Pages

.:: S A H A B A T ::.

tabung

Saturday, October 23, 2010

.::Tanda Tanda Hati Kita Keras::.

23102010 (Sabtu)


Salam Alaikh.

Jalan jalan di ILI, buat aku tertarik dengan semua artikelnya. Thanks untuk yang sudi sharing. Tapi aku lagi tertarik dengan artikel yang ini. Tanda tanda hati kita keras.


Hati adalah sumber ilham dan pertimbangan. Ia juga adalah tempat lahirnya cinta dan benci, keimanan dan kekufuran, taubat dan sikap degil serta ketenangan dan kebimbangan.
Hati merupakan sumber kebahagiaan jika kita mampu membersihkannya namun sebaliknya ia merupakan sumber bencana jika kita gemar menodainya. Aktiviti yang dilakukan sering berpunca daripada lurus atau bengkoknya hati.Abu Hurairah r.a. berkata, "Hati adalah raja, sedangkan anggota badan adalah tentera. Jika raja itu baik, maka akan baik pula lah tenteranya. Jika raja itu buruk, maka akan buruk pula tenteranya".Hati yang keras mempunyai tanda-tanda yang boleh dikenali, di antara yang terpenting adalah seperti berikut:1. Malas melakukan ketaatan dan amal kebajikanTerutamanya malas untuk melaksanakan ibadah, malah mungkin memandang ringan. Misalnya tidak serius dalam menunaikan solat, atau berasa berat dan enggan melaksanakan ibadah-ibadah sunat. Allah telah menyifatkan kaum munafik dalam firman-Nya yang bermaksud, "Dan mereka tidak mengerjakan sembahyang, melainkan dengan malas dan tidak (pula) menafkahkan (harta) mereka, melainkan dengan rasa enggan." (Surah At-Taubah, ayat 54)2. Tidak berasa gerun dengan ayat al-QuranKetika disampaikan ayat-ayat yang berkenaan dengan janji dan ancaman Allah, hatinya tidak terpengaruh sama sekali. Mereka juga lalai daripada membaca al-Quran serta mendengarkannya. Bahkan enggan dan berpaling daripadanya. Sedangkan Allah S.W.T memberikan peringatan, "Maka beri peringatanlah dengan al-Quran orang yang takut dengan ancaman-Ku." (Surah Al-Qaf, ayat 45)3. Berlebihan mencintai dunia dan melupakan akhiratSegala keinginannya tertumpu untuk urusan dunia semata-mata. Segala sesuatu ditimbang dari segi keperluan dunia. Cinta, benci dan hubungan sesama manusia hanya untuk urusan dunia sahaja. Penghujungnya jadilah dia seorang yang dengki, ego, individulistik, bakhil serta tamak terhadap dunia.4. Kurang mengagungkan AllahSehingga hilang rasa cemburu dalam hati, kekuatan iman menjadi lemah, tidak marah ketika larangan Allah diperlekehkan orang lain, tidak mengamal yang makruf serta tidak peduli terhadap segala kemaksiatan dan dosa.

check jangan xcheck!


p/s: Agak nya, hati hati kita ini bagaimanakah?Yang tersangat Heklas
AraWani

.::Islamic Festival, Antara Jahil dan Jahiliyyah::.

23102010 (Sabtu)

Salam Alaikh..

Astaghfirullah.. Aku ini jahil. Memang jahil bab bab agama. Cetek ilmu. Kurang. Tapi rupanya, masih ada orang yang kononnya berkedudukan tinggi, berpelajaran tingkat atas, yang lagi jahil dari aku. *gelengkepala*

Fesyen muslimah itu bagaimana ya? Muslimah yang berfesyen? Wujudkah? Perlu ada nama Rasul junjungan kita di dada kah? Itu baru namanya muslimah? Bodoh. Kalau sudah jahil, jangan tunjukkan dengan semua orang yang kita ni jahil. Cukup kita tau sudah. Cuba baiki apa yang kurang.

Kalian mesti tau tentang Monte Carlo's Islamic Fashion Festival yang sudah berlangsung itu kan? Islamic la sangat. Tapi sayangnya, festival festival yang menghina kesucian agama ini punya penasihat yang beragama islam. Isteri kepada pemimpin yang dipilih atas dasar kepercayaan rakyat kepada pemerintah. Syabbas! Semoga ALLAH tidak menurunkan bala ke atas malaysia.

Haah, Islamic sangat!
 sumber di sini dan sini

p/s : Muslimah itu adalah yang menjaga maruahnya. Semoga ALLAH bukakan pintu hati pemimpin kita dan keluarganya.