Pages

.:: S A H A B A T ::.

tabung

Tuesday, August 23, 2011

.::Aku Sudah, Korang Sudah?::.

Salam Alaikh! =)

Hari ini masuk hari ke-23 Ramadhan. Sedih kan? Rasa macam baru semalam kita start puasa. Masa berjalan dengan sangat pantas okeh. Erm, mungkin boleh tukar word 'berjalan' tuh kepada 'berterbangan' kan? Masa berterbangan dengan sangat pantas. "^_^ (Boleh la.....)

Aku baru start kerja. Sebulan lalu. Namanya pun sudah kerja. Maka, dengan ini, aku mengisytiharkan kepada diri sendiri untuk.. Membayar zakat menggunakan duit sendiri! Yeeha!

Erm. Umur sudah tua begini baru start bayar zakat sendiri. Sedih sangat. But syukurlah.. Sudah berpeluang membersihkan harta (walaupun..) sendiri, insyaALLAH harta keluarga juga.

Bila inform dekat mak, boleh mak aku cakap

"La.. Kenapa bayar? Kami masih mampu lagi bayarkan untuk ko bah~~~"

"........" (Terharu)

Its ok mak. Im working already. Bila sudah kerja ni, tiba tiba rasa sudah bertukar menjadi big girl. Ala.. Big girl dont cry. But this big girl, do cry. Uff~~ Eh. lari tajuk. Ya.. Big girl do big thing. So, let me start dengan this big thing. Membayar zakat sendiri.

Selama hidup di muka bumi ni, aku tidak pernah sekalipun ada pengalaman pergi bayar zakat. Biasanya, bayar zakat ni tugas beliau (Bapak) aku, atau tugas abang aku, atau tugas adik adik lelaki aku.

So, semalam adalah my first experience membayar zakat. =)
Rupanya, macam ni lah adab adab bayar zakat. Duduk depan amil, then amil show satu kertas tuh, suruh baca then hulur duit. Pas tu, baca doa. Siap! Saya sudah bersihkan segala harta harta saya.. Alhamdulillah~~


Aku sudah. Korang sudah?

3 comments:

deatH_luVer said...

heee..same le..baru bayau semalam..
:)

|| A r a W a n i || said...

pergh! sma la plak timing kita bayar ye babe..
Ahah!

Shamsuddin Amin said...

ak pun still parents yg byrkan... haha