Pages

.:: S A H A B A T ::.

tabung

Monday, February 14, 2011

.::Retro Menggamit::.

Salam Alaikh

Pulang sudah. Abangku yang satu ini. Safe journey ya. Panjang umur, berkumpul lagi kita satu keluarga. (Kelip-kelip mata sambil tarik nafas)

Hari ini berapa haribulan? Ha? Tidak ingat. Bye!

Semalam, sedang membasuh pinggan mangkuk kuali sudu garfu sambil menghadap alam ciptaan TUHAN, terus terfikir.

Eyh. Masa sangat cepat berlalu.

Tiada sudah zaman bermain guli.
Tiada sudah zaman bermain lempar selipar.
Bermain masak masak.

Bermain panjat pokok.
Bermain pertandingan menyanyi.

Zaman pergi rumah kawan panggil nama kawan ramai ramai secara berirama.
Zaman kalau balik rumah terlampau petang mak menunggu dengan rotan.
Uff.
Zaman kalau dapat seringgit, pergi jumpa kawan dan menayang seolah olah "ah? akulah paling kaya sebab ada seringgit' sambil bermuka riak.
Zaman masih menggunakan lampu minyak. Tunggu arwah atuk hidupkan lampu bersama kazen kazen lain. Heyh, sekarang mana ada orang guna lampu tu lagi kan?
Zaman kalau hujan, sanggup berkaki ayam demi mengelakkan kekotoran pada kasut. Sayang okeh!

Zaman yang ada 'eh, ko sudah bekawan dengan dia balik?' "Ha? Mana ada, aku kawan pura pura seja okeh.."

Oh. Rindunya. sekarang ini zaman moden. Zaman kena bergerak pantas. Zaman sudah besar tidak boleh bermain permainan kanak kanak dulu. Uhh. Permainan kanak kanak sekarang apa? Tidak mengeluarkan peluh langsung!

Jauhnya aku tinggalkan masa dulu. Sekarang sudah tua. Masa depan pula tidak pasti. Haruslah hargai apa yang ada sekarang ni.

Erm. Berada di minggu terakhir praktikal. Harap murah rezeki senang dapat kerja. Amiiiiin.


p/s : Apa beza budak dulu dengan budak sekarang?

18 comments:

:: Zanna :: said...

ad ke budak zaman skunk main lg permainan ni...rasa dh x de..huhu~~

Adam Haiqal said...

eyhh suke2 ngn main baling sliper tuh!\
igt lg,masa zmn skolah dlu kt asrama..pas smyg asar je,kitorg maen baling slipar..sampai kaki melecet2..hehehe...:)

|| A r a W a n i || said...

Zanna
Ada kot zana.. Tapi mestilah kat kawsan kampung.. Kalo bandar.. Uh. Haram...

AH
Suke eyh? kitorang dlu pun suka sangat2..
Uff..
Rindunya...

rasp said...

memang rindu oooo permainan zaman dolu2...
my kids takat main galah panjang tu boleh le lagi...
coz tu le permainan yg slalu w'ouls main kalo berkumpul ramai2..

|| A r a W a n i || said...

rasp
okeh le tuh ahkak..
at least masih ada permainan dulu yg d bawa ke depan..

hihi..
bestkan?
mesti sampai berpeluh2 main..=)

misluvcoklat said...

lempaq selipar syok!
hehe.

pbezaan bdk dulu n bdak skrg..
bdak dulu xtaw men fb,
buadak la ni dah pandai berfb.
hihi.
kankan ? :)

♥ manje ♥ said...

dulu2 main congkak bawah umah atok... korek lubang kat atas tanah aje.. kutip biji getah.... sekarang mana nak cari, kawasan pokok getah dah takle masuk huhu ada jaga =) ~

|| A r a W a n i || said...

misluvcoklat
Jawapan salah, xpat nak bagi hadiah..
hahahaha

manje
bagus tyuh. at least awk masih jumpa kawasan kebun getah..
kat tempat kitorang ni..
nan adoooooo

sdah di tebang.
uhuk2..

Cik Muda Sae said...

bny beza budak dulu ngn sekarang.... dulu kalau mak dah jerit panggil balik, kita menggigil ketar lutut balik.. skang... ermmm....

mak mak zaman dulu garang mengalahkan mak tiri... tp, kerana tu kita semua berjaya sekarang kan...

|| A r a W a n i || said...

Cik Muda Sae
Bukans takat menggigil, dh takot nak balik rumha.
Tapi tu lah kan awak, sbb mcm tu lah kita menjadi mcm skrg ni..
xlupa mak bapak..
acecece...=)

gigiAriEma said...

hukhuk..teringat dulu2..gigi selalu maen tuju kasut tuh dgn pnjt2 pkok wlopon gurl..hehe,,gns an? :P
tapi guli tak reti maen tgk je org maen..gigi maen glh pnjag...best...hehe

WEI LYN said...

rindunya main lempar2 selipar bgtu..:'( skg xda uda..

|| A r a W a n i || said...

gigiAriema
Hihihi.
Sama2! kalau kita dekat ni, segeng kan.
Panjat sana, panjat sini.

ih. rindu


WEI LYN
Ai, macam kenal ini orang.
Hahaha..
Iya palek. Maen lempar selipar.

Chan said...

hemhem semua permainan diatas saya suka
jum lah ara main sama2 main pondok2..main kawen2 OhOhOOoo

apa beza budak dulu dan sekarang
dulu suka main tradisional sekarang main games kat shopping compleks..
budak dulu xngorat orang tapi budak skang suka main ngorat (fb kunun2)
hahaha

gigiAriEma said...

hahaha..betoi2!! boleh men lagi lar dah da geng..kikiki

|| A r a W a n i || said...

Chan
Salah2.. jawapan salah. sy xnk maen dngn awaklah..
welk..
=p

gigi
Hahaha..
gigi..
boleh panggil awk gigi..
aduyai..
ok lah. jom kita maen panjat pokok togeh eyh..

Chan said...

ehem2..
napa taknak main dengan syaa

saya leh lindung awak
tapi bawah tiak jer
ngeee

jumlah jumla.

mood ; ngade2 leh....:P

|| A r a W a n i || said...

Cis! cis!
namo namo...
tiak awk booosuk!