ni BAJU BODO okay. Baju tradisional Bangsa Bugis.  Oh, yang ini baju persalinan yang pertama.
Persalinan kedua. Prince and princess style. Bukan gangnam eh. Bukan. Awas kamu!
Permainan potong-potong kek.

Final. Merah. APA?? Bukan UMNGOK okay~ Tolong skek~
Comel dop? Comel dop? Kazen~
7 beradik yang gagah~ *sigh*

Salah satu adat Bugis. Selalu ada bila majlis kahwin, majlis cukur jambul, atau dalam bahasa Bugis, Maccera' (?).
Yalah. Gembira-gembira begini, terselit juga duka sebenarnya. Dua hari aku sampai kampung, kesayangan kami sekeluarga, Adib, ketua kucing di rumah kami pergi. Bukan pergi jalan-jalan cari makan atau jalan-jalan cari pasal, tapi pergi selama-lamanya. Maknanya, no more Adib, si kucing gangster. Adib, yang cukup lama wujudnya bersama kami. Eh. Sebaklah. Lepas ni. No more jawapan untuk panggilan namanya. Adib~ Adib~ 
Kehadiran kucing jantan lain pun makin berleluasa ke rumah kami. Al-maklumlah. Ada kucing betina manis di rumah tu. Malam-malam malar bunyi mahu mengawan. Dasar sangat. Ayahanda kawasan sudah tiada. Untuk menjaga.

Tanpa nyawa. 
Kucing manis rebutan abang jantan lain.
Kali ini berjalan juga. banyak tempat di daerahku itu, makanan best-best belaka. Contohnya,
Sanggar Cheese. Sedap. Serius.

ABC Milo. Sedap. Serius.

Mango Sagoo. Sedap sangat! Serius. *Nangis*
Balik ni mahu buatlah~
p/s: Buat entry gini, buat aku homesick. Tampaaar~