Pages

.:: S A H A B A T ::.

tabung

Sunday, October 10, 2010

.::Aku dan Aurat::.

1010101(Ahad)

Salam Alaikh.

Masih menuggu teman teman berkonvo. Iya. Mereka belum pulang.
Menunggu sambil blogwalking memang best. Kesukaan ku. Blogwalking di blog blog ilmu. Blog Kakchik, GreenAppleKu terutamanya.

Fokus ku tentang aurat terutamanya. Aurat. Hm. Menutup aurat itu wajib. Itu aku tahu. Memang sudah disogokkan sejak kecil. Sekolah rendah, aku dimomokkan oleh ustazku yang garang. Ustazku yang memberi amaran. "Awas, kalau ustaz jumpa kalian tidak bertudung. Ustaz akan denda kalian di sekolah". Takut! Heh. Seawal darjah dua aku sudah mengenakan tudung. Berbaju kurung. Almaklumlah, zaman zaman awal 90-an dulu, sekolah rendah tahap satu yakni darjah satu, dua dan tiga tidak diwajibkan berbaju kurung untuk murid murid perempuan. Masih ingat? Baju uniform warna biru gelap? Free. Kerajaan bagi.

Masuk sekolah menengah. Aku ditempatkan di sebuah SBP. Agak jauh dari rumah. Syukur. Sekolah itu banyak membentuk aku sebenarnya. Terlalu banyak kenangan di dalamnya. Sekolah kami, seolah olah sekolah agama. Solat dijaga, aurat dijaga. Malah akan ada sesi tegur menegur. 2 minggu sekali. Setiap hari Sabtu. Apa, siapa yang tidak berpuas hati. Biasanya, teguran dari senior ke adik adik junior. Usrah setiap Jumaat. Ada kakak naqibah yang akan memantau adik adik di bawahnya.

Tapi memalukan sebenarnya. Aku bukan dari golongan mereka yang bijak pandai. Malah aku ini budaknya degil. Suka memberontak. Haha. Pernah dipanggil menghadap Penolong Kanan HEM atas kesalahan tatatertib.  Melawan pengawas. Ingkar arahan. Lambat ke perhimpunan. Lambat ke prep. Skip kelas. Skip keluar petang. Cis! Kalau diingat kembali. memalukan sungguh. Haha. Budak budak belum matang memang macam tu. *senyum*

Masuk matrix di labuan, aku jadi terkejut. Perlahan lahan aku sedar dengan realiti dunia. Hidup rupanya macam begini. Macam begitu. Macam macam. Manusia dengan ragamnya. Aku dihadapkan dengan kejadian kejadian rakan sebaya yang terlalu mengikut nafsu. Takut. Takut takut aku turut terjebak. Tapi syukurlah. Aku kira, ALLAH itu sedang memelihara aku. Aku punya sahabat sahabat yang terlalu menjaga maruah. Walau bukan alim. Tapi akhlak baik. Solat terjaga, aurat terjaga. Ehem. Aurat. Tidak seberapa. haih. malunya!

Dalam peringkat universiti pula. Still. Syukur Alhamdulillah. ALLAH temukan aku dengan insan insan yang masih sama attitudenya. Baik. Sopan. Saling menjaga. Cuma, kami ini masih terlalu kurang bab agama. Terlalu cetek ilmu ilmu mengenal ALLAH.

Bercakap pasal aurat. Pernah satu masa dulu, seorang sahabat yang terlalu rapat dengan aku bekata.

'Saya takut la ara. Saya takut mati. Amal saya kurang. Dosa banyak. Aurat pun tutup belum sempurna'

Aku diam. Selepas itu, boleh pulak aku cakap.

'Hurm, kalau bab aurat, sy rasa, sy dh ok kot'

PAP!!! *pengsan*

Boleh aku cakap macam tu? Malu. Iya. Malu sebenarnya. Tiada yang ok. Tiada. Belum sempurna aurat yang aku tutup. Masih belum sempurna. Masih belum sempurna hingga semua anggota yang ALLAH wajibkan untuk tidak ditayangkan kepada ajnabi itu aku tutup dengan sebaik baik penutupan.

Bila?

*diam*Yang tersangat Heklas
AraWani

.::Sketsa::.

1010110(Cis, chantek betul tarikh hari ni!)

Salam Alaikh.

Sedang tunggu air mendidih. Kedengaran lagu 'If we ever meet again'. Lagu ini ku angkat menjadi ringtone. Haha. Suka punya sebab. Unknown number kelihatan. Siapakah?

"Haloooo... Ara... Ko di mana ni ha?"

..................*neves*

"Aku. Aku di kampus. Siapa ni?"

"Heh. Bila ko konvo? Aku mahu hadir"

Gulp!

"Aku.. Aku belum konvo lagi lah. *shame*"

"........... Oh. Tidak mengapa. Akan tiba masa"

Sekalian. Kami berborak. Beliau kawan lama. Kawan lama yang pernah rapat.
Selepas beberapa minit, perbualan kami putus tiba tiba. Habis kredit katanya.

Masuk bilik air. Aku termenung. Haih. Aku juga bakalan konvo. Tapi bukan sekarang. Bukan masanya. Nanti. InsyaALLAH. Ada yang belum beres. Tapi nanti juga aku akan. Akan memakai jubah. Meraikan kejayaan. Walau lambat. InsyaALLAH. Cuma bukan sekarang waktunya. Sabarlah. Hahahahahahahaha. Aku gelak sorang sorang dalam bilik air.

Heh. Malas lah. Malas mahu fikir. Siapkan member. Hantar sampai depan pintu. Chantek. Kalian semua chantek chantek. Semoga kejayaan tetap milik kalian. Serius ni. Aku sayang kalian.

Biarlah. Rezeki di tanagn TUHAN. Sebelum beredar. Aku ingin berkongsi ini.


ANDA KECEWA DALAM CINTA? BACA INI..

Memang sakit bila cinta yg kita dambakan selama ini tak dihargai oleh insan yg bernama kekasih,apatah lagi kita dibuang begitu saja... tapi,itulah juga petanda terbaik untuk diri dan kehidupan kita pada masa akan datang.1. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya apabila kita bertemu jodoh yg sebenar,masih ada rasa syukur kita pada ketentuanNYA.2. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat menjadi penilai yg baik.3. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yg sentiasa mengharapkan pertolongan ALLAH.4. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat KASIH SAYANG YANG TERBAIK,KHAS UNTUK DIRI KITA.5. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa ALLAH MAHA PEMURAH & PENYAYANG kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yg hebat untuk kita dan kehidupan kita pada masa depan...6. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat mengutip pengalaman yg tak semua orang berpeluang untuk mengalaminya.7. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita jadi MANUSIA YG HEBAT JIWANYA.8. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita lebih faham bahawa CINTA YG TERBAIK HANYA ADA BERSAMA ALLAH.9. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita LEBIH MENGENALI KEHIDUPAN YG TAK SELAMANYA KEKAL.Wahai sahabat yg kecewa,menderita dan sengsara kerana cinta, fahamilah bahawa kehidupan kita makin sampai ke penghujungnya.Hari esok pun kita sendiri tak pasti samada menjadi milik kita. Gapailah keredhaan ALLAH dengan melaksanakan suruhanNYA, dan meninggalkan laranganNYA..PERCAYALAH sesungguhnya ALLAH malu untuk menolak permintaan hambaNYA yg menadah tangan meminta dengan penuh pengharapan HANYA kepadaNYA..
p/s: Jutaan tahniah untuk si dia yang pernah kumiliki hatinya. Semoga kejayaan, kebahgiaan selalu mendampingi kamu.
 
Yang tersangat Heklas
AraWani