Pages

.:: S A H A B A T ::.

tabung

Friday, June 21, 2013

Merentasi

Satu benda yang aku suka di Tanah Besar Malaya ni adalah.
Kita boleh berada di lebih dari satu negeri dalam satu hari. Yeah!
Begini. Semalam. Aku puasa. Balik kerja, soalan paling susah dalam dunia bila Azzua tanya hendakkan makan apa. Tak terjawab. Kalau dalam pop kuiz, memang confirm kalah dengan kumpulan lain. Kebetulan marcapada (ceh?) aku kegersangan pengidaman makanan. (Kau kenapa ayat bangla?)
Dari putrajaya, sepanjang SKVE aku berfikir. Mahu makan apa mahu makan apa? Siap reverse soalan balik ke dia. Nan ado jawapan.
Kebetulan Azzua terbertanya tentang Ayurnita (Ceh lagi?) Ayugeeio Yugee the Witch.Dapat idea. Maka, ke Melaka kita. Ke Melaka makan apa? Steamboat. Di Seoul Garden. *Tendang meja*


IOI Mall ada. Bangsar ada. One Utama ada.

Tengah puasa. Nafsu agak membuas. Padahal aku selalu rasa rugi pergi steamboat sebab aku bukan jenisan makan banyak on the spot walau gemuk. Tapi biarlah. At least boleh pegi jenguk budak Yugee tu. Kesian. Janji-janji manis mau jenguk dia di Johor dulu diconvert ke weolls jenguk uolls di Melaka. Adalah ya tu dek. Sabarkan sajalah. Sabar jugak lah tengok Azzua. Dia bukan makan sangat. Not into her sangat sebab dia lebih kepada nasi dan hasil air tangan iolls (Eh?) Hahahahaha!. Tapi kali ni puas hati tengok dak Yugee makan. Masa bawa dia pergi makan dekat Klang dulu sedih je tengok dia makan. Nasib alasan munasabah. Baru kebah dari demam katanya. Katanya lah. Maka, diet.

Oh berbalik ke kesukaan aku di Tanah Besar Malaya ni lah. Dalam sehari merentasi 3 negeri. Siap boleh balik hari. Kalau di Kepulauan Borneo. Dari Sabah ke Sarawak? Menangis la kalau mau balik hari kecuali kau tinggal di sempadan negeri. Dari daerah ke daerah pun mau patah pinggang duduk dalam kereta.

Nanti balik boleh bercerita sambil kembang hidung bila di tanya adik yang cepat percaya. Kihkihkih. Okbai!

P/S: Aku cinta kau ikan.

Thursday, June 20, 2013

Angan-Angan



Bila fikir pasal masa depan. Seronok. Banyak benda yang aku rancang. Yang aku rangka.
Pagi tadi. Lepas solat subuh, buat rutin macam biasa. Tiba-tiba muncul lagi dalam fikiran. Mahu sambung study. Mahu belajar. Mahu rasa muda balik. Mahu kembali ke rutin as pelajar.
Masa degree dulu. Seronok. Sangat. Tapi kesal la. Rasa menyesal sebab tidak guna peluang yang ada untuk belajar sungguh-sugguh. Untuk kerah keringat kalau boleh sampai keluar darah. Memang la keluar darah period tapi itu pun bukan setiap bulan. Eh? Kau mengarut apa Jemah oi?
Degree dulu banyak main. Sebab tu pointer ala kadar. Rapat dengan lecturer pun bila penghabisan semester. Baru lah pointer ada naik sikit. Siiiikiiiit sajalah. Asal cukup syarat untuk graduate.
Sekarang ni. Keinginan sambung belajar mencanak-canak seperti cendawan selepas hujan walau lepas hujan tiada pula penampakan sosok cendawan (?) di mana-mana.
Servey punya servay. Paling banyak course siok dekat UKM. Ada Master of Mathematics dengan Master Of Statistik. Tapi U lain pun ada juga course ni. UM ada. Course ni, mana-mana U ada jugak kot. Niat hati mahu sambung course yang tiada research dan penulisan tesis atau yang berkaitan dengannya. Tapi kalau mahu sambung kesinambungan pembelajaran degree dulu, course yang paling senang pun kena ada penyatuan (?) di antara course work dengan research. Boleh la ni. Apa guna ada laptop baru kan. Haha! Ok tiada kelucuan di situ. Bai.
Bila buka thread-thread yang bincang pasal sambung master ni. Jadi kepikiran balik. Haha. Aku sudahlah baru kerja. Gomen. Tapi gred SPM sahaja. Itu pun syukurlah nak. Gaji lebih kurang masa kerja level degree dulu. Urusan untuk pengesahan jawatan semua sudah ok. Exam lulus. Program Transformasi Minda (PTM) pun baru lepas. Which is syarat wajib untuk pengesahan jawatan. Tinggal tunggu surat sahaja. Alhamdulillah untuk itu.
Aku ni komitmen banyak. So banyak benda mahu consider sebelum betul-betul ready untuk belajar balik. Aku kalau boleh mahu belajar dengan aman tanpa perlu fikir pasal uwang dan sebagainya. Gitulah. Malas aku keseronokan belajar itu terganggu dengan masalah picisan.
So selepas berfikir dengan mendalam sedalam-dalamnya. Aku bagi target dengan diri sendiri. Bukan waktu terdekat ini untuk aku sambung pengajian. Tapi insyaALLAH. Tetap diusahakan.
Still dalam lingkungan Matematik atau Statistik. Itu saja mampu. Dan aku minat. Programming, computer language. Boleh lupakanlah. Jauh aku tinggal. Tiada kemampuan catch up walau kejelesan dengan dak Ayugee dah jadi programmer la ni. Haibat!
Okbai.