Pages

.:: S A H A B A T ::.

tabung

Sunday, April 7, 2013

Semalam.
Tigaharibulantigaduaributigabelas.
Bersaksikan keluarga dari kedua belah pihak, abang aku, telah selamat menikahkan diri. Bertukar status daripada bujang kepada suami orang. Oh shooo shweet. 
Aku yang jauh ini hanya mampu melihat gambar la. Ihsan dari adik beradik lain yang pergi. Tiga pergi, tiga tidak pergi.
Save the date for majlis di sebelah kami nanti.

Tahniah. Okbai.

Disebabkan di waktu kejadian aku adalah di Tanah Malaya, maka, aku telah mengambil keputusan untuk berpiknik bersama rakan-rakan di Port Dickson.
Keseronokan tiada hingga. Firstimer memiknik, memang lah sakai. 
Bergerak waktu malam sampai lebih kurang pukul 9 malam, member terdahulu sudah mula berbbQ. Heaven sangat. Sedap yak ampun ALLAH saja yang tahu. 
Malam kami berborak banyak topik. Cerita alam lain. Sebab salah seorang dari member tu ada six sense. Yang lebih benci, pada keesokan harinya beliau mengesahkan kewujudan makhluk lain yang sebok mendengar sama. Benci! Tapi siryes perkongsian ilmu yang hebat. Beliau juga terrer mengurut. I mean, mengurut more to kebahagiaan rumah tangga. So for those yang mempunyai masalah puan, sila berhubung terus kepada beliau di talian 016-218 7310, miss B. Dengan syarat, hanya untuk ISTERI ORANG. Eh eh. Selepas berborak sepanjang malam, esoknya, kami sama-sama bergotong royong making an English breakfeast. Oh yeah, dapat tau resepi blueberry pancake. Terrer ar B tu, semua benda dia terrer. Make up artist, masak memasak for kenduri, and guys, untuk pengetahuan kalian, B adalah penyolek kepada majlis perkahwinan Sherly Merlis. Kagum okayh~ Sambung. Buat sandwiches and sambung makan ayam panggang, jagung bakar, dan ubi bakar. Penuh perut. Lepas tu berenang-renang ke hulu lah di pantai PD sebelum naik laju-laju apabila mengalami kegatalan pedih yang melampau. Saspisyes betul. Persoalannya, adakah aku telah di sengat obor-obor? Jawapannya, Opekoslah tidak. Tiada tanda dan tiada kegatalan lagi apabila selesai mandi. Alhamdulillah~

Selepas kenyang makan-makan dan berborak tanpa henti, kami terus bertolak ke Melaka. Sesat-sesat dan jam bagai, melepaskan lelah di Dataran Pahlawan dan sambung lelah menapak ke Selera Kampung. Kurus berjalan di tengah matahari terik. Dekat sini, aku dan Azzua tidak memakankan diri akibat kehausan melampau-lampau asyik minum air. Maka. Kenyang airlah kami. Menurut member, ada yang kata sedaaaap sangat, ada yang kata biasa saja. Selera lain-lain. Tapi harga memang HAIBAT! Ekor ikan parang. Ekor okay. Ekor sahaja. Ekor ikan parang berperisa asam pedas adalah berharga RM10. Pitam. Tapi mungkin hebatlah kedai tu. Kerusi sentiasa penuh dan ada saja pelanggan menunggu. Ternampak jugak tanda mata dari pihak TV3 suku untuk rancangan Singgah Sahur dan Jalan-Jalan Cari Makan. Lepas makan terus shoooooooooot to Selangor. Keletihan aras teratas. 

Thanks to AT and ROSE untuk sesi menumpangkan kereta akibat kereta Azzua yang bertukar menjadi transformer akibat kehebatan aku sambil memandu sambil tidur. Ngeri sangat.

Ha, nilah pantai PD. Blue Lagoon. Gambar di ambil sejurus sebelum blah
Pantai PD
Sekali update blog ni, update jugalah. 20-22 hb Februari 2013, aku berjaya memijakkan kaki ke Pulau Pinaaaaaaaang~ Tahniah. Hahaha. Walau atas alasan kursus, tapi tersangat enjoice sebab, lagi banyak berjalan dari berkursus. Bukit Bendera, Jeruk Pak Ali, and supposely Bukit Feringgi but i choose to stay at hotel sebab saaaangat letih berjalan kepetangan itu. Lain kali, merancang mahu pergi bersama rakan-rakan. And for next destination after PD, semua setuju untuk bercamping lagi di Janda Baek. Tarikh akan ditetapkan kemudian. Seronoooooooooottt!!

Jambatan Pulau Pinang

From Bukit Bendera with LoVE.

Monkey. And she is pregnant.
Last but not least~











































Adib. Ah, rindu.

P/S: Thanks Ajjun. Orang happy sangat-sangat!
Baaaanyaaak sangat benda mahu dicerita.
Tiba-tibakan?
Hahahahahahah~ Ko dah kenape dengan hidup kau?
Ah cukup. Intro cam hapa!

Beberapa hari selepas pulangan dari kampung halaman. Majlis penyambutan kakak ipar baru.
Alhamdulillah. Bertambah lagi satu ahli keluarga. Dapat kakak ipar made in Sarawak. Eh? Ahaha. Kakak ipar asal Sarawak. Tempat abang mencari rezeki sekarang. Seopis. Bila tanya macam mana cinta berputik, cinta pandang pertama katanya. Ouch shooo shweeet~

Agaknya, mesti kakak ipar dan keluarga terkejut tengok macam mana pengantin diraikan bagi kaum Bugis. Erm. Bagi aku, secara personal, adat yang agak berlebih-lebihan. dan pelik (?). Hahahahah! Agaknya, sampai ke tahap aku, memang pupus adat mengarut ni. Malas aku mo hambek. Sudah la al-pembazirun. Cumanya yang aku suka bila majlis begini, keterkumpulan ahli keluarga. Memandangkan kami ini gabungan keluarga dua negara. Eceh-eceh~ Yalah. Indonesia tu negara juga. So, keluarga dari belah sana semua turun, hadir memeriahkan majlis. Yang jauh didekatkan. Mana yang masih tidak terkenalkan, Alhamdulillah. Yang mana sapppissen (baca: sepupu) yang tidak pernah dikenali, Alhamdulillah. Kenal. Tahu. Hahahahah! Yang hebat, ada satu kazen sekali tu, umur baru mahu menginjak 20-an, anak sudah dua, dan besar. Boleh mengundang menangis. Okbai. 

So, seterusnya, layan gambar lah yah?

Chantek kan? Tapi ini bari sedikit. Dia laaaagi besar!

Eh??

Baju BODO. Heyp! Nama baju ni BAJU BODO okay. Baju tradisional Bangsa Bugis.  Oh, yang ini baju persalinan yang pertama.
Persalinan kedua. Prince and princess style. Bukan gangnam eh. Bukan. Awas kamu!
Permainan potong-potong kek.

Final. Merah. APA?? Bukan UMNGOK okay~ Tolong skek~
Comel dop? Comel dop? Kazen~
7 beradik yang gagah~ *sigh*

Salah satu adat Bugis. Selalu ada bila majlis kahwin, majlis cukur jambul, atau dalam bahasa Bugis, Maccera' (?).
Yalah. Gembira-gembira begini, terselit juga duka sebenarnya. Dua hari aku sampai kampung, kesayangan kami sekeluarga, Adib, ketua kucing di rumah kami pergi. Bukan pergi jalan-jalan cari makan atau jalan-jalan cari pasal, tapi pergi selama-lamanya. Maknanya, no more Adib, si kucing gangster. Adib, yang cukup lama wujudnya bersama kami. Eh. Sebaklah. Lepas ni. No more jawapan untuk panggilan namanya. Adib~ Adib~ 
Kehadiran kucing jantan lain pun makin berleluasa ke rumah kami. Al-maklumlah. Ada kucing betina manis di rumah tu. Malam-malam malar bunyi mahu mengawan. Dasar sangat. Ayahanda kawasan sudah tiada. Untuk menjaga.

Tanpa nyawa. 
Kucing manis rebutan abang jantan lain.
Kali ini berjalan juga. banyak tempat di daerahku itu, makanan best-best belaka. Contohnya,
Sanggar Cheese. Sedap. Serius.

ABC Milo. Sedap. Serius.

Mango Sagoo. Sedap sangat! Serius. *Nangis*
Balik ni mahu buatlah~
p/s: Buat entry gini, buat aku homesick. Tampaaar~