Pages

.:: S A H A B A T ::.

tabung

Thursday, April 25, 2013

Resepi Mangga Sagu

Bismillahirrahmanirrahim~

Hari ni, kena sopan sikit. Sebab hari ini mahu berkongsi ilmu. Al-maklumlah. Entry sebelum ni pasal Mango Blended tu mendapat sambutan yang sangat GAH. Ko mampu? Walhal dua orang je nye pun yang minta share resepi. Tapi, walaupun dua orang je, yang sorang tu mak buyung sebenar. Yang sorang lagi tu kembong banyak angin kot. Hahahaha. Gelakkan orang, walhal~ Nyah Arjuna-lah sangat. Mak mintak mahap k nyah. Gurau okay.. Gurau~

Okaylah. Sudah seperenggan kau melalut pehal? Terus berkongsi mari.

Bahan-bahan
  1. Beberapa biji mangga ikut tahap pernafsuan masing-masing. Agak-agak eh? Membazirun itu amalan syaitonnirrojim.
  2. Susu Cair
  3. Susu pekat/ Krimer pekat
  4. Ais kiub
  5. Gula
  6. Susu Full Cream dutch lady (Optional)
  7. Sagu (Optional)
Cara- Cara
  1. Kupas kulit mangga dan hiris kecil-kecil
  2. Masukkan bahan 1, 2, 3, 4, 5, 6 ke dalam blender yang dapat masa kawin hari tu kan. Ha, masanya ni lah nak guna.
  3. Kalau ada sagu, then letak sagu. Gaul.
  4. Minumlah dengan penuh gembira.
Bebeb sekalian. Semua sukatan bergantung pada kalian. Kalau mahu manis, letak gula lebih. Kalau namo manis, then letak sikit-sikit sudah. Okay? Chare dop?? Masa beli mangga hari tu, aku beli yang sek sek gini:
Gambo aku curi dekat google. Tapi yang gini lah. Siyes manis rasa nak nanges jah. Over.
Korang. Sebenarnya iolls xreti sangat pun nak explain nih. Benci. Bila baca balik rasa nak cakar dinding je. Tapi, adalah eh? Hopefully korang boleh paham. Wuwuwuwuw. Nak g nanes kat tandas jap.


8 comments:

InaYusoff said...

sagu tu nak kene rebus dulu kan dear..

eh ye ke..
huhu..

sedapnyeee...

insyaALLAH...
nak buat nanti..
bahan2 pon senang je tu..

chaiyork..

tenkiu share resepi..
shedap!

InaYusoff said...

eh..
tak dapat blender pon masa kawen ri tu..
hahah..

pelik kan..
;)

Rasp said...

terkecur lak tengok mangga tu...
leh try resepi ni nanti....
thx ek sharing...

|| A r a W a n i || said...

Mommy,
Yes syg. Sagu tu, basuh2 dulu, then masak kejap sampai dia jernih. Then rendam dengan air sejuk kejap sebelum masukkan ke mangga blended tu.
Buatlah time petang-petang ke tengahari di saat mentari membahang. Siyes org seblah mintak pun rase berat je nak bagi. Hahahaha.
Dah. Xyah nak kedeks nan suami sndri.

Slamat maju jaya mommy..
Hihihihi~

|| A r a W a n i || said...

aha~
RASP.
Nyabo2~ Kecur tak kecur cari yang manis tau.
Cubalah. Selamat maju jaya. (?)

Arjuna said...

hah ko nie bukan nak gtaw sagu tue kene basuh ke apa?

almaklumlah aku bujang a.k.a kahwin yang tak pandai. ..eh sagu tue betul2 kene basuh bersih eh?

ko beli mangga , belikan untuk akuuuu.

|| A r a W a n i || said...

nyah sengaaaaaal~
Ade ke org mkn sagu mcm tu je?
Hagak2 la bro..
Aduyai.
Okay2. Kalau aku g lagi aku bli untuk ko skali okay?

nnt bayar upah dengan interest. Hahahaha!

Arjuna said...

hahahhaa kalau mangga tueee sedap aku belanja makan mcd..hekhekhek. cepat2 waa nak mangga